24 januari – Laglösa ord – En kväll om Iran – PEN/FCV

24 januari – Laglösa ord – En kväll om Iran – PEN/FCV

Tid: 18.30
Plats: Göteborgs Litteraturhus, Heurlins plats 1
Fri entré

Medarrangör: Göteborgs Litteraturhus

Fatemeh Ekhtesari var med på Göteborgs poesifestival 2013.  Hon deltog i ett översättningsprojekt där sex svenska poeter mötte sex iranska. Efter hemkomsten till Iran fängslades Fatemeh tillsammans med kollegan Mehdi Mousavi. 

De båda släpptes efter en tid i avvaktan på den dom som föll 2015: 99 piskrapp och 11,5 års fängelse för brott mot regimen, osedlighet och blasfemi. I Sverige protesterade Sveriges författarförbund, Svenska Pen, Göteborgs poesifestival och Författarcentrum Väst mot den orättvisa och inhumana domen.

Innan straffen hann verkställas flydde de båda poeterna Iran och sedan i januari 2017 är de fristadsförfattare i Lillehammer, Norge.

24 januari kommer Fatemeh Ekhtesari och Mehdi Mousavi till Göteborgs Litteraturhus. De kommer att läsa upp nya dikter och tala med författaren Samira Motazedi om yttrandefriheten i Iran utifrån nya fall med fängslade författare.
De kommer att analysera den politiska utvecklingen i Iran utifrån egna erfarenheter – men också tala om hur det är att skriva poesi här i Skandinavien.

Samtalet förs på persiska och tolkas till svenska. 

Kom gärna på After Work redan kl 17 och var med när Författarcentrum Väst inviger litteraturåret 2018 med programsläpp och korandet av Årets författare!