23 november – Novemberpoesi

23 november – Novemberpoesi

På vår årliga poesidag sätter vi en ära i att låta många och olika röster tala. Ingen särskild stil eller skola har företräde, bara väldigt bra poesi. Medverkande: Tua ForsströmThomas TidholmAnna AxforsIman Mohammed, Sinéad Obrey, Malte Persson och Erik Vernersson.

Presentatör: Kennet Klemets
DJ: Håkan Grissler

Datum: 23 november
Tid: 18.00
Plats: Stadsbiblioteket Göteborg
Fri entré

I samarbete med Stadsbiblioteket Göteborg.

 

Om de medverkande

Tua Forsström (f 1947) är en av Nordens främsta poeter. Hon är bosatt i Helsingfors och Tenala i Finland. Hennes böcker har översatts till många språk och hon har belönats med en mängd priser, bland annat Nordiska Rådets litteraturpris och Bellmanpriset. Hon debuterade 1972 och har i år kommit ut med sin tolfte, stort uppmärksammade diktsamling, Anteckningar.


Thomas Tidholm (f 1943) bor sedan 1970-talet i Arbrå, Hälsingland. Han debuterade 1966 och har sedan dess gett ut ytterligare ett tjugotal diktsamlingar och lika många pjäser. Han har också skrivit omkring 30 barnböcker. Han har mottagit ett flertal priser, bland annat Werner Aspenström-priset 2016. I år är han aktuell med diktsamlingen ”Rösterna från Avocadobergen”


Anna 
Axfors (f 1990) initierade poesidebatten 2015 med frågan om varför ung poesi i Danmark är så framgångsrik när debutantutgivningen i Sverige är förhållandevis mager. Den kom att leda till en stor kulturdebatt inom svensk media. 2016 blev hon utsedd av Svenska Dagbladet som en av Sveriges 20 mest intressanta poeter det året. Samma år utkom kortromanen Kärleksbrevet som är en sparsmakad och ömsint skildring av en frånvarande mamma. Nu är hon aktuell med diktsamlingen Jag hatar naturen (10-tal, 2018) som lekfullt och provocerande går på tvärs mot naturreligionen och ekopoesin.


Iman
 Mohammed (f 1987), debuterade i antologin Blå Blixt (2013) och har sedan dess publicerats i flera antologier och tidskrifter. 2017 kom diktsviten Fermata, som fick omdömet ”en stark liten bok” ibland annat Sydsvenska Dagbladet. Iman Mohammed har gått på Biskops Arnös författarskola och Litterär gestaltning i Göteborg. Nu är hon aktuell med Bakom trädens ryggar som fått lysande recensioner som en väldigt intressant diktsamling; ”Ryggarna har slutat tala med varandra i en tyst överenskommelse, det stora täcket fluffas till ännu mer” 


Sinéad Obrey (f 1998), har finlandssvenska och amerikanska rötter, men bor i Finland. Hon debuterade i fjol, 19 år gammal med diktsamlingen Fågeltanken som är en mogen och modig debut. En gotisk och mörk textsamling som är ett ställningstagande och försvar till livet och det levande. I mottagande av diktsamlingen har ord som ungt geni förekommit och hon har jämförts med bl a Edith Södergran. Förutom att skriva är hon intresserad av kriminologi, och att dekorera sin kropp med piercing och tatueringar. 


Malte Person
(f1976) är från Göteborg men bor för närvarande i Berlin. Han debuterade 2002 med Livet på den här planeten. Sedan dess har han skrivit flera diktsamlingar och barnböcker, samt romanen Edelcrantz förbindelser som nominerades till Augustpriset 2008. Han är aktuell med sin sjätte diktbok: Till dikten.


Erik Vernersson
, (f 1992) är uppvuxen och åter bosatt i Umeå. Kroppsspråk, döda är hans diktdebut. Den har fått ett fint mottagande i pressen. Erik Vernerssons dikter är en slags ekopoesi – går sökhistorier att skönja, inombords och på kretskort: tid som fysiska former, ting med hög abstraktion. Här är början och slutet inte åtskilda, människans ögonblick är snabbt förbi medan världen fortsätter att uppstå och slockna. Kan någon avkrävas ansvar? Finns det någon tröst?