Författarbesök i särskolan

Författarbesök i särskolan

För de särskole- och resursklasser som deltar i Läsning Pågår Stockholm har vi tagit fram en speciell författarlista. Författarna som presenteras här har skrivit lättlästa böcker och är vana vid författarbesök i särskolan eller hos resursklasser med speciella behov. Du hittar listan här nedanför. Under våren 2017 är det årskurs 5 som besöks av författarna. Det går såklart bra att önska besök av någon av de andra författarna också. De hittas här.

För att boka ett författarbesök anmäler du dig via anmälningsblanketten som word-fil eller i pdf-format, eller kontakta Helena Gillinger på Författarcentrum, 08-611 58 04. Sista dagen för att anmäla intresse för författarbesök inom Läsning Pågår årskurs 5 är fredag 10 mars.

När skolan väl bokat ett författarbesök skickas böcker ut från Mediotekets cirkulationsbibliotek (gäller bara kommunala skolor). Om klassen behöver komplement som till exempel talböcker kan du kontakta cirkulationsbibliotekets Clarisa Rolandi-Ronge, 08-508 339 52. Komplettera gärna med böcker från skol- eller folkbibliotek. Presentationerna nedan (finns även som pdf) innehåller tips på läsning inför författarbesöket.

Medverkande författare i särskole- och resursklasser 

 

 Pernilla Gesén

Jag visar bilder och berättar om min väg, från läs- och skrivsvårigheter som barn, fram till idag då jag har kommit ut med 40 böcker. Med hjälp av bilder på kända karaktärer får eleverna bestämma vad hen tar med sig på en resa. Jag berättar enkelt och konkret hur man gör för att skriva en bok, och även om hur själva boken blir bok med hård pärm och inlaga. Jag avslöjar pinsamma hemligheter från min ungdom som dyker upp i böckerna och jag svarar givetvis på frågor.
På Medioteket: Alva blir storasyster och Alvas bästa födelsedag

 

 Ulf Sindt

Jag har arbetat som barnboksförfattare sedan 1988. I många år satt jag hemma och skrev på förmiddagarna och arbetade på en skola på eftermiddagarna. Jag trivs med särskolebarn och haft många särskoleelever i mina grupper. Under alla år har jag arbetat med att få eleverna att upptäcka hur kul och spännande det är med böcker och att skriva. Jag älskar att berätta historier och lovar att eleverna kommer att få höra flera både spännande och roliga historier. Temat under mina framträdanden är alltid skrivlust och berättarglädje. Jag hoppas att vi ses.
På Medioteket: Turbo blir kär och Turbo i knipa och Turbo hittar en skatt

 

 Gudrun Wessnert

Medeltiden – hemsk, spännande och rolig. Jag talar utifrån mina lättlästa böcker om den stormiga och händelserika tiden som var medeltiden. Jag tar med mig föremål som eleverna kan känna och lukta på. Hur bodde människorna, vad åt man, vilka husdjur hade man, vad hände under pesten, vad fanns det för musik, vilka historier berättade man, vad skrattade man åt och så vidare. Jag har erfarenhet av särskolan både som författare och som museilärare på Medeltidsmuseet i Stockholm. Har skrivit flera lättlästa böcker med handlingen förlagd till medeltiden.
På Medioteket: Sketna Gertrud

 

 Andreas Palmaer

”Hur lyckades några riktiga barn hjälpa polisen att fånga en tjuv?”, ”Var de tävlande nakna i de olympiska spelen under antiken?” och ”Vad gjorde den verklige Dracula för misstag innan han dog?”. Jag har skrivit böcker om sant eller falskt och gåtor som hänt i verkligheten, med hjälp av dessa blir det mycket dialog och mindre föreläsande. Under skolbesöket berättar jag bland annat gåtor och låter eleverna gissa svaret. För de klasser som redan läst böckerna har jag nya historier. Jag pratar även gärna om Autografjägarna, Zombieboken eller andra böcker som jag skrivit, utifrån om eleverna skulle ha läst just dem. 
På Medioteket: Autografjägarna

 

 Dan Höjer

Det blir fart och fläkt när jag hälsar på. Och sång. Och mycket skratt. Eleverna får själva medverka till en timme som gör dem både läs- och skrivsugna. Jag pratar om fantasi och hur enkelt det är att skriva böcker. De får massor av skrivtips. Och så svarar jag på hur många frågor som helst.
På Medioteket: Kyssar och Äckligt och Allt det tjejer och killar tänker egentligen och Cirkusdeckarna och schlagermysteriet

 

 Emma Frey-Skött

Jag berättar gärna om mig själv, mina böcker och mitt skrivande. Men jag håller även i enkla och roliga skrivövningar där alla elever känner att de vågar och kan skriva. Det är bra om ni i klassen läst mina böcker Sveket eller Lucialinnet, innan besöket. Båda böckerna är lättlästa och mycket korta men handlar om ämnen (sviken vänskap och mobbning) som engagerar alla. Därför passar böckerna utmärkt att jobba med under några sammanhängande lektioner. På Nypon förlags hemsida finns dessutom gratis lektionsupplägg, diskussionsfrågor och läsförståelseuppgifter att ladda ner.
På Medioteket: Lucialinnet och Sveket

 

 Anna-Klara Mehlich

Fantasi är superviktigt när man skriver böcker. Att hitta på historier är som att ge sig ut på ett spännande äventyr. På mina besök pratar vi fantasi och vad förmågan att hitta på kan leda till i bokskapandet. Tillsammans upptäcker vi fantasins möjligheter. Mina besök lägger jag upp efter klassens önskemål. Jag berättar gärna hur en bok blir till – från idé till färdig bok. Jag pratar även gärna om hur man kan skapa karaktärer i böcker och läser exempel ur mina böcker. Alla människor är unika och mångfalden av egenskaper bör också visas i böckerna vi läser. Att tänka ut vilka egenskaper en karaktär ska ha är väldigt roligt att göra tillsammans. Mina böcker är magiska äventyrsböcker med korta kapitel som slutar spännande. De passar väldigt bra för högläsning. Böckerna har underliggande teman som tid, miljö, mångfald, teckenspråk och tolerans. Allra roligast är det om klassen har läst någon av mina böcker. 
På Medioteket: Gunga år öster