Grattis Ellen Mattson och Svenska akademien!

Grattis Ellen Mattson och Svenska akademien!

Vi är mycket glada över att Ellen Mattson valts in i Svenska Akademien. Hon är en trogen medlem i Författarcentrum Väst sedan lång tid tillbaka. 

Ellen Mattson är författare och litteraturskribent på GP. Hon debuterade med ”Nattvandring” 1992 och samma år utsågs hon till Årets västsvenska författare av Författarcentrum väst och Västsvenska författarsällskapet.

Hur skulle du beskriva ditt författarskap?
Jag är en typisk romanförfattare, intresserad av allt som försiggår inom och mellan människor. Jag gillar romanens generösa form som gör det möjligt att skildra hur komplexa vi människor är, hur mycket som händer inuti oss samtidigt som vi sysslar med ganska vardagliga ting i det yttre. Jag har ibland också tyckt om att gå tillbaka i tiden och skildra händelser kopplade till Bohusläns historia, men det är alltid människor som står i centrum. 

Hur kändes det att få frågan och hur känns det nu?
Jag blev framför allt överrumplad när frågan kom. Det är ett hedersamt uppdrag men också lätt hotfullt om man framför allt vill vara hemma och skriva. Nu har jag landat och känner att det ska bli intressant att komma in i något nytt även om det innebär att mitt liv förändras.

Vi önskar Ellen Matsson ett varmt lycka till!