Stenungsunds bibliotek – Författarnas bästa 2017

Stenungsunds bibliotek – Författarnas bästa 2017

Beundransvärd kontinuitet och utmärkt känsla för både bredd och kvalitet – så lyder delar av juryns hyllning när priset Författarnas bästa bibliotek i år tilldelas Stenungsund bibliotek, Kulturhuset Fregatten.

– Det känns jättekul att vi blir uppmärksammade för vår programverksamhet! säger Inger Thorsen, bibliotekschef i Stenungsunds kommun.Vårt bibliotek är välbesökt och vi har många aktiva läsare, vilket gör det extra kul att bjuda in till författarmöten

Författarcentrum Väst och Kultur i Väst delar varje år ut priset till ett bibliotek som under året visat på självständighet och mod när det gäller bokningar av författare. Priset delas i år ut Författardagen vuxen 1 december på Göteborgs stadsbibliotek och blir det sjätte i ordningen. Priset är två författaruppläsningar, något som man kallar En lång och en kort där tanken är att en känd författare ska dela rampljus med en mindre känd.

Bredd och kvalitet
En viktig del i Stenungsunds programarbete är att kunna erbjuda en stor bredd av författare inom olika genrer. Bokens dag är ett uppskattat exempel på detta.

– Biblioteket ligger i ett kulturhus med flera olika verksamheter under samma tak, så vi samverkar mycket över gränserna när vi planerar vårt kulturprogram, säger Birgitta Lundh-Gitse, kultursamordnare. Det tror vi är lite av en framgångsfaktor. Vår ambition är att erbjuda en spännande blandning av författarbesök för olika intressen och målgrupper.

Juryn består av Gunnar Südow (litteraturkonsulent, Kultur i Väst) och Kennet Klemets, (författarförmedlare, Författarcentrum Väst) som utsåg vinnaren med motiveringen:

Priset Författarnas bästa bibliotek tilldelas i år Stenungsunds bibliotek, Kulturhuset Fregatten som med beundransvärd kontinuitet och utmärkt känsla för både bredd och kvalitet bokar författare i alla genrer: prosa, poesi och facklitteratur. Må ert goda arbete fortsätta!

Tidigare vinnare av Författarnas bästa bibliotek
2016 Högsbo bibliotek
2015 Ulricehamns bibliotek
2014 Angereds bibliotek
2013 Borås stadsbibliotek
2012 Trollhättans stadsbibliotek