Författarcentrum välkomnar dig att komma och säga hej i vår monter A01:62 mittemot Litteraturscenen. På Litteraturscenen är det ett fullspäckat och kvalitativt program torsdag till söndag, och Författarcentrum har åtta punkter där vi lyfter viktiga frågor för oss som författare och organisation. Sådant som hotet mot kultur och folkbildning, poesins plats i samhället, hur viktiga skolbibliotek och författarbesök är och att våga ge plats åt litteratur och författare som bryter mot normer. Hela Litteraturscenens program hittar du här och nedan berättar vi mer om våra programpunkter!
Obs! Vi bjuder tillsammans med Författarförbundet som vanligt på entré till bokmässan för dig som är medlem. Läs i senaste Dikt an hur du går till väga.
TORSDAG
Våga folkbildning!
12.10-12.30
Malin Lindroth och Gunnar Danielsson samtalar med Martin Engberg.
Många författare har gått på folkhögskolor och studieförbundens skrivarkurser innan de blev utgivna. Folkhögskolorna och studieförbunden är också viktiga uppdragsgivare åt författare som håller i kurser eller får uppdrag som handledare på utbildningar. Hur påverkar det författarna att regeringen drar ner på folkbildningens ekonomiska resurser? Malin Lindroth, författare och linjeansvarig för Sörängens Folkhögskolas författarskola, och Gunnar Danielsson, Folkuniversitetets generalsekreterare. Moderator: Martin Engberg, författare och ordförande för Författarcentrum Riks.
bokmassan.se/programs/forfattarcentrum-vaga-folkbildning/
De små förlagens betydelse för översatt litteratur
13.05-13.30
Siri Hultén och Jana Rüegg samtalar med Martin Engberg.
I takt med att den fysiska bokförsäljningen minskar, blir de små förlagen allt viktigare för att upprätthålla inflödet av litteratur från andra språk till svenska. Medan de stora förlagen i första hand satsar på säkra kort, står de små förlagen för det litterära risktagandet – ofta till priset av ett stort mått ideellt arbete. Hur kommer det sig att det ser ut så här? Hur är det att driva ett litet förlag som ger ut översatt litteratur? Vilken roll kommer AI att spela för den översatta litteraturen framöver? Ett samtal mellan Siri Hultén, förläggare och översättare, och Jana Rüegg, forskare i litteraturvetenskap och författare till en avhandling om översatt litteratur på den svenska bokmarknaden. Moderator: Martin Engberg, författare och ordförande för Författarcentrum Riks.
bokmassan.se/programs/de-sma-forlagens-betydelse-for-oversatt-litteratur/
Våga poesi!
14.05-13.30
Elnaz Baghalarian och Jimmy Alm samtalar med Hanna Jedvik.
Vilken roll har poesin i samhället och hur kan poetens roll se ut? Vad kan poeten som inte andra kan? Hur kan vi jobba med poesi i skolan och på andra platser? Hur når vi ut med lyrik till fler och vad är möjligt med poesins kraft? Poeten Jimmy Alm, tidigare kommunpoet i Tranemo, och Elnaz Baghlanian, verksamhetsledare på Författarcentrum Öst. Moderator: Hanna Jedvik, författare och ordförande Författarcentrum Väst.
bokmassan.se/programs/forfattarcentrum-vaga-poesi/
Läslistor i skolan – överdriven detaljstyrning eller viktig hjälp
15.00-15.25
Vesna Prekopic och Maria Fagerberg samtalar med Hanna Jedvik.
Kulturrådet och Skolverket har fått i uppdrag av regeringen att ta fram läslistor som stöd för arbetet i skolan, och första delrapporten med utvalda titlar för skolans olika stadier presenterades i juni 2024. Panelen diskuterar om läslistorna indirekt innebär en överdriven detaljstyrning av undervisningens innehåll eller om de verkligen blir en hjälp för undervisande lärare och ett konkret steg mot en mer jämlik skola? Hanna Jedvik, författare och Vesna Prekopic, författare, krönikör och före detta rektor. Moderator: Maria Fagerberg, författare och lärare.
bokmassan.se/programs/laslistor-i-skolan-overdriven-detaljstyrning-eller-viktig-hjalp/
Våga boka författare!
16.30-17.00
Britt-Inger Rörborn, Kristina Göransson, Kennet Klemets samtalar med Magnus Ljunggren.
Författarcentrum förmedlar nästan tretusen författarbesök om året. De flesta av dessa äger rum på skolor och bibliotek, men också på ålderdomshem och inom vården. Men vad är poängen med författarbesök, räcker det inte att bara läsa en bok? Kennet Klemets, förmedlare på Författarcentrum Väst, bibliotekarien Britt-Inger Rörborn och gymnasieläraren Kristina Göransson som driver Epa Book Club. Moderator: Magnus Ljunggren, barnboksförfattare och ordförande för Författarcentrum Öst.
bokmassan.se/programs/forfattarcentrum-vaga-boka-forfattare/
FREDAG
Våga normkritik!
12.25-10.50
Fredrik Fällman och Ebba Berg samtalar med Karin Salmson.
Banned books week lyfter vikten av att inte låta kulturkriget påverka litteraturens frihet. Bibliotek pressas av politiker och allmänhet, men hur ser det ut hos författarna? Hur är det att vara verksam i en kultur där vissa saker inte kan benämnas? Hur kan självcensuren leta sig in i skrivandet och vad är ett normmedvetet författarskap? Karin Salmson, ordförande för Författarcentrum Syd och författare till ”Att välja bilderböcker -normkritisk analys”, samtalar med barn- och ungdomsboksförfattaren Ebba Berg samt Fredrik Fällman, sinolog och styrelsemedlem i Svenska PEN.
bokmassan.se/programs/forfattarcentrum-vaga-normkritik/
Våga skolbiblotek!
13.20-13.45
Jonna Bruce och Cilla Dalén i samtal med Magnus Ljunggren.
Skolbiblioteken har för många varit en inkörsport till läsandet, och ibland också en tillflyktsort för elever som inte har någon annanstans att ta vägen på rasten eller fritiden. Men hur kan ett fungerande, betydelsefullt skolbibliotek skapas? Hur ska man tänka när pengarna tagit slut i skolbudgeten, och du måste välja mellan en skolbibliotekarie och en lärare? Och måste ett skolbibliotek vara lönsamt för att ha existensberättigande? Jonna Bruce, författare och skolbibliotekarie Hammarkullsskolan i Göteborg och Cilla Dalén, författare och skolbibliotekarie. Moderator: Magnus Ljunggren, barnboksförfattare och ordförande för Författarcentrum Öst.
bokmassan.se/programs/forfattarcentrum-vaga-skolbibliotek/
LÖRDAG
Vad har dyslexi med saken att göra?
11.25-11.50
Rihab Garci och Magnus Ljunggren samtalar med Ulrika Carperius.
Många av våra mest framgångsrika författare har dyslexi eller andra typer av läs-och skrivsvårigheter, vilket kan verka motsägelsefullt – men är det verkligen det? Ett samtal om fördomar, utmaningar och vägen till ett framgångsrikt berättande när dyslexin är en av byggstenarna. Rihab Garci, aktuell med ”Vi kommer ändå bara bli becknare”, och Magnus Ljunggren, författare och ordförande i Författarcentrum Öst. Moderator: Ulrika Caperius, förläggare.
bokmassan.se/programs/vad-har-dyslexi-med-saken-att-gora/
SÖNDAG
Författarcentrum om sina manustjänster
12.15-12.40
Siri Reuterstrand i samtal med Martin Engberg.
Att skriva är ensamt. För den som behöver respons på sitt arbete erbjuder Författarcentrum en lektörstjänst. När du skickar ditt manus dit får du ett skriftligt omdöme med tips på hur du kan bearbeta din text. Responsen är alltid skriven av en etablerad författare och tjänsten är anonym. Författarcentrum erbjuder också hjälp med redigering av manus och korrekturläsning. Siri Reuterstrand, ansvarig för manustjänsterna på Författarcentrum Väst, i samtal med Martin Engberg, författare och ordförande för Författarcentrum Riks.
bokmassan.se/programs/forfattarcentrum-om-sina-manustjanster/