Publicerat: 19 mars, 2024

Bokbildning pågår

Kom och bokcirkla med oss!

Varmt välkommen till fyra unika bokcirkelaftnar där vi tillsammans med en aktuell författare läser en bok och pratar om ett tema. Du väljer själv om du vill läsa boken och delta aktivt eller om du bara vill sitta och lyssna – båda delar går lika bra!

Varje cirkel är kostnadsfri och öppen för alla att dyka upp på utan föranmälan, men den som vill säkra sin plats och uppdateras vid förändringar kan boka in sig i formulären nedan som är kopplade till varje bokcirkel.

Författarnas böcker kan antingen inhandlas på egen bekostnad, eller lånas på det egna biblioteket. Flera av våra samarbetspartners på biblioteken kommer bidra med att köpa in några extra exemplar av den aktuella boken, så böckerna ska finnas tillgängliga kostnadsfritt för dig som så önskar.

Varmt välkomna till Bokbildning pågår!

Bokbildning pågår genomförs med stöd av Malmö Stad. 

Cirkel 4: GENTEKNIKEN, med Torill Kornfeldt & Mats Söderlund

Bok: Mammutens återkomst: De utdöda arternas andra chans

Tid & plats: Malmö museum 21 november kl 17-19 

Utifrån boken Mammutens återkomst: De utdöda arternas andra chans talar vi om hur forskare runt om i världen försöker återskapa utdöda djur, från arter som försvann för bara ett par år sen, till urtidens mammutar och dinosaurier. Är gentekniken cybermänniskans svar på massutrotningen, eller en återvändsgränd för skräckromantiker? Vilken utdöd djurart skulle du vilja se i din skog? Varför inte uppfinna en fiende till mördarsnigeln? Möjlighet eller hot?”

Torill Kornfeldt är vetenskapsjournalist och författare med en bakgrund som biolog. Hon undersöker konsekvenser de senaste årens stora framsteg lett till och vad vi kan förvänta oss i framtiden. Hennes två böcker Mammutens återkomst och Människan i provröret har tillsammans översatts till nio språk. Torill hörs också i podden P3 Dystopia.

Mats Söderlund är författare och poet, född i Sundsvall 1965, uppvuxen i Skellefteå, bosatt i Simrishamn. Sedan debuten 1992 har han publicerat ett tjugotal böcker och erhållit ett flertal priser och stipendier för sina verk. 2018-2020 utkom klimatfantasy-trilogin Ättlingarna och 2023 Härlig är jorden. Om fjällen, vädret och allt det som ännu inte gått förlorat en kärleksförklaring till de ekosystem som nu hotas av förödelse, och samtidigt en engagerande plädering för allt det vi ännu inte förlorat. 

Programmet presenteras av Författarcentrum Syds Gabriella Håkansson.

Så bokar du dig: Det går bra att komma utan att anmäla sig, men vill du ha en garanterad plats så kan du föranmäla dig i formuläret nedan. Du kan välja om du vill delta som aktiv cirkeldeltagare eller bara sitta med och lyssna till de andra – båda går lika bra.

Så skaffar du boken: Hör med ditt lokala bibliotek om de har boken till utlån. Den kan även finnas på antikvariat, eller i bokhandeln. 

Så hittar du hit: Malmö museum ligger centralt i Malmö på Malmöhusvägen. Vi håller till i utställningen Vår Natur. Här finns mer information om hur du hittar hit

Anmälan Cirkel 4: GENTEKNIKEN, med Torill Kornfeldt & Mats Söderlund

    * = obligatoriska fält

    Dina uppgifter lagras i enlighet med Författarcentrums rutiner för GDPR

    För mer information om Bokbildning pågår:

    Kontakta projektledare Gabriella Håkansson på bokbildning@fcsyd.se

    Foto: Nina Björk foto Stina Nylén, Emma Leijnse foto Åsa Sjöström, Joakim Palmkvist foto Lars Brundin, Kerstin Bergman foto Andreas Gruvhammar, Ali Alabdallah
    foto Peter Westrup, Linus de Faire foto Emil Malmborg, Torill Kornfeldt foto Erik Ardelius, Mats Söderlund foto Thron Ullberg.


    Tidigare cirklar

    Cirkel 1: JÄMSTÄLLDHETEN med Nina Björk & Emma Leijnse 

    Bok: Under det rosa täcket

    Tid & plats: Malmö stadsbibliotek 24 april kl 18-20

    Under det rosa täcket kom ut 1996 och har blivit en feministisk klassiker. Boken har undertiteln Om kvinnlighetens vara och feministiska strategier och lästes av en hel generation unga kvinnor. Vad ville författaren Nina Björk med sin bok? Hur påverkade den oss? Vad har förändrats och vad är sig likt vad gäller feminismen och kvinnofrågan under de 30 år som gått sedan dess? Och vilken plats har boken i dagens samtal om jämställdhet? 

    Nina Björk är filosofie doktor i litteraturvetenskap, författare och kulturskribent, bosatt i Lund. Hon debuterade 1996 med boken Under det rosa täcket. Om kvinnlighetens vara och feministiska strategier. Hennes senaste bok är Om man älskar frihet. Tankar om det politiska (2020).

    Emma Leijnse är journalist och författare. Reporter på Sydsvenskan med fokus på skol- och utbildningsfrågor. 2017 gav hon ut boken Fördel kvinna, om det ökande könsgapet inom utbildning, och vilka konsekvenser det får att kvinnor idag utbildar sig betydligt mer än män.

    Programmet presenteras av Författarcentrum Syds Gabriella Håkansson.

    Så bokar du dig: Du som vill delta föranmäler dig i formuläret nedan senast 17 april. Det finns bara 30 platser till varje bokcirkel, och får du inte plats till cirkeln kan du delta som publik på programmet.  

    Så skaffar du boken: Malmö stadsbibliotek har några exemplar att låna ut, och du kan även höra med ditt lokala bibliotek om de har boken till utlån. Den kan även finnas på antikvariat, eller i bokhandeln. 

    Så hittar du hit: Stadsbiblioteket ligger centralt i Malmö på Kung Oscars väg 11 intill Slottsparken. Här finns mer information om hur du hittar hit


    Cirkel 2: KRIMINALITETEN med Joakim Palmkvist & Kerstin Bergman

    Bok: Den undre världen – en personlig betraktelse

    Tid & plats: Biblioteket Garaget 28 maj kl 18-20

    Den undre världen – en personlig betraktelse kom ut 2020 och handlar om den grova brottsligheten i Malmö. Palmkvist delar med sig av sina intryck och tankar om vad som kan och bör göras för att för att minska det våld som skakar samhället idag. I cirkeln samtalar vi om varför det är viktigt att skriva och tala om dagens organiserade brottslighet. Hur gestaltar man kriminalitet och kriminella på ett spännande, men samtidigt trovärdigt och etiskt bra sätt? Och hur har researcharbetet bakom boken sett ut?

    Joakim Palmkvist
    Joakim Palmkvist, född 1967, är författare och journalist bosatt i Malmö. Som kriminalreporter på Sydsvenska Dagbladet har han flera decenniers erfarenhet av att bevaka grov kriminalitet, gänguppgörelser och mord. Han har tidigare skrivit boken Maffiakrig (2011) om mordvågen som format bilden av gangsterstaden Malmö. Seriemördaren Peter Mangs till synes slumpmässiga dödliga attacker och jakten på honom får färg, form, liv och ett sammanhang i Joakim Palmkvists andra bok Äventyr i Svenssonland (2015).

    Kerstin Bergman är deckarförfattare och deckarexpert, docent i Litteraturvetenskap och ledamot av Svenska Deckarakademin. Hon är författare till flera böcker och otaliga artiklar om deckare, och frilansar idag som föreläsare, skribent, recensent, moderator, redaktör med mera inom deckarområdet. Som deckarförfattare debuterade hon 2020 med Oskuld och oleander som sedan följts av Förgätmigej (2021) och Ekarvet (2023).

    Programmet presenteras av Författarcentrum Syds Gabriella Håkansson.

    Så bokar du dig: Det går bra att komma utan att anmäla sig, men vill du ha en garanterad plats så kan du föranmäla dig i formuläret nedan. Du kan välja om du vill delta som aktiv cirkeldeltagare eller bara sitta med och lyssna till de andra – båda går lika bra.

    Så skaffar du boken: Garaget har några exemplar att låna ut, och du kan även höra med ditt lokala bibliotek om de har boken till utlån. Den kan även finnas på antikvariat, eller i bokhandeln. 

    Så hittar du hit: Garaget ligger på Lönngatan 30


    Cirkel 3: SVENSKHETEN, med Ali Alabdallah & Linus de Faire

    Bok: Att älska knäckebröd

    Tid & plats: Dawit Isaak-biblioteket 27 augusti kl 18-20

    Utifrån boken Att älska knäckebröd pratar vi om svenskhet och hur det är att komma till Sverige från ett annat land. Vad innebär det att vara svensk, måste man äta sill och kräftor för att bli svensk? Hur ser situationen ut för journalister i Syrien jämfört med Sverige – vad innebär det att fly från ett land där man som journalist och författare riskerar att censureras och utsättas för tortyr pågrund av sitt yrke?

    Ali Alabdallah, är en syrisk-svensk författare och journalist. Han har arbetat som TV-reporter i Syrien och för olika mediebolag. Ali har gett ut tre verk i Syrien och fyra böcker på svenska. Hans senaste är Att älska knäckebröd, en självbiografisk roman som utforskar livet mellan två kulturer: det lagom-extrema Sverige och den muslimska arabiska världen. Ali har mottagit Diversity Index Award 2018 och Landskrona Kulturpris 2015. Han kom till Sverige som flykting hösten 2013.

    Linus de Faire, född 1977, är uppvuxen i Stockholm och nu bosatt i Malmö. Halva sitt liv har han tillbringat utomlands, mestadels i Mellanöstern. Han debuterade 2017 med Boken om Yousef, som utspelar sig i Libanon, och för vilken han erhöll Katapultpriset. I hans andra roman, Soledad Peñas melodram, har handlingen förflyttats över Medelhavet till Spanien. Hans tredje roman kommer ut våren 2025 och är en episk roman om de nästintill bortglömda, svenskar som runt förra sekelskiftet emigrerade till först Brasilien och sedan Argentina, där de grundade en stad. 

    Programmet presenteras av Författarcentrum Syds Gabriella Håkansson.

    Så bokar du dig: Det går bra att komma utan att anmäla sig, men vill du ha en garanterad plats så kan du föranmäla dig i formuläret nedan. Du kan välja om du vill delta som aktiv cirkeldeltagare eller bara sitta med och lyssna till de andra – båda går lika bra.

    Så skaffar du boken: Hör med ditt lokala bibliotek om de har boken till utlån. Den kan även finnas på antikvariat, eller i bokhandeln. 

    Så hittar du hit: Dawit Isaak-biblioteket finns på Malmö stadsarkiv, Bergsgatan 20. Här finns mer information om hur du hittar hit

    Dela i sociala medier