14 juli: Vernissage för utställningen Flykten till Marstrand

14 juli: Vernissage för utställningen Flykten till Marstrand

Anna Grinzweig Jacobssons bok Flykten till Marstrand utkom 2020 på Bokförlaget Korpen. En utställning baserad på boken invigs i sommar på Marstrand, Strandverket. Utställningen består av texter ur boken och fotografier av Maja Kristin Nylander.

Vem är du? 
– Jag heter Anna Grinzweig Jacobsson, leder Judiska salongen i Göteborg och har nyligen bokdebuterat med Flykten till Marstrand. Jag föddes i Polen och kom som sexåring till Sverige, på grund av Polens antisemitiska kampanj. I november 1969 hamnade jag och mina föräldrar i ett flyktingläger på Marstrand där vi bodde över vintern. 

Kan du berätta lite om bok- och utställningsprojektet Flykten till Marstrand? 
– Eftersom jag var för liten för att minnas särskilt mycket, så har jag sökt upp andra som var med för att låta dem berätta. Boken och utställningen är en rösternas väv om det som hände i Polen och hur det var att komma till Marstrand och Sverige. Förutom att detta är ett okänt stycke av Sveriges och västkustens historia så är innehållet tyvärr mycket aktuellt idag, med teman som antisemitism, flykt, exil, språk och identitet. Utställningen, med foton av Maja Kristin Nylander, invigs i sommar på Marstrand, Strandverket. Den har vernissage den 14 juli och visas t.o.m. den 8 augusti. Mer information om boken och utställningen finns på www.flyktentillmarstrand.se.