Lektörstjänst

Lektörstjänsten är till för dig som vill ha ett professionellt och pålitligt omdöme om det du skrivit. Alla våra lektörer är yrkesverksamma författare som också har erfarenhet av lektörsarbete från förlag eller liknande. Vi har lektörer inom samtliga genrer: barn- och ungdomslitteratur, poesi, science fiction, facklitteratur, kriminalromaner, släktkrönikor med mera. Observera att tjänsten på inget sätt garanterar manuskriptets utgivning.

 

Beskrivning av tjänsten

När vi har fått ditt manus väljer vi ut en lämplig lektör. Valet av lektör underlättas om du skickar med en kortfattad beskrivning av manuskriptet. Om det är en barnbok du har skrivit, är det bra att veta till vilken ålder den riktar sig. Lektören skriver ett utlåtande där hen ger ett utförligt omdöme om manuskriptets form och innehåll (ungefär som en recension). Lektören belyser sina synpunkter med exempel och citat från texten. I de fall där så krävs kommer lektören också ge konkreta råd om vad som kan behöva göras, t.ex. ”Jag tror att du behöver arbeta mer med att fördjupa de personer som är viktigast för berättelsen”. Utlåtandet blir ca fyra A4-sidor. Det tar upp till sex arbetsveckor att få utlåtandet, som skickas via e-post.

 

Checklista

För att använda Lektörstjänst ska manuskriptet: ha dubbelt radavstånd och marginaler på 2,5-3 cm ha teckenstorlek om 12 punkter vara sidnumrerat vara försett med titel eller arbetstitel vara anonymt och försett med en separat följesedel med manusets titel och ev. genre samt ditt namn, fakturaadress, telefonnummer och e-postadress helst skickas digitalt via mail, i wordformat. Du kan också skicka en utskrift med vanlig post. Ta i så fall kontakt med oss först. Bifoga gärna en kortfattad beskrivning av innehållet.

Obs! Handskrivna manus tas inte emot. Vi har inte heller möjlighet att hämta ut manus som skickas med rekommenderad post.

 

Avgift

Startavgift 3 900 kr + 9 kr/sida från sidan 151 och framåt om sidantalet överstiger 150. Moms tillkommer med 25 %. Betalning sker mot faktura som skickas per e-post när manuskriptet sänts vidare från Lektörstjänst till lektör.

 

Lektörsutlåtandet

Senast sex arbetsveckor (oftast tidigare) efter det att du har betalat fakturan, får du lektörsutlåtandet. Det skickas via mejl (pdf) och omfattar ca fyra A4-sidor. I samband med sommar- och julledighet kan lektörsutlåtandet dröja lite extra.

 

Omdömen

Läs respons från skribenter som anlitat vår lektörstjänst här.

 

Elva vanliga fallgropar

Vilka är de vanligaste bristerna i manuskripten du läser? Den frågan ställde vi till en av våra mest erfarna lektörer. Till svar fick vi den text som du kan läsa här.

 

Anonymitet

All kontakt med lektörerna sker via Författarcentrum. Manuskriptets författare och lektören är anonyma för varandra.

 

Hit skickar du ditt manus

Lektörstjänsten administreras av Författarcentrum Öst och Författarcentrum Väst. Till vilken av regionerna du skickar ditt manus spelar ingen roll.

 

Kontakt Författarcentrum Väst

Projektledare Siri Reuterstrand
E-post: siri.reuterstrand@forfattarcentrum.se
Telefon: 031-41 63 20

 

Alla våra lektörer, redaktörer, skrivcoacher och korrekturläsare har dokumenterad erfarenhet av de skrivtjänster de erbjuder. De är dessutom författare själva och medlemmar i Författarcentrum.