Litteratur främjar hälsan för vårdtagare inom äldreomsorgen. Det visar Svaret är ja. Både forskning och erfarenhet visar att kulturupplevelser har en positiv inverkan på hälsan. Kulturaktiviteter bidrar till snabbare rehabilitering, minskat behov av läkemedel och ökat välbefinnande.
Med projektet Litterär vård i vården erbjuder Författarcentrum Öst vårdtagare inom äldreboende ett komplement till medicinsk vård genom att arrangera författarbesök med fokus på högläsning och uppträdanden. Högläsning inom vården ger vårdtagare stimulans, då de texter som läses ofta ger upphov till samtal och till att minnen väcks. För personer med minnessjukdom kan effekten av läsningen vara lugnande och skapa en känsla av trygghet.
Författarcentrum Östs kärnuppdrag är att föra ut litteraturen i samhället och nu vill vi föra ut litteraturen till de äldre. Vi anser att alla ska ha rätt till läsning, även de som av olika anledningar inte längre har förmågan att läsa. Projektet riktar sig även till äldreboenden där man talar andra språk än svenska. Exempel på andra språk är finska och persiska.
Författarbesöken är gratis.
Under våren 2024 kan du välja bland 18 författare. Läs deras presentationer.
Litterär vård i vården drivs med stöd av Kulturrådet och Svenska Akademien.
Har du några frågor?
Kontakta Laura Mendez Edkvist, projektledare
laura.mendez.edkvist@forfattarcentrum.se