Nya i styrelsen

På Författarcentrum Västs årsmöte, den 22 mars, valdes Hanna Jedvik (ordförande), Kerstin Lundberg Hahn, Per Starke och Karin Westin Tikkanen in som nya i styrelsen. Här nedan kan du lära känna dem lite närmre och höra deras tankar inför kommande styrelsearbete.

Hanna Jedvik

Hanna Jedvik är författare och kulturjournalist. Hon debuterade 2010 med ungdomsromanen Snart är jag borta på Rabén & Sjögren. Den följdes upp av Kurt Cobain finns inte mer 2012, för vilken hon blev utsedd till Årets Värmlandsförfattare. I maj kommer hennes femte ungdomsroman Du kommer alltid ha Paris, som är den sista delen i en trilogi om Alma från Majorna i Göteborg, de två tidigare heter Sommarplåga och På andra sidan bron.

Vid sidan om sitt författarskap har hon varit verksam som journalist i drygt tjugo år och har jobbat inom Sveriges Radio, Sveriges Television och på Göteborgsposten. Hon har även undervisat i journalistik på Göteborgs universitetet där hon idag jobbar på universitetets kommunikationsenhet. Hon frilansar också som skribent, redaktör, lektör, utbildare, producent och handleder skönlitterärt skrivande.

– Min förhoppning är att vi ska förvalta det fina arv och engagemang som tidigare ordförande Kristín Bjarnadóttir lämnade efter sig. Hennes hårda arbete för internationalisering och för att lyfta och synliggöra Västsveriges som litterär region har haft stor betydelse för Författarcentrum och föreningens roll i Litteraturgöteborg. Ett engagemang som inte minst visade sig i Kristíns hårda arbete för att Göteborg skulle bli en UNESCO city of literature. Nu tar det fortsatta arbetet för alla medlemmar och den nya styrelsen vid. Det blir en spännande och rolig utmaning för oss alla.

Kerstin Lundberg Hahn

Kerstin Lundberg Hahn har bakgrund som lärare och har skrivit för barn och unga sedan debuten år 2000. Vid sidan av skrivandet gör hon författarbesök och håller workshops, både för barn och för pedagoger. Hon har även skrivit en handbok om berättarverkstäder och jobbat som kursledare på Skrivarakademin i Göteborg.

– Jag har varit aktiv i BarnBoksNätet, och 2020 var jag FCV:s projektledare för författardagen, barn och unga. Nu ser jag fram emot att lära känna föreningens olika verksamheter ännu bättre, och hoppas att jag kan bidra med erfarenhet och engagemang i litteratur- och författarfrågor – oavsett läsarnas ålder.

Per Starke

Per Starke har studerat teologi i sju år, med inriktning mot religionsfilosofi. Därefter har han gjort en chefskarriär inom diverse branscher: IT, forskning och utbildning, rehabilitering, hotell och vård. Idag arbetar han som chef inom Svenska kyrkan med ansvar för digitalisering och samverkan. Han har tre vuxna barn och bor på Orust, där han ägnar sig åt sina fritidsintressen segling, havskajak och idéhistoria.

Hans debutroman Den florentinska liljan är första boken i  en planerad  svit  om Europas utveckling från 1400-talet till idag. Per Starke har också givit ut en bok om ledarskap i formen av en skröna. Boken exemplifierar modern ledarskapsteori genom FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld. Per har varit ordförande i styrgruppen för Se människan (Svenska kyrkans och Bokmässans största scen) i sex år.

– Min förhoppning är att vara med och bidra till att författare inom Författarcentrum Väst får en ökad exponering av sina verk.

Karin Westin Tikkanen

Karin Westin Tikkanen är forskare, författare, översättare, journalist och kulturskribent. Hon har en bakgrund som språkhistoriker med fokus på klassiska språk och kulturer, och skriver gärna om latin och latinets historia, t.ex. Latinska ord (2012) och Hannibalkriget (2020). Som journalist sporras hon av att gräva fram bortglömda berättelser och människoöden, som i boken Flykten genom Berlin (2019), om de svenska studenterna som blev flyktinghjälpare i 1960-talets Berlin.

– Jag vill främja och stärka diskussionen om sakprosa, och det som händer i skärningspunkten mellan den facklitterära och den skönlitterära texten. 

Styrelsen består i övrigt av: Anna Mattsson, Homeira Tari, Ulrika Nandra, Tobias Gard och Christer Boberg. Här hittar du presentationer!