Tisdagen den 7 februari avslöjas årets Stockholm läser-bok. I väntan på tillkännagivandet har vi ställt tre frågor till Kjell Johansson, författare till förra årets Stockholm läser-bok, Huset vid Flon.
Vad var det roligaste med att Huset vid Flon utnämndes till 2022 års Stockholm läser-bok?
Alla evenemang runt den som gjorde att den blev uppmärksammad, också av nya läsare, till exempel yngre som av naturliga skäl inte kunnat läsa romanen då den kom ut för tjugofem år sedan. Flera har också gått vidare till de andra delarna i De utsatta, den svit som Huset vid Flon inleder.
Huset vid Flon skrevs 1997 och under 2022 gjorde du en hel del författarbesök kopplat till boken. Hur var det att samtala om en bok som du skrev för 25 år sedan?
Det har inte varit så stor skillnad eftersom boken som sagt är första delen i De utsatta: Sjön utan namn, Rummet under golvet samt Det var inte jag som kom ut 2011. Då jag talade om dessa delar kom jag osökt in på Huset vid Flon. Så den har varit aktuell för mig i stort sätt hela tiden.
Huset vid Flon har var en av de mest utlånade böckerna på biblioteken i Stockholm under 2022, det har arrangerats stadsvandringar, workshops och bokcirklar kopplat till boken. Har du fått ta del av några läsarreaktioner?
Ja, mail och telefonsamtal, vilka tack och lov har varit helt annorlunda än det samtal jag fick då Huset vid Flon kom ut. En upphetsad kvinnoröst förklarade då att det var den sämsta bok hon någonsin hade läst.
Läs mer om tillkännagivandet av 2023 års Stockholm läser-bok här.
Om Stockholm läser
En stad – en bok. Det är mottot för Stockholm läser, en bokcirkel i storformat vars idé är att stockholmare läser samma bok samtidigt, och pratar med varandra om den. Ett av kriterierna för en Stockholm läser-bok är att den ska utspela sig i Stockholm. Tidigare böcker inom Stockholm läser är bl.a. Doktor Glas av Hjalmar Söderberg, Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri, För Lydia av Gun-Britt Sundström och Den högsta kasten av Carina Rydberg.
Stockholm läser är ett samarbete mellan Författarcentrum Öst och Stockholms stadsbibliotek med stöd från Kulturrådet och Svenska Akademien.
Dela i sociala medier