Publicerat: 27 juni, 2023

Böcker som funkar

Böcker som funkar, ny författardag i Malmö!

Välkommen till Böcker som funkar, en ny författardag i Malmö som vänder sig till barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning och funktionsvariation. Böcker som funkar äger rum den 16 november, klockan 10-15  på ABF-huset i Malmö. Under dagen kommer det att finnas möjlighet att lyssna på författare, byta erfarenheter, ta del av goda exempel och besöka bokborden där förlag kommer att presentera sina böcker. 

Böcker som funkar är Författarcentrum Syds nya satsning på att skapa möjlighet för fler att utveckla en god läsförmåga och få tillgång till anpassad litteratur av hög kvalitet. 

Författardagen vänder sig också till dig som bokar författarbesök till skola och bibliotek.

Medverkande författare i programmet är: Per Törnqvist, Thomas Halling, Lotte Vikléa, Ann-Charlotte Ekensten, Kjell Stjernholm, Annika Rehn, Katarina Frankel-Jönsson och Marie Albertsson. Samt Brukarläsombud i Eslöv.

Konferencier under dagen är Maud Cederlöw och dagen presenteras av Ann Gomér, författare, medlem i Författarcentrum Syd och konstnärlig ledare för Böcker som funkar. 

Dagen är uppdelad i två avdelningar med fokus på de yngre läsarna på förmiddagen kl. 10-12 och för de äldre på eftermiddagen kl. 13-15. Vi bjuder på fika!  

Inträdet är gratis men eftersom antalet platser är begränsade och vi behöver planera inköp av fika så ser vi gärna att du anmäler dig. Dagen är nu fullbokad. Vill du ställa dig på kölista eller har frågor så mejla till Jacob Åkerström, jacob.akerstrom@forfattarcentrum.se.

Vinn ett författarbesök!
Vinn ett författarbesök till din skola, din arbetsplats eller ditt bibliotek. Under dagen kommer vi att lotta ut ett författarbesök till ett värde av 8 500 kr.        

Dag och tid: Torsdag 16 november, kl 10-15

Plats: ABF-huset, Spånehusvägen 47, Malmö

Varmt välkomna!

Program Böcker som funkar

 10.00 Välkommen! Presentation av Böcker som funkar, Ann Gomér
10.20 Per Törnqvist – Från funktionsvariation till funktionssensation
10.35 Lotte Vikléa – Utan fokus på olikheter
10.50 Paus – fika
11.15 Thomas Halling – Lust att läsa, lust att skriva!
11.30 Ann-Charlotte Ekensten – Läsglädje för alla, oavsett förutsättningar

11.45. Lunch

13:00 Presentation av Böcker som funkar, Ann Gomér
13.15 Annika Rehn – Att använda böcker för att kommunicera
13.30 Katarina Frankel – Hur vi sätter värde på varandra
13.45 Paus – fika
14.15 Kjell Stjernholm – Romanen om en konstnär med Downs
14.30 Marie Albertsson – Bokprat om spännande men lite svåra saker
14.45 Brukarläsombud i Eslöv

Presentation av de medverkande

Ann Gomér
När författaren Ann Gomér fick ett barn med funktionsnedsättningar upptäckte hon den totala bristen på böcker som vänder sig till barn, ungdomar och vuxna med olika funktionsnedsättningar. Lusten att skriva hade alltid funnits där. Nu fanns det även ett viktigt uppdrag att utföra. Efter en kurs i att skriva lättläst kom första boken om Moa ut 2011. Efter det har många böcker följt, alla riktade till personer med funktionsnedsättningar. De tre senaste böckerna är utgivna på LL-förlaget och är en serie lättlästa feelgood-böcker för vuxna.

Maud Cederlöw
Maud Cederlöw är barnmusikartist, låtskrivare, producent, förläggare och barnboksförfattare som när hon sjunger går under artistnamnet Mamma Måd. Hon jobbar ofta med barn i förskole- och lågstadieåldern och elever inom anpassad grundskola, både i form av konserter, workshops och författarbesök. Hon har tillsammans med sin medförfattande make Martin Cederlöw skrivit och gett ut fem bilderböcker och en kapitelbok på egna förlaget Kulturfamiljen som alla innehåller QR-koder som länkar till ljudbok och Mamma Måds musik.
Foto: Mikael Larsson

Per Törnqvist
PerTörnqvist, är författaren som skrivit den kanske enda bilderboken, där huvudpersonerna har Downs Syndrom, LikaOlika. Per Törnqvist har också arbetat vid Moomsteatern i Malmö som regissör, dramatiker samt konstnärlig ledare under 18 år.

Lotte Vikléa
Leaböckerna har fått beröm för det icke-fokus som finns på funktionsvariation. Författaren Lotte Vikléa (f.d Lannerberth) berättar hur hon fick idén till karaktärerna och varför det är viktigt med böcker där alla kan känna igen sig själva utan fokus på olikheter. Istället handlar Leaböckerna om mod, fantasi och det att vara kompisar. Lotte Vikléa berättar hur man kan jobba med Leaböckerna och Kittelbubblor hemma, i förskolan, skolan och grundsärskolan samt avslöjar vad man kan hitta i bilderna. 

Thomas Halling
Född i Helsingborg 1962, Bosatt mitt i Lund. Lärare i Stockholm under femton år. Bokdebut 1995. Författare på heltid sedan 2000. Skriver för alla mellan 2 och 18. Oftast för Alfabeta, men lättläst för Hegas och Nypon, Bok nummer 95 nyss antagen! Vill få många att läsa och skriva (och får det!). Stor vana vid författarbesök i alla sorters klasser. Interaktiva möten är hans mål! Han leder skrivövningar där alla lyckas!

Ann-Charlotte Ekensten
Ann-Charlotte Ekensten har skrivit över åttio lättlästa böcker för alla åldrar. Några av hennes populära böcker är serierna Djurdoktorn och Tyras husvagn, samt en lång rad faktaböcker med olika teman. Ann-Charlotte brinner för att alla ska få uppleva läsglädje, oavsett förutsättningar. Vid sidan av författarskapet arbetar hon som skrivpedagog och föreläsare, ofta inom anpassad grundskola respektive gymnasieskola.

Annika Rehn
Annika Rehn, författare och vuxenpedagog gör böcker med anpassningar för personer med intellektuell funktionsnedsättning. ”Jag vill berätta om hur man kan använda böcker för att stimulera kommunikation och samtidigt skapa roliga stunder tillsammans.” Annika Rehn har bland gjort serierna om Ebba, Karin och Simon och lättlästa böckerna om Missmyra. Hon jobbar inom daglig verksamhet och har själv en dotter med bland annat IF.
Foto: Ann Gomér

Katarina Frankel
Katarina Frankel, författare, föreläsare och bloggare. Hon har skrivit böckerna Nästan ikapp, trots handikapp, Johannas modiga idé och Alla behövs. Hon tror att alla människor har positiva förmågor och att det är livets mening att vi ska hjälpa varann att använda våra förmågor på ett bra sätt.

Kjell Stjernholm
Det är sällsynt med fiktiv skönlitteratur där huvudkaraktären har en intellektuell funktionsnedsättning. Än mer sällsynt att det skrivs ur dennes perspektiv. Och faktiskt ännu mer sällan så bryter karaktären norm mot vad som är gängse förväntan. Men Koloristen som vägrade svart har allt detta. Hör Kjell Stjernholm berätta om sitt författarskap, och hur han jobbar för att både bana väg och bryta norm.

Marie Albertsson
Marie Albertsson arbetar som teaterlärare på Värnamo Folkhögskola. Hon är kursansvarig för Teaterfolk, en kurs för personer med IF. Hon skriver pjäser för och tillsammans med eleverna. Marie har gett ut två lättlästa böcker, Hitta hem och Premiären, båda på LL-förlaget. I Hitta hem får vi träffa Mårten, en ung kille som ska flytta hemifrån. I Premiären får vi träffa Sofie som ska spela teater.

Brukarläsombuden i Eslöv
Brukarläsombudens uppdrag tillsammans med läsombud är att: Låna böcker mm på biblioteket till grupper inom daglig verksamhet LSS som har svårt att ta sig till biblioteket. Läsa och skriva bokrecensioner av lättlästa böcker till biblioteket och daglig verksamhets tidning. Berätta för andra grupper om vad som finns på biblioteket tex 8-sidor, filmer, tidningar, lättlästa böcker och ordna studiebesök på biblioteket. Sätta upp månadens boktips på biblioteket vid lättläst hyllan. Hjälpa till att hämta/lämna temalådor som dv grupper hjälper biblioteket med att tillverka. Hålla koll på nyutkomna böcker inom lättläst och lämna in tips för inköp till biblioteket. Högläsning både fysiskt och över Skype. Lättläst information tex inför val- och politikerdebatt. Projekt: har skrivit böckerna Spettkaksbageriet och Hur får jag ett LSS beslut på daglig verksamhet.

Medverkande förlag
Nypon och Vilja förlag
LL-förlaget
Be My Rails
Isaberg Förlag
Bona Signum
Kulturfamiljen

Böcker som funkar  arrangeras av Författarcentrum Syd i samarbete med ABF och FUB. Med stöd av Kulturrådet och Swedbank
genom deras ägarstiftelse.

Dela i sociala medier