Författarcentrum bojkottar Bok&Bibliotek 2017

Författarcentrum bojkottar Bok&Bibliotek 2017

Författarcentrum Riks styrelse beslöt på sitt möte i april att Författarcentrum inte ska delta på årets bokmässa.
”Skälet är Nya Tiders närvaro. Om bokmässans ledning beslutar att Nya Tider inte får närvara, kommer Författarcentrum i samma ögonblick att fatta beslutet att delta på bokmässan.”

Författarcentrum Väst hade önskat delta på mässan men fick böja sig för majoritetens beslut. Det betyder att priset Författarnas bästa bibliotek (i Västra Götaland) i år inte kommer att delas ut på bokmässan utan istället på författardagen 1 december (detta datum gäller)Göteborgs stadsbibliotek.

Bojkotten innebär också att Författarcentrum inte kommer att dela monter med Sveriges Författarförbund eller delta i programmet på Litteraturscenen i år.

– Detta betyder inte att Författarcentrum kommer att be sina medlemmar att stanna hemma, utan jag önskar verkligen att var och en tar ställning utifrån egen övertygelse, säger Kristín Bjarnadóttir, ordförande i Författarcentrum Väst.

Några av Författarcentrum Västs medlemmar har som enskilda författare anslutit sig till bojkotten, men de flesta inte.

Bland dem som inte bojkottar finns olika uppfattningar. Dels de som tycker att bokmässan borde stänga ute Nya Tider och dels de som tycker – trots att de ogillar Nya Tider – att de kan få vara med.