Halländsk bokmässa – 26 november 2016 i Halmstad

Halländsk bokmässa – 26 november 2016 i Halmstad

Monika Häägg och Camilla Jönsson var några av de medlemmar i Författarcentrum Väst som deltog på Halländsk bokmässa 26 november 2016 i Halmstad. Foto: Anna Pia Åslund.

”Ett femtiotal utställare fanns på plats hela dagen på Stadsbiblioteket i Halmstad. Och inte mindre än 15 helt nya böcker skrivna av författare i Halland presenterades under denna rikhaltiga bokfest!

Vi var en lång rad författare från hela Halland som välkomnade våra läsare lördagen 26 november 2016. Vi bjöd på bokprat från tre olika scener. Vi signerade våra böcker. Och vi fanns med överallt i huset, där halländska förlag och litterära sällskap visade upp sig och sålde böcker. En härligt varm stämning uppstod dessutom kring alla dessa vackra, roliga och fantastiska böcker!

Vi är särskilt stolta över att bredden på litterära genrer i våra led har ökat väsentligt. I början av vår drygt fyrtioåriga historia var en stor del av medlemmarna skribenter av Hallandshistoria, med några få skönlitterära stjärnor, som Ingela Strandberg, Albert Olsson och Ingvar Wahlén, som lysande undantag.

Men nu börjar nya författargenerationer visa framfötterna i nya genrer: Barn- och ungdomsbokförfattarna blir fler och fler, liksom fantasy- och spänningsbokförfattarna, för att inte tala om olika sorters fackboksförfattare. Och den traditionellt starka grenen i Halland – poesin – har också en fått en återväxt, främst i form av ungdomar som satsar på Poetry Slam.

Förra året var det Varbergs stadsbibliotek som stod värd för bokmässan. I år var det åter Halmstads vackra Stadsbibliotek som fick chansen att visa upp författarförmågor från alla hörn av landskapet.

Nytt för i år var att det fanns tre olika scener för tre olika typer av bokprogram:

– Nissanscenen som presenterade en lång rad författare till romaner, facklitteratur, barn- och ungdomsböcker och spänningslitteratur. Presentatörer: Petter Heldt och Maria Ehrenberg.

– Hallandsscenen. Här bjöds det på något längre program om mat- och kokböcker, fantasyböcker samt barns språkutveckling och killars läsning. Det vankades också estradpoesi, Poetry Slam, och en diskussion om nya strömningar i litteraturen och bland författarna i Halland. Presentatörer: Anna Pia Åhslund och Nina Katarina Karlsson.

– Klarasalen. Ett par längre program – ett om sagans kraft och ett signerat Teater Halland, med poesi och visor av halländska författarprofiler som Ingela Strandberg, Abela Gullbransson, Gustaf Ullman, Elsa Grave och Sonja Åkesson.

Sammantaget blev det ett rikt och varierat program vid årets mässa. Nästa år satsar vi på vår fjärde Halländsk bokmässa – denna gång på Stadsbiblioteket i Varberg!

För den som redan nu vill anmäla intresse för nästa upplaga av Halländsk bokmässa – mer information finns på Region Hallands webbplats: http://www.regionhalland.se/hallandskbokmassa

Anna Pia Åhslund, kontaktperson för nätverket Författarcentrum Väst och Sveriges Författarförbund i Halland.


Författarcentrum Väst har ett 30-tal medlemmar i Halland. För att stärka författarnas möjligheter och villkor inom det halländska kulturlivet har man tillsammans med Författarförbundets medlemmar i Halland bildat Nätverket FCV/SFF.

Läs mer:

Lista över Författarcentrum Västs medlemmar i Halland

Författarcentrum Västs och Sveriges Författarförbunds nätverk i Halland.

Sju punkter för litteraturen i Halland