Författarcentrum stannar hemma från Bok & Bibliotek

Författarcentrum stannar hemma från Bok & Bibliotek

28 juni 2017. Stig Hansén bemöter här Åsa Linderborgs kritik (22 juni 2017) på Aftonbladets kultursida angående Författarcentrums beslut: http://www.aftonbladet.se/kultur/a/99bQr/darfor-aker-vi-inte-till-massan

 

I fredags den 21 april beslöt styrelsen i Författarcentrum Riks att Författarcentrum stannar hemma från Bok & Biblioteksmässan i Göteborg i år. Skälet är Nya Tiders närvaro. Om bokmässans ledning beslutar att Nya Tider inte får närvara, kommer Författarcentrum i samma ögonblick att fatta beslutet att delta på bokmässan.

På styrelsens vägnar, den  24 april 2017

Stig Hansén

Ordförande, Författarcentrum Riks

070-799 40 34

Författarcentrums tal på Bok & Biblioteksmässan 2016:

”Min farfar levde i ett samhälle där främlingsfientlighet normaliserades och historien relativiserades. Och det var Berlin 1938.
Folkmord skedde inte över en natt. Det började med små steg som sedan ledde vidare till nürnberglagarna och kristallnatten.
Farfar försökte fly till Sverige flera gånger men fick inte komma in eftersom han hade ett J i passet. Med Storbritanniens hjälp lyckades han till slut fly Nazityskland. Men stora delar av hans familj gick under i Förintelsen.
Vi lever i en tid som påminner om 30-talet. För det börjar inte med gaskammare. Det börjar med små steg som till exempel att tillåta främlingsfientliga element att ta plats i offentliga rum.
Litteratur är mångfald. En kraft som skapar empati och förståelse och öppnar våran världsbild. Kultur berikas av olika kulturer.
Det här är ett litterärt forum, en plats för just mångfald och möten mellan kulturer. Allt sånt som Nya Tider är emot.
Vi ska inte acceptera närvaron av såna som utnyttjar yttrandefriheten för att trampa på andra. Och vi ska aldrig stå tysta när de små stegen börjar tas.”  Taliah Pollack, 22 sept 2016