17 november – poesidagen

17 november – poesidagen

Medverkande:
Rasha Alqasim
Emil Boss
Elis Burrau
Lina Hagelbäck & Ulrika Nielsen
Martina Moliis-Mellberg
Jila Mossaed

Tid: 18.00
Plats: Trappscenen, Stadsbiblioteket Göteborg
Fri entré

På vår årliga poesidag sätter vi en ära i att låta många och olika röster tala. Ingen särskild stil eller skola har företräde, bara väldigt bra poesi.

Presentationer av författarna:

Rasha Alqasim är poet och journalist, född i Samarra, Irak, 1989. Sedan 2014 bor hon i Göteborg. Jag matar kriget med dem jag älskar är hennes debut. Det är en poetiskt ögonvittnesskildring av de irakiska sönderfallande hemmen, kvinnornas kamp för överlevnad, drömmarna, kärleken, tårarna, våldet. Det är också berättelsen om den unga kvinnan som vill trotsa familjens konventioner och erövra en plats i livet och i litteraturen.

Emil Boss är född 1979 och debuterade med diktsamlingen Vad avlägsna vi ser ut man kan knappt tro att det är vi. Han är engagerad i arbetarrörelsen och skriver återkommande för norska Klassekampen och tidningen Arbetaren. I sin andra diktsamling, Acceleration, tematiserar han sin erfarenhet av arbetet som kassabiträde på Systembolaget som ett politiskt fenomen skrivet på en kvittorulle.

Elis Burrau, född 1992, är en svensk poet och litteraturskribent. Han utkom 2016 med diktsamlingen Och vi fortsatte att göra någonting rörande, vilken nominerades till Borås tidnings debutantpris 2017. År 2016 utsågs Burrau till en av Sveriges viktigaste unga poeter av Svenska Dagbladet. I höst är han aktuell med diktsamlingen Röda dagar.

Lina Hagelbäck (född 1971) och Ulrika Nielsen (född 1974) är två etablerade författare med flera böcker bakom sig. I samarbetsprojektet Ömhetsmarker utvecklas deras gemensamma språk och referensramar till en poetisk samstämmighet där det poetiska rummet lågmält och hudlöst undersöks och blir ett slags trösterik kompass för syskonsjälar att hålla sig till.

Martina Moliis-Mellberg är född i Ekenäs, Finland och bor nu i Malmö. Hon debuterade 2015 med boken A. I år har hon gett ut sin andra diktsamling 7. prosalyrisk svit. Den är en hyllning till havet i olika skepnader: Atlanten, Östersjön, Stilla Havet, Adriatiska havet, Norra Ishavet. För det är bara havet som är fritt. Kanske.

Jila Mossaed föddes i Teheran 1948. Sedan 1986 är hon bosatt i Sverige. Hon debuterade på svenska 1997 med diktsamlingen Månen och den eviga kon. Sedan dess har hon gett ut ytterligare fem diktsamlingar, bland annat Jag föder rådjuret, för vilken hon tilldelades Aftonbladets litteraturpris. I höst är hon aktuell med nya diktsamlingen Å, vad jag saknades här.

Här kan du läsa mer om evenemanget Poesidagen!