Medverkande: Ida Andersen, John Swedenmark, Ninni Holmqvist, Henrik Johansson, Sara Beischer, Freke Räihä, Åsa Foster, Emmalill Frank, Merima Dizdarević, Elisabeth Jönsson, Lena Amurén, Björn Kohlström, Erica Månsson, Tina K Persson, Maria Bielke von Sydow, Lars Magnar Enoksen, Camilla Carnmo.
Snöfågelstipendiet delas ut till vinnande ”Flanörsessä” av instiftarna författarna Erica och Johan Månsson i samarbete med Författarcentrum Syd.
Tid och Plats
Förträff. Fredag 9 augusti kl 15.30. Litterär vandring på Glasmuseet, workshop i framträdandets konst och social samvaro.
10-11 augusti, Sommarmöte om Skapande processen på Det fria ordets hus, Kungsgatan 29 i Växjö.
Söndag 11 augusti, Uppläsningar och Litterär picknick kl 12-14 öppet för allmänheten – fri entré. AFFISCH (pdf)
PROGRAM (pdf)
Hjärtligt välkommen!
Deltagaravgift: 1650 kr. Kursprogram 10-11 aug inklusive fika och lunch under två dagar. Start: Lördag 10 aug kl 10. Slut: Söndag 11 augi kl 15. Extra ankomstdag. Fredagen den 9 augusti kl 15.30 för deltagare som vill komma en dag tidigare med litterär vandring på Glasmuseet: ”Självbiografisk guidning” med Ida Andersen.
Hotell bokas via Sommarmötet.Enkelrum: 800 kr /natt. Är ni två som vill dela ett rum blir priset 500 kr per person per natt. Detta pris gäller på Stadshotellet och inkluderar frukost. Anmälan och hotellkostnaden faktureras och är bindande.
Boende på vandrarhem finns centralt och det får man själv kontakta och boka: www.vaxjocityvandrarhem.se
Sista anmälningsdag: 1 juni 2019
Anmälan till Författarcentrum Syds kansli: anna.alsmark@forfattarcentrum.se
PROGRAM
Fredag 9 augusti.
Endast för kursdeltagare, medverkande och arrangörer.
15.30. Litterär vandring på Glasmuseet. Att skriva glasets och människornas historia – en självbiografisk vandring av Ida Andersen.
Adress: Södra Järnvägsgatan 2, Växjö.
18.00-19.30. Workshop i framträdandets konst med Tina K Persson.
Lokal: Linné-rummet på Stadshotellet, Kungsgatan 6. Föranmälan, max tio deltagare.
Från 19.30. Social samvaro
Middag på restaurang 4 krogar vid sjön till självkostnadspris. Föranmälan.
Lördag 10 augusti
Lokal: Det fria ordets hus, Kungsgatan 29, Växjö
Endast för kursdeltagare, medverkande och arrangörer.
10.00 Invigning av Sommarmötet
Välkommen, Lars Magnar Enoksen, ordförande i Författarcentrum Syd.
Regionalt arbete med litteraturutveckling, Camilla Carnmo, verksamhetsutvecklare på Biblioteksutveckling Blekinge Kronoberg. Presentation av Det Fria ordets hus.
10.20 Att hitta tonen i boken.
Hur hittar man sin berättarröst, hur slår man an den rätta tonen och hur bevarar man det i skrivandet?
Medverkande: Sara Beischer, Ninni Holmqvist. Moderator: Björn Kohlström.
11.20 Paus för bensträckare.
11.40 Litteratursatsningen i Kalmar län.
Utredaren Erica Månsson på Nilsson & Månsson presenterar planerna.
11.50 Uppläsningar – nyskrivet och skisser.
Henrik Johansson läser nyskrivet och Freke Räihä läser Skisser ur det finska, det ödsliga skånska, ja från Västerbotten.
12.15 Utdelning av Snöfågelstipendiet.
Stipendiet som belönar en ”flanörsessä” omfattar en veckas vistelse på Mallorca. Det delas ut för andra gången av instiftarna, författarna Månsson&Månsson, och Författarcentrum Syd. Prisutdelare Erica Månsson och Maria Bielke von Sydow från Författarcentrum Syd.
12.30 Lunch på det Fria Ordets hus.
13.30 Att översätta och översättas.
Hur är det att vara i två språk samtidigt? Är det olika utmaningar att översätta lyrik och prosa? Går det att översätta tillsammans med andra? Vad gör en om författaren vill vara delaktig? Eller om författaren är död?
Medverkande: Ida Andersen, John Swedenmark. Moderator: Freke Räihä.
14.30 Paus för bensträckare och kaffe.
15.00 Teman, tider och idétorka.
Vad gör man när idéerna tar slut eller stilen skorrar? Byter man egentligen tema eller angriper man bara samma frågor från olika håll och med olika perspektiv? Ett samtal om att fortsätta skriva, och att skriva om, och kring.
Medverkande: Åsa Foster, Emmalill Frank. Moderator: Henrik Johansson.
16.00 Frågor i hatten.
Att vara författare väcker många frågor. Här finns en möjlighet att få svar och diskutera med deltagarna genom att lägga sin fråga i hatten. Under ledning av Maria Bielke von Sydow.
17.00 Öppen scen för deltagarna.
17.45 Så ser jag grässtrået böja sig för vinden.
Ord och musik med Elisabeth Jönsson och Hans Parment.
19.30 Middag på restaurang i Växjö.
Söndag 11 augusti
Lokal: Det fria ordets hus, Kungsgatan 29, Växjö
11.00 Redaktörens roll.
Redaktörens kreativa makt och riktmedel i samband med manusförbättring diskuteras med förläggaren och redaktionschefen Lena Amurén. Moderator: Lars Magnar Enoksen.
Programmet öppnar för allmänheten.
12.00 Uppläsningar och Litteraturpicknick.
Medverkande: Åsa Foster, John Swedenmark, Sara Beischer och Merima Dizdarević.
14.00 Avslutning med kaffe.
De medverkande i den följd som de framträder i programmet:
Ida Andersen. Jag
är verksam som översättare från italienska, kulturskribent och författare. Min
uppväxt i Småland präglar flera av mina verk: fackverket Stenminnen handlar om
stenmurarnas historia, min första roman om att vara ung i grönavågen-miljö, och
I oxögat är en roman om när Kosta glasbruk bildades.
Tina K Persson är verksam som
kulturskribent och poet och har även jobbat som inläsare. Hon är också estradör
och har framträtt på olika konstscener, ensam och tillsammans med andra poeter,
musiker och tonsättare. Rösten som uttrycksmedel är en betydelsefull del i
skapandet.
Lars Magnar Enoksen. Författare, glimabrottare och ordförande för Författarcentrum Syd.
Camilla Carnmo. Verksamhetsutvecklare för litteratur på Biblioteksutveckling Blekinge och Kronoberg. Har tidigare arbetat som kulturredaktör på Smålandsposten och krönikör, bloggare och litteraturkritiker i dagspress. Arrangerar Berättarkraft och Blekinge bokmässa.
Sara Beischer debuterade 2012 med den kritikerhyllade och prisbelönta romanen ”Jag ska egentligen inte jobba här”. Sedan dess har hon utkommit med ytterligare tre romaner. Samtliga är samtidsskildringar och berör ämnen som utbrändhet, klass, uppväxt och äldrevård.
Ninni Holmqvist är författare och översättare. Försörjer sig på det senare, försöker få tid, ro och ork till det förra. Och när hon har tid, ro och ork, försöker hon hitta den där tonen, rösten, ingången. I sällsynta fall lyckas hon. Senaste egna titel: ”Precis som att börja om” (2014). Bor i södra Skåne. Född 1958.
Björn Kohlström föddes i Umeå, men bor i Jönköping. Arbetar som gymnasielärare och skriver litteraturkritik. Har varit jurymedlem i Augustpriset, arbetar nu för Kulturrådets bedömningsgrupp för skönlitteratur, samt i juryn för Borås Tidnings debutantpris.
Erica Månsson driver företaget Nilsson & Månsson med fokus på ledarskap, kultur och hållbar utveckling. Våren 2019 genomförde de en förstudie om Litteraturnod i Kalmar län på uppdrag av Vimmerby kommun. Nu ska planerna konkretiseras! Erica är även deckarförfattare och instiftare av Snöfågelstipendiet som delas ut vid mötet.
Maria Bielke von Sydow, styrelsemedlem i Författarcentrum Syd. Jobbar med det skrivna och talade ordet som heltidslitteratör sedan 10 år tillbaka. Skriver skönlitteratur och sakprosa. Driver BIMA-förlag och håller skrivkurser på folkhögskola och i egen regi. Bosatt i Karlskrona, Blekinge.
John Swedenmark är översättare från isländska sen 1988, har översatt ett fyrtiotal böcker. Riddare av isländska Falkorden 2018. Även verksam som essäist och har givit ut böckerna Kritikmaskinen och Baklängesöversättning. Har även gedigen utbildning i grammatik och semiotik. Flitigt verksam som föreläsare och handledare på författar- och översättarutbildningar. Driver den anonyma bloggen faangst.com.
Freke Räihä, poet, kritiker och översättare samt skrivarpedagog vid Österlens folkhögskola. Senast aktuell med dokumentdikten ”Vittnesbörda” (2017) från Smockadoll förlag.
Åsa Foster debuterade 2014 med novellsamlingen ”Man måste inte alltid tala om det” som utspelar sig i KwaZulu-Natal, Sydafrika. Året efter kom hennes andra bok, novellsamlingen ”Förresten gör folk så märkliga saker nuförtiden”. Åsa bor på en avstyckad gård utanför Hörby och arbetar för närvarande på sin tredje bok.
Emmalill Frank. Jag är en småländsk tös från lilla Grimslöv utanför Växjö. När bokstäverna aldrig ville sitta still eller komma i rätt ordning på grund av dyslexi, lärde jag mig som barn att berätta med bilder. Men då böcker behöver ord så började jag att illustrera åt andra författare. 2014 samlade jag mod och skrev min första egna bok. Just nu gör jag en faktaserie om djur med fokus på humor.
Henrik Johansson. Författare, skrivpedagog och litteraturkritiker. Aktuell med sin fjärde bok Brev från en cell. Henrik skriver oftast arbetarlitteratur och var, tillsammans med Anna Jörgensdotter, redaktör för Föreningen Arbetarskrivares elfte antologi Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar. Henrik skriver litteraturkritik i Mål & Medel samt håller i skrivkurser, bland annat för LO-medlemmar och nyanlända flyktingar.
Elisabeth Jönsson, författare, gymnasielärare, musiker och sedan 2010 ansvarig utgivare och redaktör för Punctum saliens. Elisabeth skriver essäer, lyrik och musik som ofta utgår från grundtankarna i hennes bok Mer Människa: tankar om livet och den tid vi lever i. Aktuell med programmet Famna livet och livsglädjen.
Hans Parment, flöjtist och tonsättare. Spelar i Parment Duo, harpa och flöjt. Mitt komponerande spänner från soloinstrument till orkester. Idag arbetar jag främst med elektroakustisk musik och ljud- installationer, gärna i samverkan med konstnärer inom andra discipliner. Konstnärliga tankar för ögonblicket: förutsägbarhet – främmandegörande.
Lena Amurén. Förläggare och redaktionschef på Historiska Media.
Merima Dizdarević, skriver på svenska, engelska och naški. Hennes praktik rör sig huvudsakligen inom skrivande, performance och andra, ofta kollektiva, konstnärliga undersökningar. Hon läser masterprogrammet i Litterär Gestaltning på Valand i Göteborg och skriver nu poesi bunden ihop av vatten och hav.
Information och kontakt
Praktisk information
Anna Alsmark, Författarcentrum Syds kansli
anna.alsmark@forfattarcentrum.se
Jacob Åkerström, Författarcentrum Syds kansli/Författarförmedlingen
jacob.akerstrom@forfattarcentrum.se
Presskontakter
Presskontakt Sommarmötet
För Författarcentrum Syd: Lars Magnar Enoksen. Mobil 0708-100344.
Presskontakt Snöfågelstipendiet
För författarcentrum Syd: Maria Bielke von Sydow. Mobil 073-2741829.