23 april – Världsbok- och upphovsrättsdagen – Göteborg

23 april – Världsbok- och upphovsrättsdagen – Göteborg

Medverkande: Durim Bekteshi (Katapultpris-nominerad i år), Tom Bogaard (affisch), Asli Erdogan (läses av Thomas Andersson från Rámus förlag), Jörgen Gassilewski, Hanna Hallgren, Johanne Lykke Holm, Anneli Jordahl, Aleksander Motturi och Stina Velocette (musik).

Presentatör: Pär Thörn

Tid: 15.00
Plats: Göteborgs stadsbibliotek, Trappscenen
Arrangör: Författarcentrum Väst och Göteborgs stadsbibliotek

Presentationer:

Durim Bekteshi (f. 1984) är född och uppvuxen i Skövde, men bor idag i Stockholm. Hans föräldrar  kom till Sverige som politiska flyktingar på 1980-talet. Kriget är hans debutroman. Den nominerades till Katapultpriset.

Tom Bogaard f. 1965 i Delft, Nederländerna, är målare. Utbildad 1983-89 Konstakademin i Maastricht, 1989-91 Konsthögskolan, Stockholm. Bor och arbetar i Göteborg.

Asli Erdogan är född 1967 och bosatt i Istanbul. Hon har skrivit noveller, romaner samt essäer, krönikor och artiklar och även gjort sig känd som förkämpe för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet.
I augusti 2016 genomförde den turkiska polisen en razzia mot dagstidningen Özgür Gündem, där Asl? Erdo?an är kolumnist och rådgivare. Tidningen stängdes och material beslagtogs under förevändningen att tidningen skulle sprida propaganda för PKK.
Senare greps 25 av tidningens medarbetare, däribland Erdo?an. I dag hålls hon rättsvidrigt fängslad under inhumana omständigheter och riskerar livstids fängelse.

Jörgen Gassilewski, född 1961, är poet och romanförfattare. Hastigheten utspelar sig under folkmordet i Rwanda, april–juli 1994. Liksom i Göteborgshändelserna (2006), undersöker Gassilewski makten och vanmakten, massans mekanik och individens ansvar.

Hanna Hallgren är född 1972 och verksam som poet, forskare och lärare. Det som övar annorlunda likt ett hjärta är hennes nionde bok sedan debuten 2001. Hon är arbetar som professor i litterär gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet.

Johanne Lykke Holm, född 1987, är bosatt i Köpenhamn, där hon tillsammans med författaren Olga Ravn driver skrivarkursen Hekseskolen. Hon är även verksam som översättare och har bland annat översatt Josefine Klougart och Yahya Hassan från danska till svenska. Natten som föregick denna dag är hennes debut.

 Anneli Jordahl, född 1960, är författare och litteraturkritiker. Hon har skrivit uppmärksammade fackböcker, bland annat Klass är du fin nog? (2003), och hyllade romaner som Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) (2009). Nu är hon aktuell med Som hundarna i Lafayette Park.

Aleksander Motturi, född 1970, är en av krafterna bakom Clandestino Institut och kulturtidskriften Glänta. Han har översatt och avhandlat Ludwig Wittgenstein i Filosofi vid mörkrets hjärta, skrivit dramatik samt essäboken Etnotism. År 2011 romandebuterade han med Diabetikern. I vår ger han ut romanen Broder.

Pär Thörn är författare och ljudkonstnär/performanceartist/elektronmusiker. Sedan debuten 2002 har han givit ut ett tjugotal böcker, poesi och prosa i olika genrer. Hans verk och föreställningar har kallats avantgardistiska och absurdistiska.

Stina Velocette släpper i vår sin debutsolo-EP Motljus. Historier och bilder målas upp i texter på svenska över tunga beats. Melankoli blandas med hopp och styrka. Stina har en lång karriär som sångerska bakom sig och har samarbetat med stora namn både internationellt och i Sverige.

 

Världsbokdagen är även upphovsrättens dag!