Vinnaren av tävlingen Norrländsk text 2020: Viktor Krutrök från Vittangi med texten ”Utsänd”

Vinnaren av tävlingen Norrländsk text 2020: Viktor Krutrök från Vittangi med texten ”Utsänd”

Provins 4/2020 har tema Arktis och rymmer texter från många olika delar av Arktis – däribland det vinnande bidraget i årets upplaga av tävlingen Norrländsk text, texten ”Utsänd” av Viktor Krutrök från Vittangi, numera bosatt i Håknäs utanför Nordmaling.
Norrländsk text är Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs återkommande tävling. Tävlingen har, traditionsenligt, samma tema som årets sista nummer av Provins, det vill säga Arktis. Årets genre var “noir”, här definierat som text präglad av cynism, fatalism och moralisk tvetydighet.
I ”Utsänd” är miljön extrem, förutsättningarna dåliga och huvudpersonen försöker vara rationell i en irrationell tillvaro. 
– Formmässigt försökte jag få mycket sagt i ett litet format sträckt över lång tid, berättar Viktor om sin text.
– Jag är intresserad av människans gränser och anpassning till nya ramar. Det som var otänkbart igår är genomförbart idag, vad hände däremellan? Hur långt kan människan fösas innan den tippar över?
Viktors vinnande bidrag inleder det nya numret av Provins, dessutom förekommer han med en intervju i Medlemsinformationen som medföljer tidskriften. Tidskriften landar i brevlådor och på butikshyllor i nästa vecka.