31 mars – Yttrandefrihet och litteratur i Albanien

Citat ur en dikt av Ibrahim Kadriu.

31 mars – Yttrandefrihet och litteratur i Albanien

Albanien var länge känt som en av de mest isolerade diktaturerna i Europa. Efter kommunismens fall har gränserna öppnats upp och samhället befinner sig i förändring, både ekonomiskt och kulturellt. Vad har dessa förändringar betytt för litteraturen och dess ställning? Hur ser det ut med yttrandefriheten i dag, rent konkret? Vem har möjlighet att säga sin mening, och hur? Vad skrivs och vad publiceras? Och hur ser vi i dag spåren av den diktatur som en gång höll befolkningen i ett järngrepp – vilket avtryck finns kvar i dagens litteratur?

Svenska PENs Göteborgsavdelning bjuder in till ett samtal om Albanien, i samarbete med den svensk-albanska kulturföreningen Migjeni i Borås och Författarcentrum Väst, med stöd från Göteborgs Stad Kultur.

Samtalet hålls på engelska, och på albanska med tolkning till svenska.

Programmet avslutas med uppläsning av Ibrahim Kadriu och Anna Mattsson. Kadrius dikter har tolkats till svenska av Hamit Gurguri och Anna Mattsson.

Tid: 18.00-19.30
Plats: Göteborgs Litteraturhus, Heurlins plats 1 
Medverkande: Zyhdi Dervishi, professor från Tirana och 
Ibrahim Kadriu, poet från Kosovo
Moderator: Anna Mattsson
Tolk: Hamit Gurguri
Fri entré!

Medverkande

Zyhdi Dervishi, professor i sociologi vid Tiranas universitet. Han har publicerat flera verk inom sociologisk forskning och är även verksam som poet och som debattör och föreläsare.

Ibrahim Kadriu, poet från Pristina, Kosovo, tillhör den albanskspråkiga minoritet som lever utanför Albaniens gränser. Han har studerat litteraturvetenskap vid universitetet i Pristina, och har därefter arbetat som journalist. Numera är han frilansande skribent och poet.

Anna Mattsson, poet och styrelseledamot i Svenska PEN, leder samtalet.

Hamit Gurguri, poet och översättare, tolkar samtalet.