Publicerat: 02 maj, 2024

Barnkonventionen i teori och praktik

Under 2024 erbjuder vi en specialbeställd digital föreläsning om barnkonventionen som passar dig som möter barn och unga i skolan och på fritiden och som är medlem i Centrum för dramatik Syd, Författarcentrum Syd, Seriefrämjandet eller Folkets Hörna. Föreläsningen ger också grundläggande kunskap om barnkonventionen som sedan 2020 är svensk lag.

Den digitala föreläsningen Barnkonventionen – i teori och praktik (ca 60 min) genomförs av barnrättsstrateg Sylvia Carlsdotter och ger en grundläggande förståelse av barnkonventionen, dess barnsyn, innehåll och syfte samt kopplingar till uppdraget som dramatiker, författare, manusförfattare och serieskapare.

Föreläsningen är ca. 60 min och består av tre delar; barnkonventionen- kort introduktion, författarbesök/mötet med barn och lite kring Skapande skola.

Till föreläsningen finns också en presentation (PDF) som kan laddas ner här.

Saknar du lösenordet till filmen kontakta Jacob Åkerström, jacob.akerstrom@forfattarcentrum.se

Utvärderingsfrågor när du har sett filmen

    Fick du ny/mer kunskap om barnkonventionen? Utveckla gärna.

    Gav föreläsningen dig som dramatiker, författare, manusförfattare, serietecknare, kunskap/insikter som kan vara hjälpsamt i mötet med barn och unga? Utveckla gärna?

    Skulle du vilja arbeta vidare med barnkonventionen, vad skulle du i så fall behöva för att kunna arbeta vidare med den?

    Jag är medlem i:

    * = obligatoriska fält

    Dina uppgifter lagras i enlighet med Författarcentrums rutiner för GDPR

    Praktiskt
    Filmen passar dig som vill möta barn och unga i skolan och är en medlemsförmån för dig som är medlem i Centrum för dramatik Syd, Författarcentrum Syd, Seriefrämjandet och Folkets Hörna.

    Bakgrund
    Centrum för dramatik Syd, Författarcentrum Syd, Seriefrämjandet och Folkets Hörna fick under 2023 medel från Region Skånes kulturförvaltning för att tillsammans utveckla samarbeten och kompetensutveckla våra organisationer och våra medlemmar inom området ”mötet med skolan”. Syftet var att öka centrumbildningarnas kunskap om och förståelse kring mötet mellan kultur och skola. Samarbetet fortsätter under 2024.


    Region Skånes handlingsplan för litteratur och serier (2018-2023) lyfter betydelsen av att centrumbildningarnas medlemmar ges möjlighet att stärka sin arbetsmarknad genom olika samverkanskonstellationer samt att den konstnärliga kompetensen inom litteraturområdet ska ges nya möjligheter att utvecklas genom samverkan och tillgång till nya nätverk. Region Skåne vill också bland annat stimulera nya modeller, metoder och samarbeten samt främja kunskapsdelning och erfarenhetsutbyte.

    Dela i sociala medier