Tema nedskärningar i Göteborg eller En ding, ding, ding, ding värld

Tema nedskärningar i Göteborg eller En ding, ding, ding, ding värld

De nedskärningar inom kulturen i Göteborg som vårt nyhetsbrev Litteratur i Väst uppmärksammade i marsutgåvan har väckt reaktioner i läsekretsen. Några av dem redovisas nedan.

Dessutom har vi äran att publicera Lina Ekdahls text Den lilla djävla kulturen!

Trots att det är 16 år sedan den skrevs verkar texten fascinerande nog vara skräddarsydd för läget idag. Särskilt det som har hänt på Högsbo bibbla:

”Den lilla djävla kulturen

(…) Suger ut varenda stadsdelsnämnd./Det lilla, lilla, djävla, djävla biblioteket vid det lilla, djävla fula torget. (…)”

Klicka här för att läsa hela lilla Den djävla…!

Hör gärna av dig du med, nyhetsbrevet Litteratur i Väst blir vitalare med din och andra läsares medverkan.

Läsarbrev

Gunnar Sûdow

Sofia Gräsberg

Gunnar Källström

Not dark yet – but it´s getting near (B Dylan)

I dessa minst sagt turbulenta och oroliga tider där kulturen och konstens yttringar borde skyddas och förstärkas (…) Läs mer här!

 

Jag blev helt bestört när jag hörde att ABF skulle lägga ner sin föreläsningsverksamhet. (…) så oerhört betydelsefull för Göteborgs demokrati- och litteraturliv under alla år jag bott här. Läs mer här!

Nedrigt med alla dessa nedskärningar inom kulturen.
Bra att FVC gör politiker och berörda uppmärksamma på vad som händer. ABF och GBG & Co biter sig själva i svansen!

Ur Litteratur i Väst – mars 2017:

Det går så lätt. Ett ofullständigt beslutsunderlag. En ogrundad brådska. Ett penndrag i budgeten.

Och vips är en mödosamt och under många år uppbyggd verksamhet allvarligt skadad eller till och med utraderad.

Konsekvensanalys? Den görs lätt som en plätt i efterhand.

Denna text är från marsmånads utgåva av Litteratur i Väst – Författarcentrum Västs nyhetsbrev – och innehåller nyheter om inte mindre än tre viktiga försämringar inom kulturens område i Göteborg.

Prisbelönta Kulturkalaset skärs kraftigt ned. Programverksamheten på likaledes prisade Högsbo bibllotek halveras. Att ABF:s unika seminarieverksamhet lagts ned är känt sedan tidigare – nu har namninsamlingen med protester lämnats över.

I alla tre fallen hänvisas till ekonomi.

Göteborg & Co tar 2,4 miljoner kronor från göteborgarnas kulturfestival i augusti och ger till ”Julstaden” – handeln ska öka genom fler turister är förhoppningen.

50 000 kronor i ett uppskattat program med litteratur i Högsbo anses tydligen underminera budgeten för stadsdelen Askim/Frölunda/Högsbo.

ABF hänvisar också till ekonomin, utan att ens pröva osthyveln eller samarbete med andra parter.

Ändå – som visas i artiklarna nedan – har alla dessa tre verksamheter på pricken uppfyllt det som politiker och många andra är överens om är bra för samhället.

Kulturkalaset är prisbelönt för ett inkluderande samhällsarbete där kulturen är en dörröppnare för nya möten och för att vara Sveriges kanske största och mest framgångsrika integrationsprojekt.

Programverksamheten på Högsbo bibliotek har fått Axelhuset att leva och vara en mötesplats för medborgarna. I höstas fick bibblan priset Författarnas bästa bibliotek. Juryn skrev: (…) hög dignitet och integritet, och med en närmast perfekt mix av poesi och prosa och lokala och icke-lokala författare. Såhär bra kan ett stadsdelsbibliotek vara. Vi är imponerade!

ABF Göteborg har genom sin föreläsningsverksamhet i en dyster och oroande tid framhärdat i att föra resonerande och kritiska samtal, ställt frågor om samhällsutvecklingen, låtit åsikter mötas under civiliserade former. Inte minst har litteraturen haft en plats.

Men att utföra önskade uppdrag, uppfylla samhällsnyttiga mål eller helt enkelt vara jäkligt bra på det en gör räcker uppenbarligen inte.

Någonting driver ändå på åt helt andra håll – trots alla fina ord och målsättningar.

Är det en slump att allt ovan nämnt händer ungefär samtidigt i Göteborg? Eller är det en del i en utveckling – samhällelig och/eller lokal –  där kulturen pressas tillbaka? Litteratur i Väst välkomnar tankar och synpunkter i ämnet!

Skicka till peter.nilsson@forfattarcentrum.se

Peter Nilsson,
redaktör