Välkommen till Lilla mysiga läsdagen på Zoom 14 oktober 2021 kl. 13.00 – 15.05. Vi bjuder på inspiration för dig som arbetar med barn och unga i skola och på bibliotek. Lilla mysiga läsdagen kommer att ha fokus på författare, dramatiker och serieskapare som vänder sig till de yngre barnen inom förskola, förskoleklass och år 1–3.
Lilla mysiga läsdagen äger rum på Zoom och arrangeras av Författarcentrum Syd, Centrum för dramatik Syd och Seriefrämjandet.
Deltagandet är kostnadsfritt. Anmälan är nu stängd.
För frågor kontakta:
Jacob Åkerström, Författarcentrum Syd, e-post: jacob.akerstrom@forfattarcentrum.se.
Program
12.30 – 13.00
Drop-in registrering och teknikuppvärmning.
13.00 – 13.25
Om läs- och språkutveckling på förskolan och lågstadiet
Ulf Malmqvist berättar om hur bilderboken och högläsningen kan skapa läsmagi i barnets värld.
13.25 – 13.55
Läsa dramatik – går det? Om att levandegöra en bok
Anette Skåhlberg älskar att skriva och läsa. Hon läser gärna pjäser och filmmanus – dramatik. Men hur kan vi läsa dramatik med barnen? Jösta och Johan är en älskad barnbok som blivit en musikteaterföreställning. Men går det att läsa pjäsen? Självklart. Om det ska Anette berätta mer om.
13.55 – 14.05
Bensträckare
14.05. – 14.35
Tre författare om nya böcker och författarbesök för de yngre
Milena Bergquist – Blomsovarbiet Barbro sover i en blåklocka – på riktigt.
Lisa Fransson – Konsten att tämja mörkret.
Emma Karinsdotter – Med fantasiapoteket i högsta hugg.
14.35 – 15.05
Barn och ungdomsserier
Seriefrämjandet har bjudit in två serietecknare som arbetar mot barn och unga. Henri Gylander och Fabian Göranson berättar om sina projekt och ger inspiration till hur serier kan användas i undervisningen.
Presentationer av de medverkande
Ulf Malmqvist är utvecklingspedagog med inriktning på språk och kommunikation samt författare till boken Förskolebiblioteket flyttar in! (BTJ förlag) Där betonar han vikten av att ge barnen tillgång till språk, litteratur och berättelser samt reflekterar kring de möjligheter till språkutveckling som litteraturarbetet på förskolan erbjuder.
Anette Skåhlberg är bl.a. dramatiker, författare och filmare samt lärare och pedagog. Hon har skrivit närmare 30 pjäser och musikaler, 20 filmer varav 2 långfilmer samt över 65 barn- och ungdomsböcker. Hennes stora intressen är människan och framförallt barnen. Anette är barnrättsaktivist och i alla sina konstområden arbetar hon för barnen. www.anetteskahlberg.com.
Milena Bergquist debuterade 2005 med serien om Millan. Efter det har hon skrivit flera kapitelböcker, hundböcker och nu senast: Vilda Barbro och andra livsviktiga insekter. Det är hennes första bilderbok som hon gjort tillsammans med illustratören och konstnären Johanna Magoria.
Det allra bästa Lisa Fransson vet är att skriva berättelser för barn, gärna berättelser som navigerar igenom de lite svårare frågorna i livet. Lisas debutbok, Älgpappan, handlar om föräldrar som är för olika för att kunna fortsätta att leva tillsammans och hennes senaste bok, Beckmörkret, behandlar ämnet mörkerrädsla.
Emma Karinsdotter vill väcka nyfikenhet och lust till berättelser. Därför är barnen alltid med och skapar under författarbesöken. För dom yngre i ritworkshops utifrån böckerna om Lisbet och Sambakungen, för dom äldre i skrivworkshops om dramaturgi och gestaltning utifrån Tusen stjärnors ö. Ibland åker fantasiapoteket med i mer fristående workshops.
Henri Gylander är serietecknare och illustratör. Han har även varit fanzinredaktör för tidskriften Bild & Bubbla. Henri har utkommit med serieböcker och serienoveller, och är aktuell som en av tecknarna till serietidningen om LasseMajas detektivbyrå.
Fabian Göranson är serietecknare, redaktör m.m. Han har bl.a. drivit serieförlaget Kolik och arbetat på Rabén & Sjögren. Fabian har skapat flera serieromaner och är aktuell med en serieversion av Pippi på rymmen samt den nya barnserien Hokus Pokus.
Program och presentationer av de medverkande för utskrift.
Dela i sociala medier