Kom och delta i en Shared Reading tillsammans med poeten, översättaren och Shared Reading-ledaren NAMDAR NASSER Författarcentrum Väst och PEN Göteborg bjuder in till en gemensam kväll som uppmärksammar Banned Books Week Sverige, genom att ge allmänheten möjlighet att ta del av en läsning av ett förbjudet litterärt verk. Under Namdar Nassers ledning får vi tillsammans ta del av högläsning, reflektioner och samtal utifrån SAMAD BEHARANGIS bok ”Lilla svarta fisken”. Kom och möt ett nytt litterärt verk och dela dina reflektioner med andra! ”Lilla Svara fisken” gavs ut första gången 1968 i Iran och utkom i svensk översättning av Emma Hägglund Wallgren 2017.
OM BANNED BOOKS WEEK
Yttrandefriheten världen över står inför en mängd både nya och gamla hot. Auktoritära krafter växer och böcker förbjuds och censureras även i samhällen som tidigare betraktats som öppna. Demokratins främsta utposter, bibliotek och skolor, utsätts för påtryckningar, även i Sverige. Banned Books Week Sverige är ett sätt hålla samtalet om det fria ordet levande och ett kraftfullt försvar för allas rätt att läsa. Boken är ett av de främsta sätten att sprida tankar och idéer. Förbjuds en bok förbjuds även de tankar och idéer den förmedlar. Under Banned Books Week uppmärksammar vi litteratur som är eller har varit förbjuden någonstans i världen. Banned Books Week lanserades för första gången på bred front i Sverige under 2023. Banned Books Week Sverige arrangeras av nätverket Banned Books Week: Sweden som koordineras av Svenska PEN och Dawit Isaak-biblioteket i Malmö stad. Nätverket är en del av Banned Books Week Coalition som förenar en rad internationella organisationer med syftet att uppmärksamma och sprida kunskap om förbjuden litteratur. Banned Books Week har arrangerats i USA sedan 1982 och startades som en reaktion på de växande utmaningarna med spridningen av böcker i skolor, bibliotek och bokhandlar.
FÖRFATTARCENTRUM VÄST OCH BANNED BOOKS WEEK
I samband med Banned Books Week genomför Författarcentrum i hela landet en satsning som uppmärksammar fenomenet med förbjudna böcker. Förutom publika samtal gör detta också genom att Författarcentrum under Banned Books Week sponsrar ett antal författarbesök med författare vars böcker kan anses vara normkritiska. I USA är tendensen att förbjuda böcker i skolor och på bibliotek ett ökande problem. Bara under hösten 2022 infördes 1477 bokförbud i USA. Det skriver Svenska PEN, som driver Banned Books Sverige, på sin hemsida. Men också i Sverige förekommer det att röster höjs för att böcker ska förbjudas, eller tas bort från bibliotek. Ett mycket uppmärksammat fall från senare år i Sverige var när en lokalpolitiker försökte förhindra Kalmar stadsbibliotek från att genomföra ”Drag story hour”. En sagostund med dragartister. Författarcentrum har också exempel på när författarbesök i skolor och på bibliotek blivit inställda på grund av vad författare skrivit eller på grund av författarens bakgrund. Ofta är det just böcker som på något sätt utmanar normer som råkar ut för viljan att förbjuda och censurera. Det vanligaste är att det är böcker med en tydlig hbtq-tematik, men det kan också till exempel vara böcker som uttrycker kritik mot samhället eller religion. Författarcentrum anser att alla sorters människor har rätt att ta del av alla sorters författarbesök, inte minst i skolan och på biblioteken. Författarbesök måste få äga rum utan hat och hot, även då författaren skriver om kontroversiella ämnen. Projektet drivs med stöd av Kulturrådet.
Här hittar du en lista över förbjudna verk https://www.svenskapen.se/lista-ver-frbjuden-litteratur
OM FÖRFATTARCENTRUM VÄST
En ideell organisation för yrkesverksamma författare med syfte att sprida litteraturen i samhället. Vi har över fem decenniers erfarenhet av att förmedla författarbesök. Främst förmedlar vi författarbesök till skolor och bibliotek, men också till festivaler och andra arrangemang.Vi förmedlar närmare tretusen bokningar om året. Författare som bokas via Författarcentrum får alltid betalt enligt Författarförbundets minimirekommendation. Författarcentrum har närmare tvåtusen medlemmar i hela landet, varav 400 i väst.
OM SHARED READING
En certifierad läsmetod metod grundad i England, därav det engelska namnet. Metoden går ut på att en utbildad läsledare läser högt ur ett litterärt verk, det kan vara ur en bok, en novell eller diktsamling, som gruppen inte läst tidigare. Gruppen möter alltså texten för första gången tillsammans, och med jämna mellanrum pausar läsledaren i läsningen och släpper in gruppen för reflektioner. Gruppen välkomnas att reflektera över texten, och frågor kan även bli, är det någon här som känner igen sig, eller som har egna erfarenheter av detta? Samtalet är alltså med litteraturen som gemensam mötesplats, och terapi är inte kravet, utan samtalet blir det som gruppen vill, vilket brukar öppna upp för jättefina samtal och att många berättar om minnen, tankar och känslor.
OM SVENSKA PEN
Svenska PEN, som är en del av PEN International, ger stöd åt hotade och fängslade författare. Detta görs bland annat genom att uppvakta beslutsfattare och driva offentliga kampanjer. Svenska PEN sprider också kunskap och engagemang för det fria ordet genom debatt, föreläsningar och programverksamhet. Via det internationella webbforumet PEN/Opp når texter, som har förbjudits av olika regimer, läsare runtom i världen. Sedan 1985 delar Svenska PEN årligen ut Tucholskypriset, till en förtjänt författare som till följd av sitt litterära arbete lever i exil eller under hot i sitt land.
Arrangeras av Författarcentrum Väst och PEN Göteborg.
Dela i sociala medier