4 juni: Fönsterpoesi Hela staden, se sändningen i efterhand

UKON (Foto: Annika von Hausswolff), Frej Haar (Foto: Nora Madsen), Kristina Issa (Foto: privat).

4 juni: Fönsterpoesi Hela staden, se sändningen i efterhand

Poeterna Ulf Karl Olov Nilsson (UKON) och Frej Haar framträder från ett av Lagerhusets fönster tillsammans med musikern Kristina Issa. Efteråt sprider sig poesin över hela staden i en sändning från 21 bibliotek och kulturhus!

Här kan du ta del av sändningen i efterhand: Fönsterpoesi Hela staden 4 juni

Poesin som lästes:

Frej Haar

Ta del av dikterna som Frej Haar läste här!

Ulf Karl Olov Nilsson (UKON)

Tänk om

Tänk om allt bra redan har hänt.
Tänk om jag ser dum ut utan att veta om det.
Tänk om alla jag känner dog och ingen längre visste vem jag var.
Tänk om jag blir förlamad och stum och blind och döv samtidigt.
Tänk om fostret fastnar och inte kommer ut.
Tänk om allting går bra och jag bara oroat mig i onödan.
Tänk om det onda finns i mig och jag vill alla andra illa.
Tänk om jag blir inlåst på en flygplanstoalett full med spindlar och
ormar och planet kraschar.
Tänk om jag blir inlåst i ett rum med 500 nedsövda råttor – och nu
börjar dom vakna!
Tänk om jag skulle vakna upp långt nere i marken instängd i ett
trångt avloppsrör.
Tänk om jag hade en siamesisk tvilling och den andre var en
psykopatisk massmördare.
Tänk om jag ska opereras men narkosen inte tar och jag inte kan
meddela det.
Tänk om jag slutar förstå vad jag läser och tror att bokstäver är
krossade insekter.
Tänk om jag var tvungen att stiga på en liten ranglig, överfull båt
utan flytväst och åka rakt över havet.
Tänk om jag skulle surras fast ansikte mot ansikte, mun mot mun,
med ett multnande lik.
Tänk om jag skulle försvinna ned i ett hål och hålet försvann.
Tänk om jag blir exakt en dag äldre för varje dag som går.
Tänk om jag orkar lite, lite mindre för varje dag som går.
Tänk om jag blir lite, lite fetare och mitt hår lite, lite tunnare och
gråare och för varje dag som går.
Tänk om min hud blir lite, lite slappare, rynkigare och glåmigare
för varje dag som går.
Tänk om musklerna blir lite, lite svagare och minnet, sömnen,
ämnesomsättningen och immunförsvaret lite, lite sämre för varje
dag som går.
Tänk om mitt blodtryck blir högre och blodkärlen stelare, tänk om
alla mina organ, mina celler, mitt kön, mina ögon och öron, mina
lungor, mina njurar, mina slemhinnor, min hjärna, för varje dag
som går fungerar lite, lite, lite sämre tills ingenting fungerar alls.
Tänk om jag från denna stund inte kan tänka på någonting annat än
mig själv.

Vad jag brukar säga om åldrandet

Jag brukar säga att när man blivit femtio år så får man vara glad för varenda
decennium till man får leva.

Och när man blivit sextio får man vara glad för varenda år man får.

Och när man blivit sjuttio så får man vara glad för varenda månad man får.

Och när man blivit åttio så får man vara glad för varenda vecka.

Och när man blivit nittio får man vara glad för varenda dag.

Och när man blivit hundra får man vara glad för varenda timme.

Och när man blivit hundratio får man vara glad för varenda minut.

Och när man blivit hundratjugo får man vara glad för varenda sekund.

Och när man blivit hundratrettio får man vara glad för en tiondelssekund.

Och när man blivit hundrafyrtio får man vara glad för en hundradelssekund.

Och när man blivit hundrafemtio får man vara glad för en tusendelssekund.

Och när man blivit hundrasextio får man vara glad för en tiotusendelssekund.

Och när man blivit hundrasjuttio får man vara glad en hundratusendelssekund.

Och när man blivit hundraåttio får man vara glad för en nanosekund.

Och när man blivit hundranittio får man vara glad för en halv nanosekund.

Och när man blir tvåhundra får man vara glad hela tiden.


På Göteborgs 400-årsdag sprider sig poesin över hela staden med läsningar i fönster på 21 bibliotek och kulturhus! Programmet drar igång live från Lagerhuset och när de sista tonerna klingat ut fortsätter poesin att flöda från Askim i söder till Angered i norr.

Datum: 4 juni
Tid: 12.30
Plats: Fönsterpoesin livestreamas via Facebook. Sändningen går även att se och lyssna till i efterhand.
Klicka här för att komma till Facebook-eventet.

Om de medverkande (Lagerhuset):

Ulf Karl Olov Nilsson (UKON) är poet, författare, psykolog, psykoterapeut, psykoanalytiker och översättare. En man med en diger utgivningslista bakom sig och som dessutom är en rutinerad scenpoet. Första diktsamlingen kom 1990 och hans senaste två Någons stöd och Sändning kom i år.

Frej Haar blev svensk och europeisk mästare i poetry slam 2017. Hen har tidigare gått Kvinnofolkhögskolans kurser Your Silence Will Not Protect You och går just nu skrivarlinjen på Skurups folkhögskola. Där skriver hen om garn, döda morkullor och Katarina Frostenson.

Kristina Issa släppte sitt första album Afraid of Whales 2014 och hennes intensiva popmusik har tagit henne Europa runt. Hon har bland annat satt upp den audiovisuella föreställningen Queen Zenobia, om en krigande syrisk drottning, och musikföreställningen Arabic Spring.

Konferencier: Louise Halvardsson

Medverkande från stadens bibliotek och kulturhus: www.goteborg.se/fonsterpoesi


Idén till Fönsterpoesi är sprungen ur samarbetet kring Göteborgs Stads ansökan om att bli en del av Unescos nätverk av litteraturstäder. Poeterna får, tillsammans med de musiker som deltar, stå som symboler för Göteborgs litterära samverkan och scenverksamhet.

Fönsterpoesi är ett samarbete mellan Författarcentrum Väst, Göteborgs Litteraturhus, Kulturstrategiska enheten på Kulturförvaltningen, Göteborgs bibliotek och kulturhus, ABF, Folkets hus samt Näringslivsgruppen och Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co.