Författarnas bästa bibliotek

Författarnas bästa bibliotek

Författarcentrum Väst och Kultur i Väst delar varje år ut detta pris till ett bibliotek i Västra Götaland som under året visat självständighet och mod i sina bokningar av författare. Vinnaren får två författarbesök – en lång och en kort uppläsning – Författarcentrum Västs koncept för att uppmuntra större variation i utbudet.

– Förhoppningsvis leder priset till en diskussion där man tittar på hur arbetet går till när man väljer ut författare till sitt bibliotek, säger Gunnar Südow, litteraturkonsulent på Kultur i Väst.

Till exempel kan samtalet handla om hur man värderar litterärt innehåll mot faktorer som försäljningssiffror och popularitet.

– Vi puffar för att biblioteken ska boka två författare samtidigt. På det sättet kan en känd författare få sällskap av en mindre känd. Inte sällan är det den senare som publiken tar till sitt hjärta, säger Kennet Klemets författarförmedlare på Författarcentrum Väst.

Vinnande bibliotek brukar få ta emot priset på Bok & Bibliotek på Bibliotek-&berättarscenen. 2017 kommer dock priset att delas ut 1 december på Författardagen Vuxen i Göteborg.
————————————————————————————————————————————————————–

Författarnas bästa bibliotek 2016 – Högsbo bibliotekklicka här för att läsa mer!

Författarnas bästa bibliotek 2015 – Ulricehamns stads!

Motivering: ”(…) för enastående kontinuitet och variation i sina författarbokningar. Här samsas lokala namn med augustpristagare och underhållningsförfattare. Bredd, djup och tanke i bästa folkbildningstradition. ”

 

Nancy Lindström, bibliotekarie, Anna-Lena Johansson, bibliotekschef, Britt Dahlström, bibliotekarie, Vicky Klaiber, kulturstrateg och Gisela Hellstrand, biblioteksassistent fick ta emot priset på Bokmässan torsdag 24 september på Biblioteks & berättarscenen.

– Vi har arbetat strategiskt med våra författarbesök och min personal gör ett fantastiskt jobb, säger Anna-Lena Johansson, chef på Ulricehamns stadsbibliotek.

– Vi har en lång tradition av att arrangera författarbesök och vi har fått till en bra bredd av både lokala och andra väldigt olika sorters författare. Vi har minst fyra besök per år och vi har lyckats arbeta upp en stor publik där vi får till riktigt bra möten.

– Författarna är nöjda och säger ofta att vi har en fantastisk publik här i Ulricehamn, säger Anna-Lena Johansson.

På Ulricehamns bibliotek genomförs numera boksamtal före författarträffarna. Personal håller i samtalen och diskussionen handlar om den aktuella författarens böcker.

– Vi arbetar mycket med vidgat deltagande och boksamtalen är ett bra exempel på hur våra besökare blir mer delaktiga genom vårt arbete, säger Anna-Lena.

Angereds bibliotek får priset Författarnas bästa bibliotek 2014!

Juryns motivering:

”(…) Angereds bibliotek, som med stor kontinuitet och i bästa folkbildningstradition under en lång rad av år ordnat författarframträdanden där publiken får tillfälle att upptäcka och ta del av en viktig och samtida men inte alltid så uppmärksammad och välkänd litteratur.”

Priset för delades ut på Bokmässan torsdag 25 september på Biblioteks- & berättarscenen.

2013: Borås stadsbibliotek

2012: Trollhättans stadsbibliotek

Kontakt för Författarnas bästa bibliotek:

Kennet Klemets, Författarcentrum Väst,
E-post: kennet.klemets@forfattarcentrum.net
Telefon: 031-41 63 21

Gunnar Südow, Kultur i Väst,
E-post: gunnar.sudow@kulturivast.se
Telefon: 0706-31 78 84