Fem nominerade till årets författare i väst 2017

Fem nominerade till årets författare i väst 2017

– Evin Ahmad, Johannes Anyuru, Martin Engberg, Sofi Jansson och Aleksander Motturi.

Juryn har under hösten gått igenom västsvenska skönlitterära böcker utgivna 1 oktober 2016 – 30 september 2017. Följande fem författare har nominerats till priset Årets författare:

Evin Ahmad, En dag ska jag bygga ett slott av pengar
Johannes Anyuru, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar
Martin Engberg, En enastående karriär
Sofi Jansson, Dagar med min mamma
Aleksander Motturi, Broder

Pristagaren kommer att utses i december och koras vid Invigning av litteraturåret 2018 – onsdag 24 januari på Göteborgs litteraturhus.

Håll utkik här efter senaste nytt!

Priset Årets författare ska gå till en i Västsverige verksam författare som under det gångna året givit ut ett skönlitterärt verk av särskilt hög kvalitet. Med Västsverige förstås Halland, Västra Götaland och Värmland. Det handlar om poesi eller prosa för vuxna.

Prissumman är 20 000 kronor.

Årets jury är Mikael Thörnqvist, ordförande (Författarcentrum Väst), Christina Engdegård (Västsvenska Författarsällskapet) och Malin Anderssson (Göteborgs stadsbibliotek).

Presentationer av författarna:

Evin Ahmad, född 1990, bosatt i Göteborg, skådespelare knuten till Folkteatern. Hennes kritikerrosade skönlitterära debut En dag ska jag bygga ett slott av pengar skildrar en modern klassresa.

Johannes Anyuru, född 1979, bosatt i Göteborg. Sedan debuten 2003 har han tilldelats en mängd litterära priser, bl a Aniarapriset. Hans senaste roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är en dystopisk berättelse om ett repressivt Sverige där medborgarna övervakas och sorteras.

Martin Engberg, född 1974, bosatt i Göteborg, f d redaktör för Ord&Bild. Debuterade skönlitterärt 2006. Hans En enastående karriär är en satirisk och underhållande skildring av en man som efter en ytterst misslyckad disputation tvingas att både bildligt och bokstavligt ta hissen ner i källaren.

Sofi Jansson, född 1984, bosatt i Göteborg. Debuterade 2007. Hennes senaste bok Dagar med min mamma är en närgången berättelse av hur det kan vara att leva med en anhörig med bipolär sjukdom.

Aleksander Motturi, född 1970, bosatt i Göteborg. Disputerade i filosofi 2003, romandebuterade 2011. Hans Broder skildrar osentimentalt, och med metafiktiva inslag, historien om en döende bror som hamnat på en mörkare sida av samhället än berättarjaget.