24 maj: Dagar i Belarus – Möte med Julia Tsimafejeva

24 maj: Dagar i Belarus – Möte med Julia Tsimafejeva

När den sittande presidenten Aljaksandr Lukasjenka utropades till vinnare i presidentvalet i Belarus trots att oppositionens kandidat Svjatlana Tsichanouskaja troligen fick flest röster, gick folket ut på gatorna och protesterade.

Författaren Julia Tsimafejeva var en av de hundratusentals demonstranterna. I sin vackra, personliga och gastkramande bok ”Dagar i Belarus” (Norstedts, 2020, svensk översättning: Ida Börjel) fångar hon en höst där polisen möter demonstranterna med brutalt övervåld, där hennes bror hör till de över 1000 personer som greps under en enda dag och där författaren själv slutar skriva poesi.

Möt Julia Tsimafejeva i ett samtal om sitt eget skrivande, om situationen för författare i Belarus idag och om hur människor i andra länder kan visa solidaritet med belarusiernas kamp för yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter.

Moderator är Stefan Ingvarsson, tidigare Sveriges kulturattaché vid ambassaden i Moskva, som i vår arbetar till stöd för författarna i Belarus genom Svenska PEN och Svenska Institutet. Samtalet är på engelska.

Arrangörer: Svenska PEN i Göteborg tillsammans med Författarcentrum Väst, Göteborgs Litteraturhus, och Svenska Institutet.

Samtalet spelas in i förväg och sänds måndag den 24 maj kl 19.00 genom Svenska PEN:s Facebooksida.

Julia Tsimafejevas bok ”Dagar i Belarus” kommer att gå som radioföljetong i Sveriges Radio P1 24–28 maj i uppläsning av Stina Ekblad.