Litteraturen – en halv procent på Göteborgs kulturkalas

Litteraturen – en halv procent på Göteborgs kulturkalas

Litteraturen får endast en halv procent av Kulturkalasets budget.
För vuxenlitteraturen minskar i år satsningen från 21 000 kronor till 18 000.

Budgeten totalt för Göteborgs Kulturkalas – efter Göteborg & Co:s drastiska nedskärning med följdeffekter – ligger på 19 miljoner kronor.

Stadsbiblioteket kör Internationell Författarscen med Jonathan Safron Foer, föreläsningar om hästsport och evenemang för barn och unga, men har inga särskilda pengar avsatta för Kulturkalaset.

Barnens kulturkalas har en budget på 70 000 kronor för gager till workshophållare – för poesiskola med avslutande show med DJ och kurser i serieskapande och mangamålning. Då ingår viss utrustning och resor. Detta sker på område 10+.

För de yngre åldrarna i Bokskogen finns en hel del aktiviteter. De medverkande parterna, bland andra social resursförvaltning och biblioteken, står för arvodena och kalaset för de olika tälten.

I marsutgåvan av Litteratur i Väst fanns ännu hoppet att vuxenlitteraturen inte skulle drabbas av nedskärningar. Men budgeten skärs ned med 14 procent, från 21 000 kronor till 18 000.

Författarcentrum Väst har 16 augusti uppläsningar och programsläpp på Stora teatern, Kristallfoajén, där också Göteborgs Litteraturhus kör ett program.

Poetry Slam i Bältesspännarparken kommer att kosta 10 000 kronor. Utöver detta finns även Berättelser vid elden.

Sammantaget kommer således litteraturen (inräknat indirekta utgifter) att kosta runt 100 000 konor på Kulturkalaset i augusti. Det innebär 0,53 procent.

I en tid av sjunkande läsande och med en politisk vilja att motverka detta – borde inte litteraturen få större utrymme?

-Gärna mer pengar, säger Peter Sandsjö, producent för bland annat vuxenlitteraturen på Kalaset. Min budget skars ned från 100 000 kronor till 50 000 i år.

Tasso Stafilidis, chef för Göteborgs kulturkalas, säger sig förstå att litterära aktörer vill ge litteraturen större utrymme.

-Men av 1 300 programstarter i fjol stod litteraturen ändå för 4,5 procent.

Siffran baseras på de deltagande samarbetspartnernas egna bedömningar och där ingår även de evenemang som inte bekostas av Kulturkalaset. Varje evenemang kunde klassas i två olika kategorier, vilket gör att halten av litteratur i varje enskilt evenemang är oklar.

Årets andel för evenemang med koppling till litteratur anges av Kulturkalaset till 6,3 procent. Men eftersom rubriken är Litteratur och samtal ingår sådant som inte alls har med litteratur att göra, exempelvis psykisk ohälsa och djurens rätt.

PETER NILSSON
(19 juni och 22 augusti 2017)