Publicerat: 29 mars, 2023 Skrivet av: Hedvig van Berlekom | Författarcentrum Väst Läs mer

31 maj: Romska röster i Borås

I augusti 2023 släpps en tvåspråkig antologi (svenska och romani) med berättelser skrivna av romer ur olika generationer. Initiativtagarna, den romska föreningen SIRF och Författarcentrum Väst, vill att boken ska hjälpa till att bygga broar mellan romer och majoritetssamhället, bryta fördomar, öka kunskap och ge plats åt romer och romska berättelser i kulturella sammanhang. Boken lyfter fram berättelser och en historia som sällan hörts.

Antologins deltagare har skrivit utifrån sig själva och sina egna erfarenheter, bortom bilden som samhället skapat av romer. Möt två av antologins författare, Renata Useinova och Bagir Kwiek, i ett samtal med Hedvig van Berlekom. 


Datum: 31 maj
Tid: 18-19
Plats: Borås Stadsbibliotek
Kostnad: Gratis

“Jag brukar säga att vår Romska historia är lika lång som vårt minne och att den riskerar att dö ut om vi inte börjar skriva ner den” – Bagir Kwiek.  

Presentationer


Renata Useinova är utbildad manusförfattare inom film och tv. Hon har skrivit en text om fyra romska kvinnor som alla gjort så starkt intryck på henne i barndomen att de sedan dess alltid har haft en speciell plats i hennes hjärta. Det är en text om fyra starka, självständiga och normbrytande kvinnor.

Bagir Kwiek är författare och sakkunnig i romska frågor. I antologin har Bagir skrivit ett utdrag ur Kako Todoros liv (född 1932 i Ryssland och en romsk legend). Texten har kommit till genom att Bagir under en lång tid träffat Todoro varje söndag och fått ta del av hans
livshistoria, en otrolig berättelse som sträcker sig 85 år tillbaka i tiden.

På bild: Renata Useinova (foto: Domino Kai), Bagir Kwiek (foto: Susanne Kronholm), Todoro Mutto (foto:privat)

Dela i sociala medier