27 november: Författardagen vuxen

27 november: Författardagen vuxen

Årets Författardag går av stapeln fredagen den 27 november och livesänds direkt från Stadsbiblioteket i Göteborg.

Datum: fredag 27 november 2020
Tid: 10:30 till 13:00
Plats: Göteborgs stadsbibliotek
Övrigt: Dagen sänds via Facebook Live. Här hittar du Facebookevenemanget: https://fb.me/e/1Pfkfqnfm

Författardagen är ett samarbete mellan Författarcentrum Väst, Stadsbiblioteket i Göteborg och Förvaltningen för kulturutveckling.

Författarna kommer att läsa ur och berätta om sina aktuella böcker. Inledande föreläsning hålls av Anna-Karin Palm om sin biografi över Selma Lagerlöf. Ingen publik på årets författardag, följ dagen online! Länk till sändningen kommer senare. Dagen riktar sig främst till lärare och bibliotekarier men alla är självklart välkomna!

PROGRAM 

10.30-11.00
Anna-Karin Palm och Jag vill sätta världen i rörelse om Selma Lagerlöf.

Paus 15 minuter

11.15-12.00
Fredrik Ahlfors
Evelina Varas
Donia Saleh
Kenneth Hermele
Jessica Schiefauer

Paus 15 minuter

12.15-13.00 
Hanna Landahl
Johan Werkmäster
Lotta Klemming
Matti Ollikainen
Lydia Sandgren

MEDVERKANDE

Anna-Karin Palm är född 1961 och uppvuxen i Stockholm. Efter studier i litteraturvetenskap, filosofi och engelska debuterade hon med romanen Faunen (1991). Fick sitt stora genombrott med Målarens döttrar (1997). Har därefter gett ut ytterligare två romaner, men även novellsamlingar, essäer och barnböcker. I sin senaste bok, Selma Lagerlöf-biografin Jag vill sätta världen i rörelse (2019), tecknar hon ett rikt porträtt av en sökande, tänkande, älskande människa med starkt frihetsbegär och djärva visioner; en författare som än idag sätter läsarens värld i rörelse. Boken nominerades till Augustpriset för bästa fackbok 2019. 

Fredrik Ahlfors är född 1968 och uppvuxen i Växjö. Bor i Göteborg. Författare och röntgenläkare. Driver det göteborgsbaserade bokförlaget Trombone, som hittills gett ut ett femtiotal titlar. Debuterade som författare 2005 med romanen Uthamn. Har därefter gett ut flera böcker, bland annat en medicinsk fackbok och romanen Daniil Charms och jag. I våras publicerade han sin sjätte bok, romanen Remington.

Kenneth Hermele, född 1948, bosatt i Göteborg, kom i våras med sin första dramatiska text, följd av en essä, om Hannah Arendt: Den banala ondskan har Ni åter missförståttHannah Arendts tio prövningar, Korpen. Här framträder Arendt i helfigur, med alla de egenskaper och åsikter som gjort henne till en av 1900-talets mest inflytelserika och kontroversiella tänkare. Hermele var tidigare ekonom och har ett tjugotal skrifter om globalisering bakom sig. 2018 debuterade han med den Augustprisnominerade uppväxtskildringen En shtetl i Stockholm, Weylers.  

Lotta Klemming, född 1989 bytte modebranschen mot ostron. Nu arbetar hon som Sveriges enda kvinnliga ostrondykare på familjeföretaget Klemmings i Grebbestad. I sin bok Vildplockade ostron; berättelser, recept & bifångster berättar hon om vilda ostron, sin kärlek till havet och om livet under havsytan. Det är kallt, hårt och slitigt men ger henne samtidigt det ger henne den frihet hon sökt i hela sitt liv.
 
Hanna Landahl är född 1977, bor i Falköping. Debut 2016 med Välkommen till Himmelsta, för vilken hon nominerades till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. Sedan dess har hon gett ut ytterligare två romaner, Under två timmar från 2018, och i år Ljuskällan som är en fristående uppföljare till boken innan, ett träffsäkert samtidsdrama med hjärta och smärta, som handlar om hur svårt det är att är att göra rätt, och hur de kompromisser vi gör som par ibland hotar att splittra i stället för att förena. Även verksam som barnboksförfattare.
 
Matti Ollikainen är född 1973, uppväxt i Ullatti utanför Gällivare och bosatt i Göteborg. Han är främst känd som pianist, låtskrivare och sångare i Franska trion, och för hans samarbete med många av sveriges största artister. I sin första bok Trasiga toner skriver Ollikainen om poesi, missbruk och förlusten av en nära vän och kollega. Men också om musik, barndomen i norr och Franska trion.
 
Donia Saleh, född 1996 i Uppsala, bosatt i Göteborg, har gått masterprogrammet i litterär gestaltning i Göteborg. Hennes debut Ya Leila är en roman om symbiotisk vänskap, om att vilja vara odödlig och stänga ute parasiterna. Symbiosen skakas dock när en av vännerna faller för Glitterfittornas symbolpolitiska frestelser och drömmarna om vita väggar och tunna gardiner som fläktar. Boken har beskrivits som en av årets starkaste debuter.
 
Lydia Sandgren, psykolog född 1987, släppte i våras sin succédebut Samlade verk efter tio års skrivande. Den storslagna Göteborgsskildringen är ett triangeldrama mellan den krisande förläggaren Martin Berg, vännen och konstnären Gustav och Martins mystiskt försvunna hustru Cecilia. Boken har fått lyriska hyllningar och är nu Augustnominerad. 
 
Jessica Schiefauer är född 1978 och uppvuxen i Kungälv. 
Debutromanen Om du var jag (2009) fick ett varmt mottagande. Med Augustprisvinnaren Pojkarna (2011) etablerade sig Schiefauer som en av våra absolut mest intressanta skönlitterära ungdomsboksförfattare. Även romanen När hundarna kommer (2015) tilldelades Augustpriset. Senaste romanen Bärarna (2020) är Schiefauers första bok för en vuxen publik. Här skildras en värld där en smitta har härjat i många decennier och som tvingat män och kvinnor att leva åtskilda.
 
Evelina Varas är född 1988 och bosatt i Göteborg. Hon debuterade med lyriska novellsamlingen Moderstystnaden (2017) som utforskar dysfunktionella relationer mellan föräldrar och barn. Hennes sjunde bok, den hårt lanserade diktsamlingen Hjärtslagen väckte uppmärksamhet när den drogs tillbaka av förlaget efter hot om förtalsanmälan. En omarbetad version med titeln Hjärtslag gavs ut på Orakel förlag 2020.
 
Johan Werkmäster är född i Falun 1955 men bosatt i Göteborg sedan många år. Han debuterade 1983 med novellsamlingen Den kvarglömda överrocken. Därefter har han publicerat ett stort antal böcker i olika genrer, förutom skönlitteratur bland annat flera reseskildringar och en doktorsavhandling i litteraturvetenskap om författaren Pär Rådström. Han är också verksam som författare av LL-böcker och som litteraturkritiker i Göteborgs-Posten. I år är han aktuell med dokumentärromanen Anna och jag, ett närgånget porträtt av en syster.