Publicerat: 16 mars, 2022

Författarafton på Blå båten! 

Hjärtligt välkommen till Författarcentrum Syds författarkväll 12 maj!

Äntligen kan vi träffas igen efter den långa pandemin, och det firar vi genom att bjuda alla medlemmar och samarbetspartners på en härlig författarafton på Blå Båten i Malmö.

På däck hälsar vår nya ordförande Kristina Sjögren alla välkomna med ett glas sydskånsk äppelmust, och i kajutan har vi dukat upp en krydddoftande, libanesisk medelhavsbuffé som vi hoppas ska smaka.

Under kvällen blir det författarsamtal på det aktuella temat Öst möter väst, om Rysslands krig mot Ukraina. Vi har bjudit in några av våra mest namnkunniga Rysslandskännare till Blå Båten: översättaren Mikael Nydahl som tolkat åtskilliga ryska författarna till svenska och har ett stort engagemang för frågor som rör våra grannländer i öst. Mikael tolkade även med stor briljans den belarusiske poeten Dmitrij Strotsevs bejublade framträdande på vårt årsmöte på Ungdomens hus i mars. Inbjuden är även journalisten Kalle Kniivilä som skrivit flera uppmärksammade böcker om Putins Ryssland, samt analyserat situationen i Ukraina för Sydsvenskans räkning allt sedan krigsutbrottet. Samtalet modereras av författaren Maria Küchen som utgår från kriget och de frågor det väcker om det fria ordet, författarnas, litteraturens och oppositionens ställning i de båda länderna.

Programmet presenteras av styrelsens Tuija Nieminen Kristofersson.

Gabriella Håkansson ger fina lästips om Ryssland i samband med samtalet.

Kvällen avslutas med att den Katapultprisnominerade Nina Pascoal läser ur sin debutroman Vi röstar om vi saknar mamma.

Vi hälsar er alla varmt välkomna!

Vinbladsdolmar, ugnsbakad lax, tabboleh och yallaz ad madia. Kvinnokollektivet Yalla Trappan i Rosengård i Malmö är vida omtalade för sina läckra bufférätter från mellanöstern.

Tid: 12 maj, kl. 18.00 – 21.00
Plats: Blå Båten, Hjälmarekajen, Anna Lindhs plats.

Det finns ett begränsat antal platser och föranmälan är obligatorisk.
Har du frågor – kontakta Jacob Åkerström på e-post: jacob.akerstrom@forfattarcentrum.se.

Anmälan är nu stängd.

Varmt välkommen!

Författarpresentationer:

Maria Küchen debuterade 1989 med diktsamlingen Hos ljusmålaren och har sedan dess gett ut romaner, barn- och ungdomsböcker och faktaböcker. Hennes senaste bok är Jord och gudar (2021) om en medeltida grav i Lund utanför hennes bostad. I faktaboken Rymdens alfabet (2019) skriver hon om människans dröm om att kunna komma ut i rymden och om USA:s, Rysslands och andra länders rymdprojekt. Den grundläggande frågan blir existentiell – kan vi leva utanför jorden och vad innebär det för oss och för vår planet. Bland projekten finns också den internationella rymdstationen ISS där bl.a. amerikaner och ryssar arbetar och lever tillsammans.

Foto: Håkan Lindgren.

Kalle Kniivilä är författare och journalist på Sydsvenskan. Han har gett ut faktaböcker om Ryssland, om den ryska annekteringen av Krimhalvön och de baltiska länderna. Boken Putins folk (2014) bygger på intervjuer med människor i Ryssland som stöder Putin. Kniiviläs senaste bok Putins värsta fiende (2021) handlar om Aleksej Navalnyj, oppositionspolitikern som den ryska säkerhetstjänsten försökte mörda med gift. Kalle Kniivilä har också arbetat som Moskvakorrespondent för den finska tidningen Kansan Uutiset och som pressråd på svenska ambassaden i Moskva och Kiev. Han är född i Finland, har studerat ryska i dåvarande Leningrad och idag bosatt i Lund.

Foto: Ingemar D Kristiansen.

Mikael Nydahl är förläggare, översättare från ryska och engelska och verksam på Litterär gestaltning på Valand i Göteborg. Han har översatt t.ex. Gennadij Ajgi, Alisa Ganijeva, Michail Sjisjkin, Sasja Filipenko och Olga Slavnikova. Han har också översatt och på sitt förlag Ariel gett ut bland andra en essä av den belarusiske författaren Dmitrij Strotsev. Båda två medverkade på Författarcentrum Syds årsmöte 2022. Nydahl har också gett ut böcker av den polska författaren Olga Tokarczuk som 2018 fick Nobelpriset i litteratur. Mikael Nydahl är bosatt i Linderöd.

Foto: Privat.

Nina Pascoal debuterade förra året med romanen Vi röstar om vi saknar mamma på Albert Bonniers förlag, som nominerades till Katapultpriset för 2021 års bästa debutroman. Hon är född i Lund, bor i Malmö och arbetar som bibliotekarie i Helsingborg. Nina skriver även regelbundet litteratur-/kulturtexter för Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan. 

Foto: Emil Malmborg.




Dela i sociala medier