Ann Smith 1930-2018

Ann Smith 1930-2018

Ann Smith är död.
Hon föddes i Stockholm den 21 februari 1930, växte upp i Strömstad, flyttade tillbaka till Stockholm när hon var 12 år, och dog den 11 september 2018 i Strömstad. Hon efterlämnar sin son, sitt barnbarn och sin syster.

Ann Smith, som bodde i Stockholm, men brukade tillbringa somrarna i sitt älskade Strömstad, blev sämre under juli och augusti. In i det fridfullt sista hade hon sin son vid sin sida och lyssnade på musiken som sondottern skickat henne – allt medan solen sken in i rummet och hon kunde se Koster.
Hon efterlämnar många växande levnadsord, som när hon inleder en av sina dikter med att ”Det blåser på kyrkogården / snart mejar frosten ner blommor och gräs”, men också två rader senare, innan andetaget är slut, påminner oss om kärlekens kraft.
Och vem kan mer kittlande än hon få fram precis hur det känns i hela kroppen när ”min fot längtar efter din hand”?
Efter studier på Konstfack debuterade hon 1963 med diktsamlingen ”Två i stjärnan” och hennes kärleksdikter – ”Jag har sett den hos dig / blicken som jag älskar” – citeras med rätta ofta på bröllop och återfinns i många antologier. Skaffa gärna samlingsvolymen ”Dikter: 1963-2004”, den går det att ösa länge ur.

Hon ägnade minst sagt stor kraft och tid åt oss på Författarcentrum, särskilt i uppbyggnadsfasen. Vi hade henne alltid nära våra hjärtan och hon fick oss att förstå att vi betydde mycket för henne. I december i fjol gav vi henne utmärkelsen Hedersmedlem, med motiveringen:
”Poesigeneral eller författarförmedlare, projektledare eller konflikthanterare. Under Författarcentrums första årtionden tog Ann Smith på sig den roll som behövdes. Vi vill hedra henne för detta idealistiska arbete för föreningen, för hennes engagemang och för hennes starka vilja att föra ut litteraturen i samhället.”
Hon hörde dåligt på ålderns höst, men i hennes pigga blick for ett helt författarliv förbi – som om hon tänkte på att livet är skört och på att man måste leva som om livet betyder något – och hon fångade med några små ord den stora äran i att ha gjort en insats. Hon viskade också en mening om att litteraturen måste spridas och då tänkte jag på hennes syrerika ord om att ”ting och människor vill bli rörda vid. Den som ingen rör vid med omtanke, blick och hand blir utan liv.” Som om hon också funderade på om man ibland möter någon bara för att bådas liv ska bli bättre. ”Våra kroppar tar sats.” All betagenhet kunde hon tillfångata.

Författarcentrum har nu på kort tid förlorat två tongivande och poetiska hedersröster som varit med från vår start 1967: Gösta Friberg och Ann Smith. Vi kan inte hedra dem bättre än att fortsätta det som de började. Vi känner den uppmanande blåsten från deras gravar, men vi omsveps än mer av himlavalvsvärmen, just som Ann Smith, som blev 88 år, så rogivande formulerar den:
”När du blir gammal skall du minnas.”

Stig Hansén
Ordförande i Författarcentrum Öst