Lördag 25 maj 2024
2024 är ett jubileumsår, året då Harry Martinson skulle fyllt 120 år och det är 50 år sedan han tilldelades Nobelpriset i litteratur. Martinsons självbiografiska romaner, naturessäer och diktsamlingar har genom åren fått fler och fler läsare som älskar honom för hans språkkonst och hans inkännande skildringar av de utsatta. Han gestaltar såväl en inre som en yttre resa och människans och mänsklighetens förhållande till naturen. I Martinsons anda har Blekinge litteraturdag fått temat Ut i världen och hem igen.
10.30–11.30 Guidning på Författarmuseet
Vi inleder dagen med en guidning på hembygdsdgården i Jämshög där Författarmuseet finns. Här presenteras bygdens författare, fokus på Harry Martinson och Sven Edvin Salje. Vi bjuder på guidningen, du bokar plats senast 15 maj på jamshoghem@gmail.com Ange namn och antal. Jämshögs Hembygdsförenings ordförande Anders Olsson visar och berättar.
12-13 Lunchpaus
Lunchpaus och möjlighet att köpa lunch Thyras restaurang på Jämshögs folkhögskola.
Scenprogram: Ut i världen och hem igen
På Jämshögs folkhögskola
13.00 Välkommen till Blekinge litteraturdag 2024!
Det övergripande temat för Blekinge litteraturdag 2024 är Ut i världen och hem igen, och eftermiddagen bjuder på ett digert program med litteraturen i fokus. Dagens konferencier Ingemar Lönnbom hälsar välkommen och presenterar programmet och temat. Ingemar Lönnbom är verksam som författare och journalist även om han formellt gick i pension för några år sedan. Lönnbom arbetar nu med Litteraturkartan Skåne och har tidigare varit kulturredaktör på Blekinge läns tidning.
13.10 Nässlorna blommar på Vägen ut: Naturens roll i litteraturen
Ett samtal om naturens och platsens betydelse i litteraturen: mellan författaren Tomas Bannerhed och blekingepoeten Anna Maris, lett av Linus de Faire. Tomas Bannerheds skönlitterära debut Korparna utkom 2011 och tilldelades bland annat Augustpriset. Bannerhed är en av vår tids främsta naturskildrare och 2017 mottog han Klockrikestipendiet till Harry Martinsons minne. Anna Maris är haikupoet och journalist. Hon debuterade 2013 med haikusamlingen Skiftningar. Hennes dikter finns med i poesiantologier på bland annat svenska, engelska och japanska. Samtalsledare är författaren Linus de Faire, som sitter i styrelsen för Författarförbundets skönlitterära sektion. Denna programpunkt är ett samarbete mellan FC Syd och Författarförbundet och ingår i serien Hela Sveriges Litteraturscen.
13.50 13.50 Ungdomslitteraturpriset Hjärtans fröjd delas ut
Författaren Linda Jones får Hjärtans fröjd-priset för Sveriges bästa ungdomsbok 2023, för romanen De tar allt ifrån mig. I prisceremonin deltar Linda Jones tillsammans med förra årets pristagare Nora Khalil och juryn med författaren Per Nilsson och bibliotekarierna Victoria Nore Johannesson och Paula Högström. Ungdomslitteraturpriset Hjärtans fröjd är ett nationellt pris instiftat av Region Blekinge och namnet syftar på en av författaren och Blekingebons Per Nilssons mest lästa böcker.
14.30 Kaffepaus med möjlighet att köpa fika
15.00 Att resa bort och att komma hem
Författarna Julia Svanberg och Lisa Zetterdahl möts i ett samtal om uppväxt, om att resa bort och att komma hem. Samtalet leds av Ingemar Lönnbom. Julia Svanberg bor i Blekinge och Colombia och har gett ut noveller och romaner, nu senast Candelarias hus om tillvaron, gemenskapen och styrkan på den colombianska landsbygden. Lisa Zetterdahl debuterade 2021 med diktsamlingen Hästar som nominerades till Borås Tidnings Debutantpris. Den följdes av romanen I det vilda som är en uppväxtskildring där ett stilla villaområde hotas av ”det vilda” i olika former.
15.45 Ett bättre liv
Författaren Susanna Alakoski om längtan efter ett annat, bättre liv. Alakoski är aktuell med Dotterdottern, del tre i den kritikerrosade Bomullssviten som skildrar ett sekel av kvinnohistoria utifrån textilindustrin och arbetskraftsinvandringen från Finland till Sverige. Alakoski debuterade med romanen Svinalängorna (Augustpriset 2006). Har sedan dess skrivit flera romaner, dagboksessäer, varit redaktör för ett flertal uppmärksammade antologier och barnböcker. Hon utsågs 2021 till den första innehavaren av professuren i Moa Martinsons namn vid Linköpings universitet.
16.30 Tack för idag!
Hitta hit:
Jämshögs folkhögskola, Kulltorpsvägen 2 i Jämshög
Författarmuseet, Hantverkaregatan 15 i Jämshög
BleBlekinge Litteraturdag arrangeras av Författarcentrum Syd i samarbete med Region Blekinge, Olofströms kommun, Jämshögs Hembygdsförening, Jämshögs folkhögskola och Författarförbundets skönlitterära sektion med Hela Sveriges författarscen. Med stöd av Svenska Akademien och Stiftelsen Längmanska kulturfonden.