På riktigt – sakprosa i skolan

Författarcentrum Öst har med stöd från Natur & Kultur startat projektet På riktigt – sakprosa i skolan. Det är ett läsfrämjande projekt som vill synliggöra sakprosans ställning och användningsområden i skolundervisningen. Bra fackböcker ger barn och unga ett större ordförråd, ökad begreppsförståelse och vidgade tankemönster. Det övergripande målet är att få fler skolor inom vår region att upptäcka att ett besök av en fackboksförfattare kan vara värdefullt för elevernas förståelse för olika textarter. Projektet riktar sig främst till glesbygdsskolor.

 

Lärare med elever i årskurs 1–9 inom vår region (Stockholm, Uppsala, Södermanland, Östergötland, Gotland, Örebro, Västmanland och Dalarna) kan boka subventionerade författarbesök med fackboksförfattare. Författarbesöken kostar 1000 kr per lektion, inklusive rese- och logikostnader, istället för den ordinarie kostnaden på 5000 kr per lektion.

 

I vår kan du välja mellan 30 fackboksförfattare. Du kan läsa författarnas presentationer nedan:

 

 

Vill du boka? Gör en bokningsförfrågan här.

 

Varför boka en fackboksförfattare?

Författarbesök förknippar många med ämnet svenska, men det finns mycket en författare kan bidra med även inom andra ämnen.

– En fackboksförfattare som är kunnig inom sitt specialområde kan inspirera eleverna men också fördjupa och bredda deras kunskaper.

– En fackboksförfattare som berättar om sitt ämne/intresse/specialområde utifrån sitt perspektiv kan ge eleverna andra synvinklar och skapa motivation att lära sig mer om historia, naturkunskap osv.

– En fackboksförfattare kan även på ett personligare sätt presentera ett ämnesområde än vad t.ex. en lärobok kan. Och många gånger kan det vara lättare att fråga om allt möjligt till någon som kommer utifrån.

– En fackboksförfattare kan berätta om hur en bok kommer till, inkluderat sin egen informationssökning och förlagens faktagranskning – det blir en bra utgångspunkt för att diskutera källkritik och källtillit.

 

Läs- och skrivstimulans via faktaböcker

Fackboksförfattaren kan självklart även anlitas när det handlar om läs- och skrivstimulans. Många barn behöver en extra skjuts för att orka läsa en hel bok och den inspirationen kan ett ämne som de redan är intresserade av ge. Det spelar ingen roll om det är hundar, dataspel, spöken, vulkaner eller dinosaurier. Barnen knäcker läskoden genom den motivationen och bra fackböcker ger snabbt ett större ordförråd, ökar begreppsförståelsen och vidgar tankemönster.

 

Frågor? Kontakta Emelie Kellnberger, projektledare

emelie@forfattarcentrum.se

 

Foto: Stefan Tell