Publicerat: 16 november, 2019

Mentorsstöd till debutanter

Författarcentrum Syds mentorskapsprojekt genomfördes hösten 2019 med stöd av Region Skåne.

Mentorsprojektet gick ut på att en mentor träffade en debutant fyra gånger under projektets gång för att arbeta med debutantens författarskap. Under detta första pilotprojekt kunde fyra par mentorer och debutanter matchas:

Henrik Johansson – Johan Landgren
Mårten Melin – Nils Nilsson
Linus de Faire – Carin Bräck
Charlotte Cederlund – Alba Mogensen

Presentation mentorer:
Henrik Johansson, föddes 1973 och debutromanen Av kött och blod kom ut 2013. Sedan dess har det blivit tre böcker till, den senaste, Brev från en cell, kom i våras. Tillsammans med Anna Jörgensdotter var redaktör för antologin Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar. 

Mårten Melin, född 1972, debuterade 2003 med poesibilderboken Mera glass i däcken. Har sedan dess gett ut över åttio böcker för barn och unga. Fick 2011 Nils Holgersson-plaketten för romanen Som trolleri och blev nominerad till Augustpriset 2012 för diktsamlingen Jag är världen. Har gjort många författarbesök på skolor runt om i Sverige.

Linus de Faire, född 1977 i Stockholm och efter mer än ett decennium utomlands nu bosatt i Malmö. Debuterade med romanen Boken om Yousef (Albert Bonnier förlag, 2017) som erhöll Katapultpriset. Nästa roman, som utspelar sig i Spanien, utkommer våren 2021 på samma förlag.

Charlotte Cederlund, skriver böcker för barn- och unga. Gärna fantasy och böcker som tillåter verklighetsflykt, men även faktaböcker och då helst om brandskydd eftersom hon arbetar som brandingenjör när hon inte är författare. Charlotte debuterade 2016 med ungdomsfantasyn Middagsmörker. Nu är hon aktuell med den lättlästa fantasyn Bråfalls hemlighet – Trollen i skogen.

Presentation debutanter:
Johan Landgren, född och uppvuxen i Helsingborg. Bor numera på en gård i nordöstra Skåne, i gränstrakterna mellan slätt och berg, skog och sjö. Jobbar med studentstöd och pedagogisk utveckling på Högskolan Kristianstad. Rör mig i mitt skrivande från poesi till vetenskapliga rapporter, och tillbaka.

Nils Nilsson, jag är en 25 år gammal dagisvikarie/lidande konstnär från en liten by i Skåne. Mellan dagispassen och några vistelser utomlands har jag de senaste åren har jag mest ägnat mig åt musik och filmskapande. Men skrivandet har alltid haft en unik funktion för mig i den mån att det har varit något jag ägnat mig åt enbart för mitt eget nöjes skull. Ambitionerna och prestationsångesten är alltid, och kommer antagligen alltid att vara, en faktor i all sorts kreativt arbete, men just i skrivandet har jag alltid kunnat separera från behovet av utomstående bekräftelse.

Carin Bräck, går andra året på författarskolan vid Lunds Universitet. Hon har jobbat med film i tjugo år som manusförfattare och regissör men har nu återvänt till prosan där hon började och skriver på en roman om Empty Nest Syndrome – den kris som vissa upplever när barnen flyttar hemifrån. Hon bor i Malmö.

Alba Mogensen, är född 1995 och bosatt i Malmö. Hon är journalist och har bland annat arbetat för Sveriges Radio. Debuterade med Hon den roliga på Wahlström & Widstrand, 2019.

Vid frågor angående projektet kontakta Jacob Åkerström, jacob.akerstrom@forfattarcentrum.se.

Dela i sociala medier