Poddtips!

I Barnbokspodden träffas barnboksförfattaren Sanna Larén (medlem i FC Väst) och redaktören Märta Elf för att diskutera aktuella barnböcker. Här berättar Sanna och Märta lite mer om podden och det senaste avsnittet som precis släpptes!

Barnbokspodden drivs av barnboksförfattaren Sanna Larén – som varit med sedan start – och redaktören Märta Elf som gör sin andra säsong. Varannan vecka träffas de digitalt och pratar om aktuella barn- och ungdomsböcker framför poddmikrofonerna. “Det är så grymt roligt att prata barnböcker med Märta. Vi hade kunnat spela in ett avsnitt om dagen, fast vi måste ju hinna läsa böckerna också”, säger Sanna och skrattar.

Idén till podden föddes på Café Husaren i Göteborg när Sanna och Johanna Svensson – Barnbokspoddens tidigare medlem – fikade och diskuterade barnlitteratur i vanlig ordning. ”Vi borde starta en podd om barnböcker”, sa Johanna. ”Namnet Barnbokspodden är ledigt”. “Det sägs att Sannas glädjerop ekar än idag över Hagas kullerstensgator”, fyller Märta i. Tre år senare har podden släppt 43 avsnitt och lyssnarna blir ständigt fler. “När vi kom upp i tusen lyssningar på ett och samma dygn höll vi på att svimma bägge två tror jag”, säger Sanna. ”Vi vill göra en podd för dig som är vuxen och läser barnlitteratur. En podd för dig som skriver eller illustrerar för barn, för dig som jobbar med barnböcker som svensklärare eller bibliotekarie och för dig som är förälder eller läser barnböcker för ditt eget höga nöje”,
förklarar Märta. 

Det senaste avsnittet handlar om bilderböckerna Min mamma är snabbare än din av Emma Virke och Joanna Hellgren, och Maomaos längtan av Cao Wenxuan och Igor Oleynikov. I avsnittet efter det blir det en ungdomsbok. “Vi försöker blanda titlar från stora förlag med doldisar och varvar bilderböcker, kapitelböcker och ungdomsböcker – både svenskskrivna och översatta – för att få en skön blandning”, säger Sanna och sammanfattar: “Vi väljer helt enkelt böcker som vi blir sugna på att läsa!” 

Det börjar dra ihop sig till säsongsavslutning inför sommaren, då Sanna och Märta skall ta sig tid att planera inför hösten. “Vi har redan ett par titlar som vi är sjukt sugna på, och sen funderar vi på att kanske våga oss på lite författarintervjuer igen.”

Barnbokspodden går att lyssna på via alla vanliga poddplattformar samt på Barnbokspoddens hemsida: barnbokspodden.se