Publicerat: 25 april, 2023

Ölands litteraturdag – På scen

Fredag 9 juni kl 14-17 Drottning Victorias vilohem i Borgholm

Årets program har temat Att ge röst åt de ohörda och rymmer fördjupande litterära samtal om hur det är att tolka och återge berättelser och historier – men också skildra platser och händelser – som inte alltid får höras eller ta plats i det offentliga samtalet.

Inledning: Konferencier Karin Salmson hälsar välkommen till Ölands Litteraturdag 2023.

kl 14 

Att skriva om det svåra – kan böcker ge barnen röst?
Får man skriva om vad som helst för barn? Och på vilket sätt som helst? När böcker för barn och unga utmanar eller berör det allra sårigaste är det lätt att ropa stopp, ropa på försiktighet och återhållsamhet – vi vill ju inte skrämma eller skada. Men också barn behöver möta svåra frågor, nytt språk och nya format. Så vad är det som oroar oss? Finns det gränser för hur vi kan skriva och vad vi får skriva om? Årets regionförfattarstipendiat Sofia Hedman och Mårten Melin, mottagare av Astrid Lindgrenpriset, i ett samtal med Ami Andersson om barnlitteraturens svåraste frågor.

Programpunkten är ett samarrangemang mellan FC Syd och Litteraturnod Vimmerby.

kl 15 

I debattens döda vinkel – ett samtal kring det litterära reportagets gränser
Dan Jönsson samtalar med Fredrik Loberg om hur vi uppmärksammar det som rör sig i historieskrivningens och samhällsdebattens skugga. Loberg har i sin bok Samhällsbyggarna skildrat utveckling och människoöden i en småländsk bruksort i början av 1900-talet, långt från historiens strålkastarljus – och samtidigt mitt i det. Hur kan det litterära reportaget vidga och fördjupa vår förståelse av samhällsförändringarnas komplexitet? Kan det som sker i periferin rentav förändra bilden av det som uppfattas i centrum? Var finns de blinda fläckarna idag?

Ett samarrangemang mellan FC Syd och Minerva i serien Hela Sveriges Litteraturscen.

kl 16 

Monika Fagerholm ger röst åt de ohörda

Finlandssvenska författaren Monika Fagerholm fick sitt genombrott med Underbara kvinnor vid vatten som bland annat tilldelades Augustpriset och filmatiserades. Sedan dess har hon varit en självklar litterär stjärna. I ett samtal med Karin Salmson berättar Monika Fagerholm om hur hon skapar och skildrar sina uppslukande världar och ger röst åt det som sällan får höras.

Konstnärlig ledare för Ölands litteraturdag är Gabriella Håkansson och konferencier för dagen är Karin Salmson.

Fika kan köpas på plats. Boksignering av författarna.

Välkommen till Drottning Victorias vilohem i Borgholm!

Ladda ner programmet som pdf här.

Ölands litteraturdag på Facebook

Författarpresentationer


Monika Fagerholm (f.1961) är en finlandssvensk författare som är född i Helsingfors. Hon romandebuterade 1994 med den lovordade Underbara kvinnor vid vatten. Boken har filmatiserats samt översatts till nio språk och utkommit i 11 länder. Som författare debuterade Monika Fagerholm redan 1987 med Sham, en serie prosastycken. För sina böcker har Monika Fagerholm mottagit och nominerats till ett flertal utmärkelser. 2020 tilldelades hon Selma Lagerlöfs litteraturpris med motiveringen: ”för ett författarskap som med virtuos stämföring skildrar individer och grupper som strävar efter mening i en tillvaro som inte tillåter några stabila sammanhang, en värld med olyckan hängande i luften”. För Vem dödade bambi? belönades hon med Nordiska Rådets litteraturpris 2020. Den amerikanska flickan vann Augustpriset 2005. 2016 tilldelades hon Svenska Akademiens nordiska pris. Vid sidan av sitt författarskap har hon även forskat om Runeberg och Mirjam Tuominen.

Mårten Melin (f.1972) har gett ut över hundra böcker sedan debuten 2003, bland annat dikt- och novellsamlingar och flera populära barn- och ungdomsromaner. Han har fått flera utmärkelser och priser och fick 2022 Astrid Lindgrenpriset med motiveringen ”Mårten Melins författarskap är enastående. Han skriver i många genrer och för många åldrar, och står alltid på barnens sida. Oavsett om han skriver om troll, spöken, barn med speciella förmågor, eller om Elvis Presley som ung, är det lekfullt, magiskt, känsligt, spännande – och omsorgen om texten är ständigt närvarande.”

Sofia Hedman (f. 1965). Författare och journalist bosatt i Ekenäs, söder om Kalmar. Hon debuterade 1997 med bilderboken Bälon Seglar på Eriksson & Lindgren förlag. Sedan dess har hon skrivit ett 20-tal barn- och ungdomsböcker och nu även poesi för vuxna. Sofia Hedman har utbildat sig inom kreativt skrivande på Linnéuniversitetet där hon också under några har undervisat. Sofia Hedman är den första mottagaren av regionförfattarstipendiet som delas ut av Litteraturnod Vimmerby.

Ami Andersson (f. 1958). Författare, frilansjournalist och skrivarpedagog som gärna träffar och arbetar med andra människor. Är född i Danderyd utanför Stockholm, men bor idag på landsbygden utanför Kalmar med djur och familj. Här skriver hon om det som intresserar henne; ibland fakta, ibland fiktion. Ibland blir det böcker, ibland tidningsartiklar, essäer eller reportage. Ami Andersson var Regionförfattare för Kalmar län 2019-2021 och är samordnare för Skrivyta Syd.

Fredrik Loberg (f.1971) är frilansjournalist och författare. I 20 år arbetade han som lokaltidningsreporter på Östran/Nyheternas redaktioner i Högsby, Oskarshamn och Kalmar. Lobergs fjärde bok Samhällsbyggarna kom ut 2018. Det är en hundraårsberättelse från 1800-tal till 1980-tal om hur människorna byggde brukssamhället näringslivsmässigt, politiskt och föreningsmässigt. De tre tidigare böckerna är Älskade Abbas, Håkan Juholt – Utmanaren och e-boken Den radioaktiva världsordningen. Loberg vill inspirera människor i olika åldrar att intressera sig för sin lokalhistoria.

Dan Jönsson (f. 1963). Är verksam som frilansande kritiker och essäist och författare till ett flertal böcker, bland dem essäerna Ingenmansland, Kontinentaldrift och Paradisgenen samt romanen Mister Olof. Dan Jönsson är också styrelseledamot i Minerva sektionen för författare av sakprosa inom Sveriges Författarförbund.

Karin Salmson (f. 1975) har varit verksam som författare sedan 2007 och har en bakgrund som journalist. Hon grundade Vilda förlag som 2009 gick samman med Olika förlag, som hon drev till hösten 2018. Karin Salmson har skrivit många böcker för barn, både för förskoleålder och grundskolans lägre åldrar, samt metodböcker som främst riktar sig till pedagoger och andra som arbetar med barn. Karin är en van föreläsare och utbildare och är kunnig inom områden som läsning, genus, normkritik och inkludering. Salmson sitter i styrelsen för Författarcentrum Syd och är programpresentatör och konferencier på Ölands litteraturdag.

Gabriella Håkansson (f. 1968). Författare, litteraturkritiker och essäist bosatt i Malmö samt ledamot i FC Syds styrelse som gärna fågelskådar på Öland. Håkansson är fast skribent på Sydsvenska Dagbladets kultursida och medverkar regelbundet med historiska essäer i Sveriges Radios OBS i P1. Håkansson har publicerat fem romaner, åtskilliga noveller och en stor mängd kulturartiklar. Hon är senast aktuell med den historiska romantrilogin Aldermanns arvinge. Håkansson sitter i styrelsen för Författarcentrum Syd och är konstnärlig ledare för Ölands litteraturdag.

Charlotte Sirc (f. 1969) driver textbyrån Versalis AB som frilansande redaktör och översättare. Hon var initiativtagare och redaktör till antologiprojektet När mammor dör 2020 och medförfattare till uppväxtskildringen Han köpte min tystnad 2022. Hösten 2023 kommer henne skönlitterära debut Brytningstid.

Elisabeth Öhman (f. 1956). Författare och frilansjournalist som är bosatt i Gillberga på norra Öland. Öhman har gett ut tre historiska romaner om den äventyrliga urmakaren Aron Pettersson samt faktaböcker om ostron och helgmålsringning. Under 2023 utkommer Blåeld, en dokumentär berättelse om mordbränderna på norra Öland. Elisabeth Öhman är vice ordförande i Författarcentrum Syd.

Charlotte Sirc och Elisabeth Öhman är initiativtagare till Ölandsförfattarna, en samlande punkt för den öländska litteraturen och de öländska författarna.

Ölands litteraturdag arrangeras av Författarcentrum Syd i samarbete med Ölandsförfattarna, Litteraturnod Vimmerby, Författarförbundets sakprosasektion Minerva. Med stöd av Borgholms Kommun, Svenska Akademien och Kulturrådet.

Dela i sociala medier