INSTÄLLT 21 mars: GBG Romanfestival 2020

INSTÄLLT 21 mars: GBG Romanfestival 2020

På grund av Covid-19 har Föreningens Skrift, som arrangerar Göteborgs Romanfestival, beslutat att ställa in festivalen den 21 mars. Festivalen kommer att genomföras till hösten istället, möjligen i en något ändrad form.

Den 21 mars arrangeras Göteborgs romanfestival för tredje gången. Årets tema är familj och festivalen gästas av bland andra Nina Wähä, Cilla Nauman, Malin Lindroth, Augustin Erba och Aleksander Motturi. Initiativtagare till festivalen är Författarcentrum Västs medlemmar Martin Engberg och Mattias Hagberg.

– Alla familjer är psykotiska, skrev författaren Douglas Copland en gång. Men hur skriver dagens författare om nära och kära? Hur skildras familjen i den samtida litteraturen? De frågorna har vi haft med oss i arbetet med årets festival. Det säger författarna Martin Engberg och Mattias Hagberg, som tillsammans står bakom Göteborgs Romanfestival, och fortsätter:
– Familjen är ett ämne som alla har ett förhållande till och som ofta skildras i litteraturen. Men hur och varför? Sånt vill vi borra i tillsammans med några av landets främsta författare.

Merparten av årets festival kommer att hållas på Musikens hus. – Vårt mål är att skapa en intim mötesplats för litteratur. Vår festival är tämligen liten och det betyder att det aldrig är långt mellan besökare och författare.

Vid sidan av årets tema blir det diskussion om romanåret som gått med kritikern Ingrid Elam och Göteborgs-Postens litteraturredaktör Victoria Greve, samt återkommande och nyskrivna interventioner av Anton Hellström och Ossian Melin, upphovsmännen till de hyllade föreställningarna ”Total trygghet”, ”Total fräschhet” och ”Total strukturalitet”.

Kvällen föregås av ett två programpunkter på Göteborgs litteraturhus med inriktning på skrivande, med bland andra författarna Elin Boardy och Jessica Schiefauer.
– Mer än hälften av deltagarna är från Göteborgstrakten, säger Martin Engberg och Mattias Hagberg. Vi tycker att det är viktigt att lyfta det lokala kulturlivet.

Mer info om festivalen:
www.goteborgsromanfestival.se

Arrangörer: Föreningen Skrift i samarbete med Folkuniversitetet, Göteborgs Litteraturhus och Kultur i Väst och med hjälp av medel från Göteborgs stad, Statens kulturråd och Svenska Akademien