Författares sommarmöte 1-3 juni

Foto: Anna Alsmark

Författares sommarmöte 1-3 juni

Tema: Författaridentitet

1-3 juni i Karlskrona

Medverkande: Anna Holmström Degerman, Henrik Johansson, Margareta Skantze Linus de Faire, Freke Räihä, Susanne Schneider, Moa Eriksson Sandberg, Jane Betts, Julia Svanberg, Ali Alabdallah, Maria Bielke von Sydow, Taliah Pollack, Lars Magnar Enoksen, Camilla Carnmo.

Snöfågelstipendiet delas ut 

Författarcentrum Syd har tagit initiativ till det första litterära sommarmötet för författare i södra Sverige i samarbete med Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg. Under temat Författaridentitet behandlar vi frågor om att hitta språket, research och den tryckta bokens betydelse för skrivandet och läsandet. Det blir också uppläsningar och öppen scen samt prisutdelning till vinnande ”Flanörsessä” av det nya Snöfågelstipendiet med instiftarna författarna Erica och Johan Månsson och Författarcentrum Syd.

Tid och Plats: Marinmuseet i Karlskrona, 2-3 juni.
Förträff 1 juni kl 18, guidad tur på Carlskrona Läsebibliothek och social samvaro.
Kursstart: Lördag 2 juni kl 10. Slut: söndag 3 juni kl 15.

Vem kan anmäla sig till Sommarmötet?
Både medlemmar i Författarcentrum Syd, andra författare och blivande författare exempelvis du som går på någon författar- eller skrivutbildning är välkomna. Sommarmötet är ett unikt tillfälle för att inhämta inspiration och kunskap av författarkollegor.
Fredag och lördag den 1-2 juni är programmet endast för kursdeltagare. Söndag 3 juni är öppet för allmänheten.

Hjärtligt välkommen!

Information om anmälan
Sista anmälningsdag var den 9 maj.  Kontakt Författarcentrum Syds kansli, Anna Alsmark, epost. 

Programmet som pdf finns här.

PROGRAM

Fredag 1 juni

Endast för kursdeltagare, medverkande och arrangörer.

18.00 Guidad visning av Carlskrona Läsesällskaps bibliothek.
Biblioteket grundades 1794 och slutade sin verksamhet 1863. Sällskapets efterlämnade boksamling är idag Sveriges äldsta bevarade i sitt slag. Adress: Amiralitetstorget 27 i Karlskrona.
Därefter grill- och musikkväll på Café Greven till självkostnadspris.

Lördag 2 juni

Endast för kursdeltagare, medverkande och arrangörer.

10.00 Invigning av Sommarmötet.
Lars Magnar Enoksen, ordförande i Författarcentrum Syd, hälsar välkommen. Kort presentation av arrangörerna och Författarcentrum.

10.10 Regionalt litteraturfrämjande arbete – nu är vi på gång!
Camilla Carnmo, verksamhetsutvecklare på Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg.

10.20 Författaridentitet – vad är det?
Frågor om författaridentitet och hur man förnyar sitt språk diskuteras i en panel med författarna Linus de Faire, Susanne Schneider och Moa Eriksson Sandberg.
Moderator Lars Magnar Enoksen.

11.20 Paus för bensträckare och kaffe.

11.40 Textens väg från skribent till verk.
Henrik Johansson berättar om redaktörsrollen i arbetet med en antologi som Arbetarskrivares förening ger ut. Ett redaktörsuppdrag han delat med Anna Jörgensdotter.

12.00 Utdelning av Snöfågelstipendiet.
Stipendiet som belönar en ”flanörsessä” omfattar en veckas vistelse på Mallorca. Det delas ut för första gången av instiftarna, författarna Månsson&Månsson, och Författarcentrum Syd. Prisutdelare Erica Månsson och Maria Bielke von Sydow från Författarcentrum Syd.

12. 15 Lunch.

13.15 Hur gör man research i skrivandet?
Panelsamtal med Margareta Skantze och Anna Holmström Degerman.
Moderator Taliah Pollack.

14.15-16.30 Kaffe, inspiration och guidning på Marinmuseet.
Vid kaffet utdelning av skrivuppgifter av Henrik Johansson.

16.30 -17.15 Frågor i hatten.
Att vara författare väcker många frågor. Här finns en möjlighet att få svar och diskutera med deltagarna genom att lägga sin fråga i hatten. Under ledning av Maria Bielke von Sydow.

19.00 Middag på Restaurang Landbron.
Adress Landbron 1 vid Hoglands park.

Söndag 3 juni

Programmet är öppet för allmänheten.

11.00 Uppläsningar.
Linus de Faire, Henrik Johansson, Anna Holmström Degerman, Freke Räihä och Julia Svanberg.

11.45 Kaffe.

12.00 Hur viktig är den tryckta boken för författaridentiteten?
Hur viktig är den tryckta boken för författare idag? Vilken betydelse har den tryckta boken som symbol för litteraturen? Freke Räihä, Julia Svanberg och Ali Alabdallah.
Moderator Jane Betts.

13.00 Lunch.

14.00 Öppen scen för deltagarna.
Konferencier Henrik Johansson.

14.50 Avslutning med kaffe.
Lars Magnar Enoksen.

 

De medverkande i den följd som de framträder i programmet:

 Lars Magnar Enoksen har skrivit 26 böcker om fornnordisk kulturhistoria. Aktuell med boken Norse sorcery compendium och vinyl LP:n Spindel Baby. Är även glimabrottare, punkmusiker och galdrasångare. Fick 2016 utmärkelsen Årets traditionella kampkonstutövare på Bernts salonger av Svenska Budo & Kamsportsförbundet. Ordförande för Författarcentrum Syd.

Camilla Carnmo. Verksamhetsutvecklare för litteratur på Biblioteksutveckling Blekinge och Kronoberg. Har tidigare arbetat som kulturredaktör på Smålandsposten och krönikör, bloggare och litteraturkritiker i dagspress. Arrangerar Berättarkraft och Blekinge bokmässa.

Linus de Faire kom ut med romanen Boken om Yousef  (Albert Bonniers Förlag) 2017. För den mottog han nyligen Katapultpriset för bästa skönlitterära debut. Bosatt i Sverige efter drygt ett decennium i Mellanöstern. Nu skriver han på en roman som utspelar sig i Spanien under post-Franco-eran.

Susanne Schneider. Författare som kombinerar sin berättarglädje för barn med ett stort intresse för hundar genom illustrerade barnböcker. Två böcker har kommit ut 2017 och 2018 om Hjältehunden Hedvigs äventyr, i samarbete med illustratör Kerstin Elias Costa. Susanne arbetar som lärare på gymnasiet.

 Moa Eriksson Sandberg. Barn- och ungdomsboksförfattare som debuterade 2011 med den självbiografiska romanen Söta pojkar är bara på låtsas, och därefter gett ut över tio böcker för barn och unga i alla åldrar. Flera av titlarna har blivit översatta till andra språk.

Anna Holmström Degerman skriver i flera genrer barn- och ungdomsböcker, noveller, krönikor, lyrik samt den nya genren Norrlandsfeelgood. Hennes första roman för vuxna har blivit en läsarfavorit Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs (2017) och handlar om återvändare och en släktgåta.

Margareta Skantze är författare till fjorton dramer och tre böcker som alla baseras på historiskt material med särskilt fokus på kvinnor och medeltid. Boken Drottning Margaretas historia gavs ut 2015 och följdes upp 2017 med ytterligare en bok om skiftet från medeltid till modern tid i norra Europa. Hon har även varit verksam som dramaturg, kulturjournalist, förlagsredaktör och översättare.

Henrik Johansson,  författare, skrivpedagog och litteraturkritiker. Aktuell med sin tredje bok, romanen Raya, samt, tillsammans med Anna Jörgensdotter, redaktör för Föreningen Arbetarskrivares elfte antologi Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar. Han har även varit projektansvarig för den litterära scenen Poeten på Hörnet de senaste två åren.

 Maria Bielke von Sydow, styrelsemedlem i Författarcentrum Syd, Egenutgivarna och Litteraturrundan. Författare, skrivkursledare och förläggare på BIMA-bokförlag. Hennes skrivkurser i egen regi har resulterat i utgivning av två antologier av Skrivandets röster. Nyligen vann hon en deltävling i småländska Poetry Slam och kvalificerade sig till SM i Jönköping.

Johan och Erica Månsson skriver kriminalromaner i medelhavsmiljö. De har hittills gett ut En snöfågels död och Flyttfåglar. Inspiration till skrivandet finner de i byn Soller på Mallorca.

 Taliah Pollack är filmvetare, författare och föreläsare som skrivit ungdomsromanen Saga Swärd – Omskakare och världsresenär. Hon har gjort många författarbesök i skolor där hon hållit i föredrag och workshops i att skriva fantasy och science fiction. I höst kommer hon ut med sin andra roman Hebrons hemlighet som utspelar sig i Israel-Palestina där hon är uppvuxen. Taliah är styrelsemedlem i Författarcentrum Syd och handledare i att skriva fantasy på Linnéuniversitetet.

 Freke Räihä, poet och kritiker. Under 2018 utkommer Vittnesbörda dennes sjuttonde pappersbok, en bok som tar sin utgångspunkt ur arkivet Röster från Ravensbrück. Sysslar samtidigt med konstnärlig forskning, queera strategier, grafisk design, bokförläggande, socialism, journalistik, dödsångest, korrekturer och andra granskningar samt undervisar i lyrikskrivande som timanställd adjunkt i en mellanstor svensk stad.

Julia Svanberg kom ut med romanen Candelarias hus på Albert Bonniers förlag 2017. Hon har en bakgrund som frilansskribent och var under många år bosatt i Colombia. Nu undervisar hon i spanska samt skriver på nästa roman.

Ali Alabdallah, född i Syrien, journalist, översättare, och författare. Kom till Sverige i slutet av 2013. Har översatt tre böcker i Syrien från persiska till arabiska. I höst ger han ut sin första bok i Sverige Nytt jobb i nytt land på svenska. Ali jobbar som frilansjournalist och kommunikatör. Han är medlem i Svenska journalistförbundet och Sveriges Författarförbund.

Jane Betts, kulturjournalist och författare. Hon har arbetat 35 år som journalist, bland annat på TT i Malmö och fjorton år som kulturredaktör på Blekinge Läns Tidning. Hon har gett ut tre böcker –  en om Hanö, en om emaljen i Ronneby och den senaste, Hemmets slöjd – Ögats fröjd, om Blekinges hantverk och hemslöjd i 130 år. Hon är även verksam som guide och musik- och litteraturrecensent.

Arrangör: Författarcentrum Syd i samarbete med Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg.


Tack för ekonomisk stöd från Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg och Svenska Akademien.