Grattis Aino Trosell, Aleksander Motturi och Hanna Jedvik!

Från vänster: Aino Trosell (foto Lisa Jabar), Aleksander Motturi (foto Mai Nestor) och Hanna Jedvik (foto Lisa Thanner)

Grattis Aino Trosell, Aleksander Motturi och Hanna Jedvik!

Årets mottagare av Göteborgs Stads kultur- och författarstipendier beslutades vid kulturnämndens sammanträde 19 april. Sammanlagt har 24 verksamma konstnärer, författare, koreografer, musiker, filmare och skådespelare beviljats stipendier. Bland dessa finns tre av våra medlemmar: Aino Trosell och Aleksander Motturi tilldelas Arbetsstipendium för författare och Hanna Jedvik tilldelas Kulturstipendium. Stort grattis! 

Aino Trosell, född 1949, är författare bosatt i Göteborg. Sedan debuten 1978 har hon skrivit romaner, noveller, barnböcker, thrillers och kriminalberättelser. Med bakgrund som socialarbetare och svetsare är hon sedan länge etablerad som en av Sveriges främsta moderna arbetarförfattare. Aino Trosellsförfattarskap präglas av samhällskritik, kvinnohistoria och etiska och existentiella frågor, vilket även gäller för hennes pågående intresse för Göteborgs varvshistoria.

Aleksander Motturi, född 1970, är författare och dramatiker bosatt i Göteborg. Han debuterade som romanförfattare 2011 med Diabetikern, som handlar om en man som blir förälskad och närmast besatt av sin sjukdom. Hans senaste roman Skymningszoner är skriven tillsammans med författaren Andrzej Tichý och berör skrivande, etik ensamhet och arv. Aleksander Motturis romankonst är en del av ett större konstnärligt universum som också inbegriper dramatik, film, musik och filosofi.

Hanna Jedvik är författare och frilansjournalist och jobbar bland annat för Sveriges Television och som litteraturkritiker och kulturskribent. Hon debuterade 2010 med ungdomsboken Snart är jag borta. Den följdes av Kurt Cobain finns inte mer (2013) och Sommarplåga (2019), som är den första boken om Alma. 2020 kom den fristående uppföljaren På andra sidan bron. En stark och rörande berättelse om svek, rädsla, kärlek och vänskap.

Här hittar du samtliga mottagare av Göteborgs Stads kultur- och författarstipendier 2021