Lars Andersson om Slottet – ett informellt litteraturhus i Sunne

Lars Andersson om Slottet – ett informellt litteraturhus i Sunne

I ett stort rosa trähus mitt i Sunne, ett av ortens äldsta, med taklanternin och balkonger, och sen begynnelsen i folkmun kallat Slottet, har under de senaste par åren uppstått något av ett informellt kultur- och litteraturhus.

Eller vad det må kallas – arbetsplats och samlingspunkt, med sporadiska publika evenemang. I en bygd som sen tidigare hyser bland annat Västanå Teater och Alma Löv Museum of Unexpected Art, och där Selma Lagerlöfs och Göran Tunströms författarskap sitter i var och varannan husvägg runt omkring.

Det var tre privatpersoner som 2015 köpte och rustade upp den förfallna trevåningskåken med föresatsen att där skulle hända saker. Författaren Lars Andersson och dramatikern Christofer Bocker är två av för närvarande åtta hyresgäster med kontor i huset, som i övrigt innehåller ett antikvariat under uppbyggnad, en restaurang med fulla rättigheter och en stor festsal (där på sin tid Selma Lagerlöf brukade sitta ouppbjuden på balerna).

Antikvariatet är huvudinriktat på böcker av ortsanknutna författare, bland dem Författarcentrum Västs tidigare styrelseledamot Helene Tursten, bosatt utanför Sunne. De som hyr arbetslokaler i huset är i övrigt en blandad skara, med köksbordet på tredje våningen som sammanbindande faktor.

I festsalen har med ojämna mellanrum arrangerats uppläsningar och konserter, under våren till exempel med unga göteborgsanknutna jazztrion La fuite och likaledes göteborgske barden Dan Berglund. På Nobeldagen avhölls en starkt Dylanpräglad tillställning, men när Nynningen nyligen gästade Sunne med Majakovskij i bagaget fick organisationsbördan, improvisationsförmågan och evenemanget, med stor publik, övergå i Västanå Teaters regi.

LARS ANDERSSON

Klicka här för att komma till antikvariatet, öppettider för kaféet och dylikt!

Klicka här för att komma till en artikel om Sunneslottet i Värmlands Folkblad!