Ann-Helén Laestadius

Ann-Helén Laestadius

Agnes i mina böcker är allt jag inte vågade vara när jag var tretton år. Jag vågade inte stå för att jag var same och ville vara som alla andra. Men jag visste att jag någon gång skulle skriva om hur det är att vara en språklös same som kämpar med sin identitet.
Mina böcker om Solnatjejen Agnes och renskötaren Henrik handlar om kärlek, identitet, utanförskap, vi och dem och att våga välja sin egen väg.
Jag är född i Kiruna 1971 men bor i Solna sedan 1999. Jag har jobbat som journalist sedan 1990. Numera är jag frilansjournalist och skriver främst om samer och de andra nationella minoriteterna.

Min första bok ”Sms från Soppero” kom ut 2007 när jag vann en manustävling med temat ”Att vara ung same i dag”. Serien om Agnes består av fyra böcker. Jag har skrivit en teater baserad på böckerna som heter ”Sms från Soppero”. Giron Sámi Teáhter turnerade med den 2014. Jag har även skrivit radioteater för P1, ”Bromsgatan 8B”. 2014 skrev jag reportageboken ”Bromsgatan. Vi som bodde på gårdarna.” som handlar om flytten av Kiruna och särskilt det första området som rivs i gruvstaden. I juni 2016 släpptes min senaste ungdomsbok ”Tio över ett” som handlar om Kirunaflytten. Det är en berättelse om vänskap, kärlek och panikångest. Hur mår egentligen kirunaborna när deras stad rivs? Läs mer.