”Janne, min vän” av Peter Pohl årets Stockholm Läser-bok

Peter Pohl. Foto: Ulla Montan

”Janne, min vän” av Peter Pohl årets Stockholm Läser-bok

Peter Pohls Janne, min vän är utvald till 2021 års Stockholm läser-bok. Det offentliggjordes vid en digital ceremoni från Tranströmerbiblioteket i Stockholm

Juryns motivering lyder: 

“I Janne, min vän målar Peter Pohl med sitt elastiska språk in läsaren i en magiskgemenskap i ett svunnet Stockholm och skapar en av samtidslitteraturens mest magiska romangestalter: den lika undflyende som egensinniga Janne. Berättelsen väjer inte för det svåra och död och svek, våld och utanförskap är ständigt närvarande. Peter Pohls Janne, min vän är en spännande utvecklingsroman där en effektiv berättarteknik ger oss ledtrådarna – bit för bit – men aldrig svaret.”

Med offentliggörandet går startskottet för Stockholms största läsecirkel. Ett flertal programpunkter spridda över hela stan är hittills planerade, däribland: Digitala lättlästa bokcirklar för nyanlända/SFI-studenter, skrivarcirklar för barn, unga och vuxna om vänskap, klass och kön. Författarsamtal, stadsvandringar och cykelturer i bokens miljöer på Södermalm och Flatenbadet kommer också genomföras. Programmet presenteras på biblioteket.se från kl 20.00 den 25/1.

Janne, min vän är Peter Pohls debutroman från 1985. Den är översatt till elva språk och belönades med ett flertal priser, såväl svenska som utländska. Boken ges nu ut på nytt i pocket (Alfabeta) med ett nyskrivet förord av Ester Roxberg. Stockholm läser-boken kommer även i en lättläst version.