Styrelsen – Norr

David Väyrynen, ordförande

Bor i Hakkas/Gällivare (f. 1983). Diversearbetare. Är sedan 2011 tillbaka i födelsekommunen efter ett par år i Västerbotten och Skåne. Känner mig därför lugn nu, men är ändå mer energisk än någonsin. Skriver dikt, ägnar mig åt kommunpolitik, startar projekt och spelar musik. Blir i takt med åldern allt mindre intresserad av södra Sverige. Hoppas genom mitt ordförandeskap stärka den demokratiska sidan av föreningen.

Daniel Åberg, vice ordförande

Jag är född och uppvuxen i Norrlands sydligaste utpost Sandviken. Flyttade därefter söderut för studier och arbete i Uppsala och Stockholm i drygt 15 år innan jag tillsammans med min familj vände blicken norrut och numera bor i Vittangi, sju mil öster om Kiruna. Som författare har jag gett ut relationsromanerna ”Dannyboy & kärleken” och ”Vi har redan sagt hej då” samt arbetar sedan 2016 med ett större följetongsprojekt i ljudboksformat åt streamingtjänsten Storytel, en dystopisk undergångsberättelse kallad ”Virus”, samtidigt som jag på lediga stunder (de är tyvärr rätt få) arbetar på den stora Norrlandsromanen. Tillsammans med min hustru har jag också gett ut föräldraboken ”När två blev tre”. Jag är också verksam som journalist, arbetade under ett tiotal år på nyhetsbyrån TT men är sedan flytten norrut frilansskribent.

Fanny Lindgren, sekreterare

Fanny Lindgren, född 1991 i Umeå. Jag arbetar som doktorand i litteraturvetenskap vid Umeå Universitet och mitt avhandlingsprojekt behandlar vildmarksromantik i norrländsk litteratur.

Monica Nygren Sténs, kassör

Jag är född i Vännäs eller rättare sagt Pengsjö men flyttade till Umeå när det var dags för gymnasiestudier. Fortsatte sedan på universitet med humanistiska studier och min tanke var då att bli lärare. Efter avslutade studier var jag nyfiken på att börja jobba och halkade in på arkivbanan via universitetsförvaltningen arkiv som behövde komma igång med sin uppordning. Fick min första utbildning på Riksarkivet och sedermera så har jag jobbat på Folkrörelsearkivet i Västerbotten fram till min pensionering både som arkivarie samt ytterst ansvarig och mentor. Mina intressen är att läsa, teater samt att motionera.

Theres Brännmark, ledamot

Född 1975, bor i den lilla kustbyn Risögrund strax utanför Kalix tillsammans med man, barn och hundar. Jag var tvungen att lämna min hembygd för Stockholm under några år för att upptäcka att mitt hjärta klappar för Norrbotten och Kalix. Så jag är en hemvändare. Jag är också utbildad gymnasielärare. För mitt arbete som lärare tilldelades jag Svenska Akademiens Svensklärarpris 2013. När jag bestämde jag mig för att ta ansvar för mina drömmar studerade jag under 2013-2014 Kreativt skrivande 1-3 vid Luleå Tekniska Universitet och gav därefter ut romanen Nanna och Johanna – vägen hem på PUF-förlag. En av mina svensklärare på universitetet gav mig mottot: Inte en dag utan skönlitteratur – och det försöker jag leva upp till genom att läsa och skriva så mycket jag bara kan.

Lis-Mari Hjortfors, ledamot

Född 1962, kommer från Porjus, bor i Koskullskulle i Gällivare Kommun. Lulesame. Arbetar som etnolog på ett lulesamiskt museum. Arbetar med muntligt berättande. Förnärvarande är jag doktorand på Samiska studier, Umeå Universitet. Jag sitter i redaktionen för den samiska tidsskriften ”Tjálarájddo/skriftserie. Jag har skrivit boken ”Vi har våra rötter både här och där – Om människor och miljöer i Koskullskulle under 100 år. Jag har skrivit många artiklar i Bårjås- lulesamisk populärvetenskaplig tidskrift som kommer ut årligen, bla. ”Släktbildens baksida”  Gjort två dokumentärfilmer. Jag har gått flera skrivarkurser med Bengt Pohjanen/Anneli Nilsson Överkalix. Jag har även gått kursen ”Att skriva för TV, film och teater”/ LTU, Dokumentationskurs, via film och foto med den samiska filmaren Nils-John Porsanger, Filmkurs och dokumentationskurs, manus, regi, klippning, skådespeleri, Nils Gaup, Mikkel Gaup, Ken-Are Bongo. Flera kurser i digitalt berättande.

Elin Grelsson Almestad, ledamot

Född 1983, uppvuxen på Rödön i Jämtland, bor i Stockholm. Debuterade som författare 2011 med romanen ”Du hasar av trygghet”. Kom 2016 ut med min andra roman ”Hundarna på huvudgatan”, som utspelar sig i de mellannorrländska landskap jag ständigt återkommer till i tanken, minnet och skrivandet. Verksam som kritiker och kulturskribent i bland andra VK, OBS i P1 och Expressen. Arbetar också som huvudlärare på Skrivarakademins två heltidsutbildningar Skrivarlinjen och Skrivarlinjen distans.

Maria Broberg, suppleant

Maria Broberg är en kommunikatör, skribent och lokalpolitiker med ett hjärta som klappar för glesbygden trots att hon blev glesbygdsbo först efter trettio. Småbarnsmamma. Hon är äldre än både Homer Simpson och Alfons pappa, förvisso inte särskilt många år, men det är ett faktum som ännu gör henne en smula skakad. Blivande romandebutant och före detta musikjournalist, som alltid tänkt att minsta lilla ord kan förändra en hel värld.

Catharina Andersson, suppleant

Catharina Andersson, född i Mölndal, Västergötland. År 2007 disputerade jag i historia (Göteborgs universitet) och arbetar sedan drygt sju år som lärare och forskare på Umeå universitet. Min forskning har företrädesvis rört svensk medeltid och i min avhandling diskuterade jag vad man utifrån de medeltida klostren kan säga om det omgivande samhällets köns- och klasstrukturer. Jag har även ett förflutet inom kultur- och folkbildningssektorn genom olika anställningar på bibliotek, studieförbund och kulturförvaltningar. Sedan 2011 bor jag i Umeå men har också tidigare anknytning till Västerbotten genom studier och arbete – främst Umeå och Skellefteå.