En stad, en bok – det är mottot för Stockholm läser som är en läsecirkel i storformat. Inom Stockholm läser anordnas varje år bokcirklar, författarsamtal och andra evenemang med anknytning till den utvalda boken. Tanken är att så många stockholmare som möjligt ska läsa en och samma bok och prata om den. Projektet gör läsningen till en gemensam upplevelse och uppmuntrar till möten, diskussioner och debatt som stockholmarna kan ta del av och/eller medverka i.
Årets bok
Novellsamlingen Till vår ära av Alejandro Leiva Wenger är utvald till 2023 års Stockholm läser-bok. Juryns motivering lyder:
”Med sitt stora litterära raffinemang och sin existentiella angelägenhet sände Alejandro Leiva Wengers debutbok chockvågor genom det litterära landskapet när den kom ut 2001. De självlysande och myllrande novellerna i Till vår ära skildrar sociolekternas, överlevnadsknepens och de förlorade drömmarnas utkantsstockholm på ett sätt vi aldrig hade fått möta det förut.”
Novellsamlingen Till vår ära är författaren och dramatikern Alejandro Leiva Wengers debutbok. Sex noveller som skakade om litteratursverige och beskrevs som banbrytande när de gavs ut för första gången för 22 år sedan. I förordet av nyutgåvan skriver författaren Donia Saleh: ”Den lilla novellsamlingen, inte längre än 123 sidor, skapar en reva, en ruptur, varifrån språket springer fram och expanderar. Ett snitt skärs i ögonen på den som läser och i det medvetande där novellerna tränger in”.
Delta i Stockholms största bokcirkel
Under året arrangeras flertal aktiviteter knutna till boken runt om på Stockholms 40 bibliotek, såväl fysiska som digitala. En nyutgåva av Till vår ära ges ut av Albert Bonniers förlag och finns till försäljning på stadens bibliotek och i bokhandlar. Vill du också delta i Stockholms största bokcirkel? Hela listan med evenemang hittar du här.
Stockholm läser är ett samarbete mellan Författarcentrum Öst och Stockholms stadsbibliotek med stöd från Kulturrådet och Svenska Akademien.
Kriterier för val av bok
1. En bok som är värd att upptäckas eller återupptäckas.
2. Utspelas helt eller delvis i Stockholm.
3. Uppmuntrar till läsning och diskussion utan att läsaren behöver ha specialkunskaper eller specialintressen.
4. Lämpar sig för att ligga till grund för olika typer av program som författarsamtal, debatter, stadsvandringar och andra kulturevenemang.
Stockholm läste
2022 ”Huset vid Flon” av Kjell Johansson
2021 ”Janne min vän” av Peter Pohl
2020 ”Den högsta kasten” av Carina Rydberg.
2019 ”För Lydia” av Gun-Britt Sundström
2018 ”Grupp Krilon” av Eyvind Johnson
2017 ”Sodomsäpplet” av Bengt Martin
2016 ”Det hemliga namnet” av Inger Edelfeldt
2015 ”Kungsgatan” av Ivar Lo-Johansson
2014 ”Barnens ö” av P C Jersild
2013 ”Var det bra så?” av Lena Andersson
2012 ”En dåres försvarstal” av August Strindberg
2011 ”Norrtullsligan” av Elin Wägner
2008 ”Tackar som frågar” av Jennie Dielemans
2007 ”I skuggan av ett brott” av Helena Henschen
2006 ”De i utkanten älskande” av Johanna Nilsson
2005 ”Ett öga rött” av Jonas Hassen Khemiri
2004 ”Änglarnas stad” av Heidi von Born
2003 ”Mina drömmars stad” av Per Anders Fogelström
2002 ”Doktor Glas” av Hjalmar Söderberg