Styrelsen – Norr

Elin Grelsson Almestad, ordförande

Född 1983, uppvuxen på Rödön i Jämtland, bor i Stockholm. Debuterade som författare 2011 med romanen ”Du hasar av trygghet”. Kom 2016 ut med min andra roman ”Hundarna på huvudgatan”, som utspelar sig i de mellannorrländska landskap jag ständigt återkommer till i tanken, minnet och skrivandet. Verksam som kritiker och kulturskribent i bland andra VK, OBS i P1 och Expressen. Arbetar också som huvudlärare på Skrivarakademins två heltidsutbildningar Skrivarlinjen och Skrivarlinjen distans.

Daniel Åberg, vice ordförande

Jag är född och uppvuxen i Norrlands sydligaste utpost Sandviken. Flyttade därefter söderut för studier och arbete i Uppsala och Stockholm i drygt 15 år innan jag tillsammans med min familj vände blicken norrut och numera bor i Vittangi, sju mil öster om Kiruna. Som författare har jag gett ut relationsromanerna ”Dannyboy & kärleken” och ”Vi har redan sagt hej då” samt arbetar sedan 2016 med ett större följetongsprojekt i ljudboksformat åt streamingtjänsten Storytel, en dystopisk undergångsberättelse kallad ”Virus”, samtidigt som jag på lediga stunder (de är tyvärr rätt få) arbetar på den stora Norrlandsromanen. Tillsammans med min hustru har jag också gett ut föräldraboken ”När två blev tre”. Jag är också verksam som journalist, arbetade under ett tiotal år på nyhetsbyrån TT men är sedan flytten norrut frilansskribent.

Staffan Alfredsson, kassör

Norrland är minst en tredjedel av mitt liv även om jag just nu bor i södra Bohuslän och har mitt ursprung i Dalsland. Jag blev väldigt glad och stolt att bli invald i styrelsen för Norrlands Litteratursällskap som ger mig möjlighet att hålla min relation med Norrlands kulturliv vid liv. Jag hoppas att jag kan bidra i föreningen med lekmannamässig entusiasm när det gäller litteratur och professionalism när det gäller kassörsuppdraget. Jag jobbar till vardags i egen firma som redovisningskonsult, projektekonom och grafisk formgivare. I kulturlivet har jag tidigare varit mer engagerad i musik och konst än litteratur och just därför är det sjukt inspirerande att bli en del av detta. Förutom mitt arbete så är jag en ganska hängiven månskensbonde, starkt engagerad i arbetet att hjälpa ensamkommande flyktingar, styrelsemedlem i den lokala konstföreningen och till viss del aktiv i kommunpolitiken via Miljöpartiet i Stenungsund. 

 Ida Brytnér, sekreterare

Jag är född 1986, uppvuxen i Norrbotten och har efter över tio år av hemlängtan i Göteborg nu landat i Umeå. Jag gör dikt i småskalig form och läser i hopp om att bli omskakad i grunden. Utöver det varvar jag jobb inom universitetsadministration med studier i pedagogik och litteraturvetenskap, på senare tid med fokus på poesin som form för kunskapande.

David Väyrynen, ledamot

Bor i Hakkas/Gällivare (f. 1983). Diversearbetare. Är sedan 2011 tillbaka i födelsekommunen efter ett par år i Västerbotten och Skåne. Känner mig därför lugn nu, men är ändå mer energisk än någonsin. Skriver dikt, ägnar mig åt kommunpolitik, startar projekt och spelar musik. Blir i takt med åldern allt mindre intresserad av södra Sverige.

Maria Broberg, ledamot

Maria Broberg är en kommunikatör, skribent och lokalpolitiker med ett hjärta som klappar för glesbygden trots att hon blev glesbygdsbo först efter trettio. Småbarnsmamma. Hon är äldre än både Homer Simpson och Alfons pappa, förvisso inte särskilt många år, men det är ett faktum som ännu gör henne en smula skakad. Blivande romandebutant och före detta musikjournalist, som alltid tänkt att minsta lilla ord kan förändra en hel värld.

Anna Sundström Lindmark, ledamot

Jag bor i Umeå och är journalist. År 2016 debuterade jag med I skuggan av ett geni om min farfar och hur hans liv påverkade kommande generationer. 2018 utkom Vi skulle segla runt jorden som handlar om Agnes vars pappa tar sitt liv.  Boken fick Norrlands litteraturpris 2019. Det muntliga berättandet ligger mig varmt om hjärtat och jag vann stipendiet berättarkraft år 2019. Jag gör Tankar för dagen i P1 och arbetar också som lärare i skrivandet på bland annat Hola folkhögskola.

Sanna Isabel Ulfsparre, suppleant

Född och uppvuxen i Skellefteå. Umeåbo sedan 2002, med avstickare till Stockholm och Kiruna. Verksam som kulturskribent och kritiker sedan 2008. Bibliotekarie på Umeå universitetsbibliotek.

Lis-Mari Hjortfors, suppleant

Född 1962, kommer från Porjus, bor i Koskullskulle i Gällivare Kommun. Lulesame. Arbetar som etnolog på ett lulesamiskt museum. Arbetar med muntligt berättande. Förnärvarande är jag doktorand på Samiska studier, Umeå Universitet. Jag sitter i redaktionen för den samiska tidsskriften ”Tjálarájddo/skriftserie. Jag har skrivit boken ”Vi har våra rötter både här och där – Om människor och miljöer i Koskullskulle under 100 år. Jag har skrivit många artiklar i Bårjås- lulesamisk populärvetenskaplig tidskrift som kommer ut årligen, bla. ”Släktbildens baksida”  Gjort två dokumentärfilmer. Jag har gått flera skrivarkurser med Bengt Pohjanen/Anneli Nilsson Överkalix. Jag har även gått kursen ”Att skriva för TV, film och teater”/ LTU, Dokumentationskurs, via film och foto med den samiska filmaren Nils-John Porsanger, Filmkurs och dokumentationskurs, manus, regi, klippning, skådespeleri, Nils Gaup, Mikkel Gaup, Ken-Are Bongo. Flera kurser i digitalt berättande.