Styrelsen i Författarcentrum Syd

Ordförande

Erik Hirschfeld skriver fackböcker och barnböcker är utgiven i både England, USA och Sverige.  Han översätter också till engelska. Senaste svenska bok kom 2021 och heter Bli en fullfjädrad fågelskådare. Boken Fåglarnas Malmö fick Lengertz kulturpris år 2012. Han har också ägt ett traditionellt bokförlag. Bosatt i Malmö.
Foto: Anders Roos.

Ordinarie ledamöter

Vice ordförande
Taliah Pollack är uppvuxen i Israel och verksam i Malmö som författare, föreläsare och filmvetare. Sen debuten 2012 har hon varit ute på över 250 författarbesök i skolor, framför allt med en populär workshop om fantasy och science fiction i film och litteratur. Hennes senaste roman, Hebrons hemlighet (2018) är en skönlitterär skildring av konflikten i Israel-Palestina. I övrigt undervisar hon som skrivhandledare vid Linnéuniversitetet och är aktuell med den tvåspråkiga kapitelboken Äggskal (2021).

Kassör
Karin Salmson har tio år som förläggare i bakom sig, men är i dag främst verksam som författare. Salmson har ett trettiotal publikationer inom sakprosa och barnlitteratur, och en bakgrund som journalist. Har även uppdrag som handledare på litterär gestaltning vid Lunds universitet och som redaktör. Driver jämlikhetsfrågor, har för sitt arbete med förlaget Olika fått Rättvisepriset.

Sekreterare
Gabriella Håkansson är född 1968 i Haparanda, och uppvuxen i Södertälje och Malmö. Hon debuterade 1997 med romanen Operation B och arbetar sedan femton år med en egensinnig historisk romantrilogi om ett fallosdyrkande, radikalt upplysningssällskap. Hon är passionerad föreningsmänniska och fågelskådare.
Foto: Fritz Schibli.

Ángela García: Föddes i Colombia. Poet, översättare och kulturintroduktör verksam i Malmö. Har publicerat nio diktsamlingar och ett antal översättningar, bland annat av Maria Gripe, Magnus W. Olsson, Jasim Mohamed, Lasse Söderberg och Bruno K. Öjier. Ansvarig till Världspoesidagen i Malmö/ Lund. Mina tre senaste diktsamlingar är: Och vi reser oss i den nya dagen, 2018, Kropp framför spegeln, 2019 och Duologer, 2020.

Freke Räihä, född i Stockholm med rötter i Finland och Västerbotten. Sedan 2010 bosatt i Degeberga. Räihä har tidigare suttit i styrelsen för föreningen Arbetarskrivare och undervisar i litterärt skrivande på Österlens folkhögskola. Skriver främst poesi och översätter poesi och tänker på poesi. I mellanrummet mellan dikterna brinner denne för folkbildning och kapitalismens nedmonterande.
Foto: privat.

Suppleanter

Boel Gerell är författare, kulturjournalist och lärare i litterär gestaltning. Sedan debuten 1996 har hon skrivit romaner och novellsamlingar för vuxna och utkom 2021 med en första bok för barn. Hon bevakar scenkonst för Sydsvenskan, medverkar regelbundet som essäist i Obs, P1 och är lärare vid Lunds universitets författarskola.
Foto: Jenny Lindhe.

Tuija Nieminen Kristofersson är född i Finland, poet och fil.dr. i socialvetenskap och bosatt i Bromölla. Hon har gett ut flera diktsamlingar, medverkat i antologier, kultursidor och tidskrifter. Hennes forskning och faktaböcker handlar om katastrofer och risker. 2012–2020 var hon ledamot i Sveriges Författarförbunds biblioteksråd.
Foto: privat.

Om du vill komma i kontakt med styrelsen mejla: styrelsesyd@forfattarcentrum.se.