De framträdde på Författardagen

Hanna Blixt

De framträdde på Författardagen

fredagen den 25 januari arrangerade Författarcentrum Öst för 36:e gången utbudsdagen Författardagen. Ett hundratal bibliotekarier, lärare, kultursekreterare skrivarstudenter och några medlemmar hade anmält sig och fick se 16 författare framträda på Bio Victor i Filmhuset på Gärdet i Stockholm.

Hanna Blixt (bilden) var först ut av de 17 författare som framträddeunder dagen, 09.30-15.30. Hon arbetar sedan 2018 heltid som barn- och ungdomsboksförfattare. Hon har främst gjort sig känd genom Äventyren i Sagofallen-serien, som har slagit stort med sina fler än 10 000 sålda exemplar.

Kent Werne är journalist och författare, med ett antal reportageböcker bakom sig. Hans senaste bok Allt är en konspiration – en resa genom underlandet handlar om de konspirationsteorier som sprider sig som en löpeld på nätet, teorier som samtidigt har djupa rötter i idéhistorien.

Michael Wiander är föreläsare och utbildare inom arbetspsykologi. 44 år, tvåbarnspappa och barnboksförfattare bosatt i Sundbyberg. Skrivit de lättlästa tegelstenarna om Dexter Olsson som fångat unga läsare 6-12 år, framförallt pojkar som brottas med sin läsning.

Helena von Zweigbergk har skrivit tolv romaner, nu senast Totalskada. Medverkar ofta i radio, bland annat i Spanarna och Gomorron Världen. Debuterade skönlitterärt år 2000.

För fem år sedan fick Marie-Louise Marc sparken efter tretton år på tidningen ELLE. Mitt i chocken bestämde hon sig för att förverkliga sin livsdröm. Nu har hon precis kommit med sin tredje feelgoodroman, Bettys resa, om kändisreportern Betty Svan, 50+, hennes väg till kärlek och om att följa sitt hjärta i karriären.

Anna Höglund gör bilderböcker. Några lite mer för de allra yngsta och några lite mer för tonåringar men för det mesta för alla åldrar. Mina och Kåge, Vad säger ett russin?, Om detta talar man endast med kaniner och den senaste boken, Mannen som byggde ett hus, är några av titlarna i hennes digra produktion.

Charlotta Lannebo är journalist och författare och skriver bilderböcker, kapitelböcker (6-9) och ungdomsböcker. Hon utgår ofta från verkligheten i sina böcker, antingen verkliga händelser i hennes eller andras liv, eller en existerande miljö eller en specifik person som hon sedan omformar till något litterärt. Djur som är överrepresenterade i hennes böcker är vildsvin!

Nina Ivarsson debuterade 2017 med barn/ungdomsromanen Risulven, Risulven som fick ett varmt mottagande och bland annat nominerades till barnradions bokpris 2018. Vid sidan av sitt författarskap arbetar Nina som yinyogalärare, frilansande skrivpedagog och som fritidsledare i en förort till Uppsala.

Kjell Thorson är en illustratör som skriver och ritar böcker för barn. Vissa böcker har temat uppfinningar och äventyr, andra handlar om försvunna nallar och leksaksbilar. Hans senaste bok är en berättelse om en pojke som inte kan sluta rita. Till slut hoppar han in i sin egen teckning och blir lite oväntat vän med en häst och en drake (fast Kjells barn tycker att de mer liknar en åsna och en krokodil).

Elisabet Nemert har en förmåga att teckna berörande människoporträtt och sätta in dem i ett historiskt sammanhang. Med sann humanism förenar hon spänning, dramatik, fakta och livsvisdom. Alla hennes tio romaner har varit stora försäljningsframgångar.

Yolanda Aurora Bohm Ramirez är spoken word-poeten älskad av anarkister, byråkrater, journalistkåren och prästerskapet. Hon skriver om orten, queerheten, exilen, arvet, galaxerna och framtiderna. Yolanda Aurora debuterade i våras med IKON.

Emma Askling är född 1976 och uppvuxen i Åtvidaberg. I november 2014 debuterade hon med kapitelboken Det övergivna huset och sedan dess har hon skrivit ytterligare sju böcker, de flesta för barn i åldern 9-12 år. Emma är också utbildad barnsjuksköterska och kombinerar numera sitt yrke på BVC med att skriva.

Andrea Lundgren är från Boden i Norrbotten. Hon skriver romaner och noveller, nu senast novellsamlingen Nordisk fauna. Lundgren driver också litteraturpodcasten Skogarna.

Karin Alfredsson är journalisten som blev författare med devisen ”allt viktigt i denna berättelse är sant”. Resten har hon hittat på. Hennes böcker handlar bland annat om utsatta kvinnor i Vietnam och Indien, om kampen för överlevnad i Lusakas slum och om religiösa intolerans och förbjuden kärlek i 50-talets Västerbotten.

Henrik Berggren är historiker och journalist. Han har varit kulturchef och ledarskribent på Dagens Nyheter men också skrivit en rad verk om svensk 1900-talshistoria, bland annat: Är svensken människa? Gemenskap och oberoende i det moderna Sverige (med Lars Trägårdh), Underbara dagar framför oss. En biografi över Olof Palme, Dag Hammarskjöld: att bära världen och 68. Han har även skrivit en historisk thriller om spanska inbördeskriget, Det röda arvet.

Tomas Bannerhed debuterade 2011 med romanen Korparna, om arv och miljö, psykisk sjukdom och fåglars flykt, som bland annat belönades med Augustpriset, Borås Tidnings debutantpris och Linnépriset. Romanen har översatts till nio språk och också blivit långfilm i regi av Jens Assur. 2015 utkom Tomas Bannerhed med fågelprosasamlingen I starens tid som även har legat till grund för radioserien Bannerheds bevingade vänner i P1. Nu är han aktuell med romanen Lugnet, en skildring av ensamhet, ånger och begär i millennieskiftets Stockholm.

Åsa Erlandsson är journalist, författare, föreläsare och redaktör för tidningen Svensk Polis. 2017 fick hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets Berättare för Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan. Boken bygger på omfattande research, unika intervjuer och helt nya uppgifter runt Sveriges blodigaste skoldåd hösten 2015 då en maskerad och svärdbeväpnad man mördade tre personer på Kronans skola.