Publicerat: 27 oktober, 2022 Skrivet av: Hedvig van Berlekom | Författarcentrum Väst Läs mer

Sayam Chortip tilldelas Johnie Paikins stipendium 2022

Sayam Chortip är född 1989 och bosatt i Göteborg. Han debuterade 2015 med diktsamlingen Dis och fick samma år ett vistelsestipendium på Le Flamant Rouge Guesthouse i Peyriac-de-Mer i Frankrike. Under några år drev han den uppmärksammade podden Poesijakten i vilken han samtalade med många av Sveriges främsta poeter. Senast utkom han med poesi-EP:n Fragment och ljudboken Omfamningen, den förstnämnda i samarbete med ljudkonstnären Niels Gordon och den andra med suggestiva ljudlandskap av Johan F Källman. Härnäst utkommer Sayam Chortip med diktsamlingen Sångerna som aldrig skrevs.

Johnie Paikins stipendium delas ut vartannat år – vart fjärde till en ung, kämpande poet som bor i Göteborg. Det är instiftat till minne av poeten Johnie Paikin, 1953-1996. Författarcentrum Väst utser poetstipendiaten, övriga stipendiater utses av Judiska församlingen i Göteborg.

Tidigare Stipendiater utsedda av Författarcentrum Väst är Mark Julin (2002), Sara Hallström (2006), Mauritz Tistelö (2010), Malik Farah (2014) och Hanna Wikman (2018). Prissumman är på 5000 kronor och kommer att delas ut 29 oktober hos Judiska Församlingen i Göteborg.


Juryns motivering 2022

Sayam Chortip vägrar låta glöden slockna. Det finns ett varmt, öppet och allvarligt tilltal i hans dikter som bjuder in och inkluderar läsaren. Man skulle kunna tala om en omfamningens estetik, som tar sig an både det vackra och det svåra, och även tar sig uttryck i att Sayam Chortip ofta samarbetar med andra och gärna blandar text, ljud och musik. De korsbefruktande mötena mellan poesi, sång, ambient och punk pekar mot en framtid av fortsatt stark kreativitet, rakt igenom ”Skriken, smärtan, kaoset, lugnet, mörkret, kaoset, lugnet, mörkret, pulsen, tystnaden…”

Dela i sociala medier